RGB 0-255 vs. 16-235

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

RGB rozsah

0-255
5
71%
16-235
2
29%

Celkem hlasů: 7

Zpráva
Autor
Standa99

RGB 0-255 vs. 16-235

#1 Příspěvek od Standa99 »

Jaký používáte RGB rozsah na PC monitoru?
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Hubert_79 »

V anketě chybí možnost "jaktomámdoprdeleprácevědět"
:lol:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

0-63 :hockey:
On ten LCD chcípák je totiž ve skutečnosti 18bitovej (akorát používá dithering; co vlastně omezuje barevnou hloubku LCD? Viděl jsem to i u novejch mobilů).
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ano, vacsina TN LCD panelov zvlada len 6 bitov na kanal.
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

No jo, ale z jakýho důvodu?
— Winston Churchill
vladodyno

#6 Příspěvek od vladodyno »

Cena?
Standa99

#7 Příspěvek od Standa99 »

Ti co se tohle dozvěděli poprvé v životě a ani netuší, že se něco takového nastavuje (např. přes GPU, LCD, SW přehrávač), tak hlasovat nemusí :)
Ani ti, co nemají vhodný monitor.
.
..
...
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

vladodyno: Na cenu by se dalo hrát někdy v roce 2006, ne teď.

Standa99: Jaká je výhoda v omezeným počtu barev a dynamickým rozsahu obrazu? 16777216>10503459
P. S.: Když si na grafárně můžu namísto toho naštelovat 30bitovou hloubku, to asi neplatí, co? :D
— Winston Churchill
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Standa99 píše:Jaký používáte RGB rozsah na PC monitoru?
Wokna zrovna se změnou rozsahu nepočítají, takže pro samotný desktop je to 0-255. Pokud to pouštím do TV, tak tam to měnit jde a TV je samozřejmě zvyklá na 16-240, 0-255 ale pobere taky jen s přepnutím nastavení černé v menu.
Standa99

#10 Příspěvek od Standa99 »

Měnit se to dá kdekoliv, pokud to změním na monitoru, tak mám všechno stejné. Změnou na GPU mám desktop jaký chci, ale hry se mění dle jejich nastavení. To samé v přehrávači, desktop může být jiný než přehrávaný film, ale ty jsou většinou v YUV a to je o něčem jiném.
Zajímalo mě, kdo je na co zvyklý, ale pochopil jsem, že tohle moc v povědomí není.
Přílohy
prehravac.png
(25.97 KiB) Staženo 104 x
gpu.png
(54.84 KiB) Staženo 118 x
monitor.jpg
(52.1 KiB) Staženo 96 x
.
..
...
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Takže to mám chápat tak, že to má roztáhnout kontrast videí, kde černá není černá a bílá není bílá tak, aby černá byla černou a bílá bílou?
Jako pokud by informace o barevným rozsahu byla v metadatech vídea a přehrávač se podle toho přizpůsoboval, dobrá, ale proč to mít v globálním nastavení? :?
Troufám si tvrdit, že drtivá většina člověků používá plnej rozsah.
— Winston Churchill
Standa99

#12 Příspěvek od Standa99 »

Sam víš, že kde ta data nejsou, tak je nikdo extra nevyšťourá. YUV je vlastně 16-235, s tím že se dá snižovat datový tok u UV (Cb+Cr), např na 4:2:2.
Jde jenom o to, že každému oku lahodí něco jiného (třeba světloplachému) a to že většina používá plný rozsah, je víc než zřejmé. Taky nic extra nemám, 5 roků starý MVA panel, což je o něčem jiném, než když jsem v práci obklopen samýma Eizama :) (každé Eizo se světelným senzorem s cenovkou přes dvacku).
.
..
...
xsc

#13 Příspěvek od xsc »

MetalGod píše:Jako pokud by informace o barevným rozsahu byla v metadatech vídea a přehrávač se podle toho přizpůsoboval, dobrá, ale proč to mít v globálním nastavení? :?
Není třeba, aby to bylo v metadatech, u všech videí založených na mpegu je to standard. Takže to stačí globálně nastavit pro přehrávání videa.
Osmdesat

#14 Příspěvek od Osmdesat »

Hm, zajímavé. Pak to tedy znamená, že i většina JPG fotek, pokud je zrovna neukládáme v sRGB, má také tento omezený rozsah jakoby 16 - 235? Tam je totiž výchozí barevný prostor taky YUV. V YUV to chrlí i většina foťáků :? .

Ono to 16 - 235 ovšem neznamená, že by zdroj neměl plnou černou a plnou bílou. 16 je plná černá a 235 plný jas. 16 se pak na výstupu převzorkuje na 0 a 235 na 255. Je tam ale holt těch barviček o trochu míň.

Co se schopností mého zobrazovadla týče, moje LCD zn. LG z roku 2006 asi více než těch zmiňovaných 6bitových barev umět nebude? Každopádně tento monitor žádné takové nastavení nemá, takže předpokládám, že bude zobrazovat plný rozsah s tím, že se bude interně převzorkovávat na těch 6 bitů. Mám ale VGA propojení, takže to monitor navíc musí digitalizovat. Otázka je, do jaké bitové hloubky. Asi ne rovnou do 6bitové, vzhledem k tomu, že se signál ještě předzpracovává, než je poslán do tekoucích krystalů. Obraz si ještě pomocí nastavovacích prvků na monitoru silně barevně koriguji, aby měl nižší barevnou teplotu, takže v tomto kroku dojde k další ztrátě kvality.

Kolikabitové barvy umožňují vůbec reálně zobrazit dnešní LCD monitory?
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od RayeR »

Osmdesat píše:Kolikabitové barvy umožňují vůbec reálně zobrazit dnešní LCD monitory?

Myslim, ze vetsina je stale jen max 8b/kanal (u tech levnych to bude asi porad 6b + v lepsim pripade simulace vice bitu rychlym blikanim), ale ty lepsi maji aspon 10 ci 12b LUT tabulku, takze umoznujou dosahnout lepsiho prubehu gamma krivky.
Jak je to neska s podporou 10b/kanal ci vice? H264 muzu nakodovat i 10b, ale na cem to skutecne zobrazim?
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“