Schéma Tesla B100

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sinclair

#106 Příspěvek od sinclair »

A změřils ho, jestli je to poklesem kapacity, nebo čím?
Tebe nezajímá příčina?
ronoda

#107 Příspěvek od ronoda »

Změřil jsem až teď, kapacita 2,1uF . Škoda, že jsem nezměřil i ten náhradní. S ním jsou otáčky v pořádku.
sinclair

#108 Příspěvek od sinclair »

To vypadá na hodně časté regenerativní průstřely. Při průrazu se část metalizace z papíru odpaří a tím kondenzátoru klesá kapacita.
Tohle dělají i AC MKTčka, nebo typy na 630-1000V, zapojený jako kapacitní reaktance v beztransformátorových zdrojích.
Svého času Vráble cpaly na primáry traf RFT kondy TGL, 100n/630V. Pokud se někdy neprovalily rovnou a natvrdo, tak po demontáži z původních 100n zbyla sotva polovina.
ronoda

#109 Příspěvek od ronoda »

Ještě jeden dotaz. Když smažu pásek nahraný na půlstopém mgf
čtyřstopým mgf zůstane tam zbytek záznamu který by mohl rušit při nové čtvrtstopé nahrávce?
elektrosvit

#110 Příspěvek od elektrosvit »

Když nahraješ všechny stopy a mgf nebude mít rozštelovanou polohu mazací hlavy, nic nezůstane.
Hill
Administrátor

#111 Příspěvek od Hill »

To bych tak jistě netvrdil, i šířka stopy systému mazací hlavy má jisté tolerance, jejich vzájemná rozteč také. Sice rozptylové pole kolem štěrbiny mazací hlavy je dost silné, takže vlastně maže o něco širší stopu, než odpovídá systému hlavy, ale nesmaže ten proužek dokonale, navíc ta úroveň zbytkové modulace kolísá, a to tím slyšitelněji, čím víc je vytahaný pásek.4Ale zkusit to můžeš, třeba budeš mít kliku.
Já bych spíše doporušil mazací tlumivku, třeba udělanou z primáru výstupního trafa pro lampový zesilovač třídy A odstranění I-sloupku. A mazal bych celé cívky najednou.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
elektrosvit

#112 Příspěvek od elektrosvit »

To je pravda. Na výrobní tolerance jsem zapomněl. A mazání celých cívek najednou ušetří spoustu času.
sinclair

#113 Příspěvek od sinclair »

To můžu potvrdit. Použil jsem velký výstupní trafák ze snímkového rozkladu asi Lotosu, Athosu nebo něčeho podobně starého, EI25x25.
Dal jsem pryč I svazek, primár na síť a spolehlivě to maže i 1km profipásy.
Akorát takto smazaný pás potom nesmíte zkoušet poslouchat :D
Syron

#114 Příspěvek od Syron »

Není to úplně ideální řešení. Ta cívka by musela být napájena kmitočtem řádu desítek kHz. Čistě sinusovým, s minimálním zkreslením. Možná navíc s feritovým jádrem. Mazání síťovým kmitočtem způsobuje zvýšení šumu vlivem zkreslení a remanentního magnetismu. Ten se sice postupně mazací hlavou při následném záznamu smaže, ale nepřesnost vedení pásku způsobí podobné kolísavé zbytky jako u mazání dvoustopého záznamu, jen místo pazvuků "dýchající" šum.
EKKAR

#115 Příspěvek od EKKAR »

Ale prd. Mazání síťovou tlumivkou s rozpůleným jádrem se totiž taky musí umět - ne že nad kotoučem pásku tou tlumivkou 3x šmrncneš sem-tam a je vymazáno. Musíš těsně nad cívkou tou tlumivkou pomalu pohybovat krouživým pohybem od středu k obvodu tak, abys nad cívkou udělal aspoň tolik kruhů, kolik má cm v průměru - rychlostí asi jeden kruh za vteřinu. A od obvodu cívky se vzdálit úplně stejným způsobem - postupně pokračovat v kroužení tou tlumivkou a vzdalovat se přitom dál a dál od středu cívky = opisovat větší kruhy. Jde o to, abys magnetický pole s frekvencí 50Hz procházející páskem zmenšoval POMALU A POSTUPNĚ. Pak dochází ke skoro ideálnímu vyrušení jak předchozího záznamu, tak i zbytků toho mazacího přepólovávání.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sinclair

#116 Příspěvek od sinclair »

Jo, vypnout se to musí /stejně jako odmagnetovávačka dráhy a hlav/ aspoň metr od pásu, jinak si tam "nahrajete" šupu jak kráva. To jsem zjistil při mazání první 730m středovky. Pustil jsem si ji na 38 a bylo tam v pravidelných intervalech "trrrrr", přerušované hukotem. Nepochybně se to ještě musí "přelíznout", resp. rozumně uspořádat jehličky vf tokem mezery mazací hlavy. Používal jsem to tak proto, že některé z 50um profipásů, co jsem dostal/sehnal, byly z archivu, nahrané celostopým monem.
Celostopý mono půlstopým stereem nejde smazat tak dokonale, aby tam nezůstalo ono "bufbuf" z modulačních špiček hloubek.
Nějakej blázen používal pásy LGR30P a PER555 při 38cm/s i jako čtvrtstopý stereo...ale zřejmě na slušně seštelované mašině, protože záznamová úroveň byla místy až +2dB proti nulový úrovni maďara.
sinclair

#117 Příspěvek od sinclair »

Františku, ale dyť mazačky na podobným principu a na 50Hz se používaly i v profi praxi, myslím, že se dokonce i prodávaly v začátcích mgf záznamu u nás. Říkalo se tomu "žehlička" - tzv. "adaptéry" vůbec neměly mazací hlavy, přestože měly oscilátor pro vf předmagnetizaci.
Pásky se musely mazat před záznamem takto. Kdybych rozhrabal archív, někde bych to i našel, bylo to takový bakelitový kopyto s uchem 1AN...cosi.
Popravdě, pokud bych použil třeba nějaký AB 100V zesilovač a vybudil jej generátorem třeba na 10kHz a plný výkon, tak takhle konstruovaná mazací tlumivka /původně výstupák bez I svazku/ by toho při 10kHz asi mnoho efektivně nevyzářila, ani nesmazala. Ale zkusit to někdy můžu, je to hned. Jeden upravenej modul AUJ637 mám za stolem kdykoli k použití, právě na různý podobný laborování s trafákama, když potřebuju nf napětí desítek voltů a různého kmitočtu.
konosuke

#118 Příspěvek od konosuke »

mazací žehlička se vyráběla průmyslově a sice model Tesla AYN107, někde na bazoši možná ještě čeká na nového majitele...úprava jádra síťovýho trafíčka, jde to ale držíte v holé ruce něco na způsob odjištěného granátu tak bacha, kope to
stavební návod je v publikaci Bouček-Rottenberg ABC lovce zvuku (1974) aaale, kdo dnes používá ňaký knihy
Přílohy
AYN107.jpg
(5.27 KiB) Staženo 168 x
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
sinclair

#119 Příspěvek od sinclair »

Tak zrovna tuhle knížku moc lidí nemá.
Nebyly tam plánky...
Hill
Administrátor

#120 Příspěvek od Hill »

Tuhle AYN107 ještě pořád mám, na to opravdu stačí ta síťová padesátka a pár vteřin času navíc. Maže i chromky a čistí barvy i na ruských CRT, a ty měly magneticky nějak tvrdé rámy a upevnění obrazovek!
Chce to skutečně jen trochu cviku a trpělivosti. A opatrnosti: v AYN107 jsou nýtky držící dno spojené s ochranným vodičem, což mě občas vytrestalo, když jsem odmagnetovával rámy desek v televizích Tesla řady U. Dokud na nich držela izolepa, tak nic...
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“