RGB 0-255 vs. 16-235
Moderátor: Moderátoři
Standa99: Jaká je výhoda v omezeným počtu barev a dynamickým rozsahu obrazu? 16777216>10503459
P. S.: Když si na grafárně můžu namísto toho naštelovat 30bitovou hloubku, to asi neplatí, co?
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Zajímalo mě, kdo je na co zvyklý, ale pochopil jsem, že tohle moc v povědomí není.
- Přílohy
-
prehravac.png- (25.97 KiB) Staženo 104 x
-
gpu.png- (54.84 KiB) Staženo 118 x
-
monitor.jpg- (52.1 KiB) Staženo 96 x
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Jako pokud by informace o barevným rozsahu byla v metadatech vídea a přehrávač se podle toho přizpůsoboval, dobrá, ale proč to mít v globálním nastavení?
Troufám si tvrdit, že drtivá většina člověků používá plnej rozsah.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jde jenom o to, že každému oku lahodí něco jiného (třeba světloplachému) a to že většina používá plný rozsah, je víc než zřejmé. Taky nic extra nemám, 5 roků starý MVA panel, což je o něčem jiném, než když jsem v práci obklopen samýma Eizama
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Není třeba, aby to bylo v metadatech, u všech videí založených na mpegu je to standard. Takže to stačí globálně nastavit pro přehrávání videa.MetalGod píše:Jako pokud by informace o barevným rozsahu byla v metadatech vídea a přehrávač se podle toho přizpůsoboval, dobrá, ale proč to mít v globálním nastavení?
Ono to 16 - 235 ovšem neznamená, že by zdroj neměl plnou černou a plnou bílou. 16 je plná černá a 235 plný jas. 16 se pak na výstupu převzorkuje na 0 a 235 na 255. Je tam ale holt těch barviček o trochu míň.
Co se schopností mého zobrazovadla týče, moje LCD zn. LG z roku 2006 asi více než těch zmiňovaných 6bitových barev umět nebude? Každopádně tento monitor žádné takové nastavení nemá, takže předpokládám, že bude zobrazovat plný rozsah s tím, že se bude interně převzorkovávat na těch 6 bitů. Mám ale VGA propojení, takže to monitor navíc musí digitalizovat. Otázka je, do jaké bitové hloubky. Asi ne rovnou do 6bitové, vzhledem k tomu, že se signál ještě předzpracovává, než je poslán do tekoucích krystalů. Obraz si ještě pomocí nastavovacích prvků na monitoru silně barevně koriguji, aby měl nižší barevnou teplotu, takže v tomto kroku dojde k další ztrátě kvality.
Kolikabitové barvy umožňují vůbec reálně zobrazit dnešní LCD monitory?
Osmdesat píše:Kolikabitové barvy umožňují vůbec reálně zobrazit dnešní LCD monitory?
Myslim, ze vetsina je stale jen max 8b/kanal (u tech levnych to bude asi porad 6b + v lepsim pripade simulace vice bitu rychlym blikanim), ale ty lepsi maji aspon 10 ci 12b LUT tabulku, takze umoznujou dosahnout lepsiho prubehu gamma krivky.
Jak je to neska s podporou 10b/kanal ci vice? H264 muzu nakodovat i 10b, ale na cem to skutecne zobrazim?