USB fleška-NTFS,eFat nebo FAT ?
Moderátor: Moderátoři
Tak to jste mě klucí potěšili - zavzpomínám na doby , kdy jsem stavěl krystalky , koupím vagon starých radií , vymontuju feritový antény , k tomu připojím pár kondíků - nejlépe z vn rozvodny na kompenzaci účiníku (ty jsou nevětší a mají velkou kapacitu),pro jistotu pár UPS-ek k udržení informací , vše paralelně zapojím , naložím na návěs a můžu vesele drandit po vlastech českých ....
Jako by nebyly jiný, mnohem lepší (a ještě k tomu open source) souborový systémypepik9 píše:exFAT vznikl proto, že za používání NTFS ve spotřební elektronice požadoval MS licenční poplatky.
I když teda nevím, jestli je woknouz ochotnej umět F2FS, ext4, Btrfs, XFS,…
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Absolutně nepochopenej princip "prošívaný" feritový paměti - ta je tzv. "trvalá" = udrží informaci i po vypnutí napájení (ta se právě udrží v těch zmagnetizovanejch feritovejch jádrech = netřeba ani kondíky, ani UPSky...). Ano, návěs nebo železniční soupravu bys na to množství dat váhově resp. objemově potřeboval, ten zbytek ti ale poněkud uniká ...Krakis píše::-D no i kdyby to z toho satu cpal na feritku, tak tam potrebuje filesystem
Tak to jste mě klucí potěšili - zavzpomínám na doby , kdy jsem stavěl krystalky , koupím vagon starých radií , vymontuju feritový antény , k tomu připojím pár kondíků - nejlépe z vn rozvodny na kompenzaci účiníku (ty jsou nevětší a mají velkou kapacitu),pro jistotu pár UPS-ek k udržení informací , vše paralelně zapojím , naložím na návěs a můžu vesele drandit po vlastech českých ....
A kutilmile - nelituju tě
pepik9 píše:exFAT vznikl proto, že za používání NTFS ve spotřební elektronice požadoval MS licenční poplatky.
Nie. exFAT vymyslel Microsoft prave preto, aby mohol od vyrobcov pozadovat licencne poplatky.
NTFS je omnoho zlozitejsi na implementaciu a aj HW, nehovoriac o tom, ze k nemu nebola dostupna ani ziadna dokumenacia.
OK - vzato na vědomí. Ale i tak - s podobně "zorganizovanou" pamětí doletěli Američani už v letech 1968 až 1972 (= aktuálně před 49 lety!!!) 3x do těsný blízkosti Měsíce plus 6x až na samotnej Měsíc a ve všech případech zas zpátky ... a bez ztráty "kytičky" právě u týhle techniky. Selhání se dočkali u něčeho mnohem jednoduššího a zdánlivě mnohem blbuvzdornějšího - naštěstí jenom 1x a ani v tom případě, i když to bylo hooodně vachrlatý, tak to nedospělo do fatálních konců ... Když si vezmu spolehlivost dnešních dostupnejch flashek a SD-karet, nechápu s čím v roli pamětí dnešní kosmický tělesa lítají - ale s tou nejmodernější paměťovou technikou by daleko nedoletěly ...Krakis píše:... -bylo to psáno s nadsázkou.Chtěl jsem pouze pobavit.