Schéma Tesla B100
Moderátor: Moderátoři
Tohle dělají i AC MKTčka, nebo typy na 630-1000V, zapojený jako kapacitní reaktance v beztransformátorových zdrojích.
Svého času Vráble cpaly na primáry traf RFT kondy TGL, 100n/630V. Pokud se někdy neprovalily rovnou a natvrdo, tak po demontáži z původních 100n zbyla sotva polovina.
- elektrosvit
Já bych spíše doporušil mazací tlumivku, třeba udělanou z primáru výstupního trafa pro lampový zesilovač třídy A odstranění I-sloupku. A mazal bych celé cívky najednou.
- elektrosvit
A kutilmile - nelituju tě
Celostopý mono půlstopým stereem nejde smazat tak dokonale, aby tam nezůstalo ono "bufbuf" z modulačních špiček hloubek.
Nějakej blázen používal pásy LGR30P a PER555 při 38cm/s i jako čtvrtstopý stereo...ale zřejmě na slušně seštelované mašině, protože záznamová úroveň byla místy až +2dB proti nulový úrovni maďara.
Pásky se musely mazat před záznamem takto. Kdybych rozhrabal archív, někde bych to i našel, bylo to takový bakelitový kopyto s uchem 1AN...cosi.
Popravdě, pokud bych použil třeba nějaký AB 100V zesilovač a vybudil jej generátorem třeba na 10kHz a plný výkon, tak takhle konstruovaná mazací tlumivka /původně výstupák bez I svazku/ by toho při 10kHz asi mnoho efektivně nevyzářila, ani nesmazala. Ale zkusit to někdy můžu, je to hned. Jeden upravenej modul AUJ637 mám za stolem kdykoli k použití, právě na různý podobný laborování s trafákama, když potřebuju nf napětí desítek voltů a různého kmitočtu.
stavební návod je v publikaci Bouček-Rottenberg ABC lovce zvuku (1974) aaale, kdo dnes používá ňaký knihy
- Přílohy
-
AYN107.jpg- (5.27 KiB) Staženo 168 x
Chce to skutečně jen trochu cviku a trpělivosti. A opatrnosti: v AYN107 jsou nýtky držící dno spojené s ochranným vodičem, což mě občas vytrestalo, když jsem odmagnetovával rámy desek v televizích Tesla řady U. Dokud na nich držela izolepa, tak nic...