jehla na gramo Tesla mc600q
Moderátor: Moderátoři
https://www.ebay.co.uk/itm/122-STYLUS-NEEDLE-FOR-SANYO-SANSUI-EXCEL-TOSHIBA-MORE-RECORD-DECKS/253340666736?hash=item3afc47cb70:g:~3oAAOSwP4FaSqq6
- elektrosvit
V podstatě jde jen o průřez té mosazné vložky. To plastové čelíčko se dá přinejhorším odstranit a strčit to tam bez něj, to tam je důležité jen pro BFU
Já to asi zkusím objednat, hromadí se mi tu těla VM-2XXX, tak bych je mohl nějak zužitkovat do repasovaných gramců.
Myslím, že použitím náhražkové chvějky zrovna do Tesla VM se nic nezkazí.... To samozřejmě neplatí univerzálně, s tím naprostý souhlas!
Replacement needle for NAGAOKA/SUPRAPHON JT-411 RED
Tonar replacement needle, stylus for Nagaoka JT-411. diamond tip, 33 and 45 rpm (for albums and singles). this stylus, needle is also used for Boland-Fuchs JT-411, Supraphon JT-411, Tesla JT-411.
http://www.ame.cz/Gramo-prenosky-_g4052 ... spx?page=1
Limit je 2000Kč (zas tak životně důležité a aktuální to není).
Kam se hodí ty piezo? To má být náhrada VKxxxx?
Zná někdo přenosky Tonar? Jsou tvarově jako naše VM.
Odhadne někdo kvalitativní rozdíl mezi AT91BL, AT-3600LB, AT95E-BL (i ve vztahu k ceně)? Mají na můj vkus docela velkou (udávanou) svislou sílu na hrot.
Jak je to s OMB5e vs. OM10 (viz předchozí dotaz)?
Tudíž "dno" uvažovatelného výběru začíná až na AT95E. (Doufám, že nebudu za tento troufalý názor opět vydušen
- elektrosvit
Judeware, právě jsem byl v AME v Hradci, pořád tam mají výběr přenosek pro široké spektrum požadavků, ale odpovídá to tomu, co inzerují na svých stránkách, tak jsem se kvůli nim nezdržoval. Leda bych si taky vybral.
Osmdesat: pokud jde o sférický hrot, ten bych tak šmahem neodepsal. Řez drážky se stále předzkresluje právě "někam mezi" charakter kontaktu sférického a eliptického hrotu. Někdy hraje na nejmenším poloměru desky lépe, než eliptický či dokonce Microline. Výrobců nových desek už moc není, čili předúprava tvaru signálu se dá očekávat vcelku jednotná, u starších desek bude nejspíš záležet nejvíc na tom, kdo je řezal.
Tak je možné, že tam lepidlo nepoužili, podrobně jsem to nezkoumal. Každopádně když jsem se u jedné VM s dříkem laboroval, po zasunutí zpět už tam nedržel. Takže pokud nepoužili lepidlo, museli to lisovat zatepla nebo něco takového, takže ten materiál dříku v té "gumičce" - asi PU - pevně drží... Možná, že ty gumičky odlévali už na dříku, aby s ním byly pevně spojené.
S objednáním počkám, třeba se tu vyjádří někdo zkušenější...
Vím o systému Dynagroove z 60. let, kterým tenhle problém chtěli vyřešit, ale udržel se chvíli, právě kvůli nástupu nových profilů hrotů, s nimiž pak přehrávání takové desky mělo přesně opačný efekt.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dynagroove
Zajímavá je informace, že k tomu používali analogové počítače.
Jestli se něco takového děje dnes, nevím, myslel jsem si že ne, no ale počítače do umožňují... Dnes je např. v GZ v podstatě možné si zadat jakékoliv parametry řezu...
Jak vůbec takové předzkreslení řeší situaci, kdy zákrut drážky je tak prudký, že se drážka v daném místě místě zúží a kulový hrot je pak v tom úzkém průchodu vytlačen nahoru? Taková situace pak vytvoři ve stereo kanálech nový signál, který je v protifázi. Typické je to právě při těch mnou zmiňovaných sykavkách, které mají vysoký kmitočet a zároveň vysokou energii, takže tam dojde k velkému rozkmitu drážky na vysokém kmitočtu. Tohle sykavkové zkreslení, pokud ses jím zabýval, je právě charakteristické tím, že jde v protifázi... To by v takovém případě ta simulace musela v tomhle úzkém místě drážku více zahloubit, aby se kulový hrot udržel ve stejné horizontální poloze. Jenže to se podle mě neděje, tedy nikdy jsem se s tím nesetkal. Se sykavostí se u eliptických a kulových hrotů setkávám běžňě, ale s ML hrotem jsem ji ještě nezažil, z čehož vyvozuji, že se nekompenzuje...