Zesilovač stereo z použitých součástek.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
danhard

#61 Příspěvek od danhard »

Do sbírky mi zbývá ještě KU611 s větším chipem a KU601 bez tepelné vložky. Obojí existuje.
Pak Vám mohu odměřit tepelné chování a proudové závislosti.

Tak KU612 s větším chipem nalezena, má označení JX, takže 10/1975
Ze kdy je ta s malým chipem neumím určit, označení XD9 321.
EKKAR

#62 Příspěvek od EKKAR »

danhard píše:...
Ze kdy je ta s malým chipem neumím určit, označení XD9 321.
[url=http://www.wikina.cz/a/Označení_výrobního_data_na_součástkách_TESLA]Podle týhle tabulky[/url] je to ze září 1989.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
danhard

#63 Příspěvek od danhard »

A proč by se mělo brát 1. a 3. písmeno ? Ó nejmoudřejší :pray:
EKKAR

#64 Příspěvek od EKKAR »

Protože v prosinci 89 se v Rožnově stávkovalo. Teda takhle si to období pamatuju já - to se furt někde na rynku cinkalo klíčema místo aby se dělalo ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
danhard

#65 Příspěvek od danhard »

Tak to bude určitě pravda, když to říká pan neomylný.
Bohužel, odsunul tím sinclaira v pohádkách až na druhé místo :D
sinclair

#66 Příspěvek od sinclair »

Běžte laskavě do :ignore: oba tři.

Ještě bych teda prosil dovysvětlit, proč mají naprosto ve všech katalozích, včetně zmatenýho Béma, KU601/602 uváděný 5K/W, KD602 téměř taky tolik /4,5/ a KD607, která stejně jako "velký" KUčka oficiálně měděnou vložku má a je i vidět, má úplně všude uváděno 1,5K/W?

Proč teda Tesla či kdokoliv jinej nepoužíval KU601/602 sériově v koncákách, když byly tak skvělý, byly podle Vás na mědi, měly navrch k tomu 30MHz, celkem slušně lineární a vydržely taky podle vás 60W ???
Já je vždycky viděl jenom v malých měničích, áčkových budičích tak do 6W ztráty, krátkovlnných PA, nebo ještě v pár pofidérních amatérských koncákách, jak jsem postoval kus zpátky.

Nebudu lítat po skladě, kde je teďka tak 8 nad nulou, navlečenej jak pumpa na zimu a s párou u huby fotit všecky KU601/602 co tam mám. Speciálně ze strany jejich tenkých kolíků, o což jsem prosil Vaška.
Jo - z té venkovní strany kolíků, kde po přítomnosti nějaké vlisované měděné vložky, kterou mají jiné silnější výkoňáky, není ani stopa.

Nebo že by v úplných počátcích výroby mesa výkoňáků koncem 60.let už měli tak skvělý technologie lisování i povrchovky, že dokázali vložku úspěšně zamaskovat? Nebo snad dělali celou tu patku měděnou, Rothschildi jedni ??
Už jste se :ignore: všeci zbláznili, nebo co?
danhard

#67 Příspěvek od danhard »

sinclair píše:Nebudu lítat po skladě ...

Tak drž hubu, když nic nevíš.
A nešiř tady bludy o linearitě KU612, ta má betu kopec přesně podle katalogu :lol:
Betu mizernou, ty lepší:
40/0.1A
60/0.5A
50/1A
35/2A
20/3A
Naposledy upravil(a) danhard dne 21 úno 2018, 18:17, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#68 Příspěvek od EKKAR »

Leošu - bacha, já se ti nesnažím rozporovat cokoliv o Cu vložce v patce KU-ček, nebo o celkovým tepelným odporu čipu+futrálu. Napíšu jen jedno - kdysi dávno jsem taky podlehnul klukovskýmu "puzení" rozebírat součástky a "dívat se jim do bříška" - a pilkou na železo jsem rozpižlal dva sčudnutý KD501 vybraný z jakýhosi vočouzenýho vraku (nebylo mi ani 15 a sebral jsem to ani ještě ne na SD, který se tenkrát ještě ani nevyskytovaly, ale jednoduše na nějaký černý skládce v pankejtu u lesa) - podle všeho to byl vrak nějaký rozhlasový ústředny AUJ, ale trafo už v tom nebylo, navedl mě tam kámoš, kterej právě sebral stejnej, ale "zachovalejší" kousek i s trafem a chladičema. Já "urval" jen (snad) pozinkovanej úhelníčkovej rám s pár deskama a jedním menším Al žebrem, kde byly právě ty dva KD501 - k mojí největší lítosti protavený na celovodič. Tak jsem je v rámci zkoumání "fiknul" - a musím říct, že jednak klobouk měly snad z čistý Cu (řez byl narůžovělej) a druhak to vypadalo, jako by i celá podložka trandu byla měděná - Cu prosvítala na místech kolem děr v patici, kde byly původně matky s pérovýma podložkama a povrchový pokovení bylo značně odrbaný.
danhard

#69 Příspěvek od danhard »

Prosím tě KECALE, nepleť sem ještě další nesmysly.
KD501 má celoměděnou niklovanou základnu a hliníkovej klobouk, to snad ví každej :roll:
EKKAR

#70 Příspěvek od EKKAR »

Vašku, zklidni hormon, v opeře nezpívám a v Prodance už vůbec ne - a nepamatuju se, že by hnilík měl na řezu růžově-červenou barvu jako měď. Navíc vůbec netuším, co by učunila elektrochemie na takovým kontaktu po navaření hnilíkovýho klobouku na měděnou základnu, jak jsi napsal ...
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od ec1045 »

Tak jsem to nevydržel a na rychlo vyfotil KU601 a KU602 všechny (za kvalitu fotek se omluvám) na které jsem narazil, mají měděnou vložku v ocelové základě. U jedné KU602 jsem si škrábl do vložky a podle barvy jde o měď. Co jsem tak zběžně procházel tak TO3 krom germania a KD50x měli měděnou vložku v ocelové základě jen germania a KD50x měli základnu z neželezného kovu (nezjišťoval jsem co je to za kov). Malé TO3 pravděpodobně jde o pouzdro SOT3 je vše s ocelovou základnou a to jak křemík, tak germanium.

A to že v 5 svazkovém katalogu z roku 1986 mají u MAA 50x napsáno OZ s vysokým ziskem a o dvě strany dál je OZ MAA741/748 která má cca 2x tak velký zisk už žádný přídomek nemá … ono co jsi, pamatuji tak ve všech katalozích kde se píše o MAA 50x tak jde vždy o OZ s vysokým ziskem ale s porovnáním s ostatními OZ má zisk nejmenší. Ono asi někdo napsal katalogový list a ten se pak jen kopíroval bez ohledu na změny ve výrobě.

Co jsem jen zběžně procházel tranzistory TESLA v pouzdrech "SOT3" tak pouzdro TO 66 je pouze u tyristorů KT119 a KT120 a taktéž má ocelovou základnou.

To že na KU601/602 požívaly základny s měděnou vložkou může mít i docela prozaický důvod a to ten že měli jednu základnu pro vetešinu tranzistorů. Výjimka byli jen KD50x.

Pokut někde kecám blbosti tak se omlouvám.
Přílohy
KU602_rub.jpg
KU602 RUB
(248.68 KiB) Staženo 167 x
KU602_lic.jpg
KU602 LIC
(278.97 KiB) Staženo 166 x
KU601_rub.jpg
KU601 RUB
(233.88 KiB) Staženo 172 x
KU601_lic.jpg
KU601 LIC
(240.97 KiB) Staženo 177 x
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
microlan

#72 Příspěvek od microlan »

Od dob, co se hliník odstěhoval do Humpolce, tak ho nikdo nezná :D Tak jsem si vzpoměl na jednu historku ze základky, když jsme asi ve vlastivědě psali test na materiály a učitel nechával kolovat předměty ze železa, hliníku a mědi, tak děvče napsalo: 1) Hřebík 2) Plech 3)Drát
ok1hga

#73 Příspěvek od ok1hga »

EKKAR píše:Navíc vůbec netuším, co by učunila elektrochemie na takovým kontaktu po navaření hnilíkovýho klobouku na měděnou základnu, jak jsi napsal ...

Karle, z čeho to teda je ?
Přílohy
20180221_214815.jpg
(153.17 KiB) Staženo 169 x
Naposledy upravil(a) ok1hga dne 21 úno 2018, 22:12, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#74 Příspěvek od EKKAR »

microlan píše:Od dob, co se hliník odstěhoval do Humpolce, tak ho nikdo nezná :D Tak jsem si vzpoměl na jednu historku ze základky, když jsme asi ve vlastivědě psali test na materiály a učitel nechával kolovat předměty ze železa, hliníku a mědi, tak děvče napsalo: 1) Hřebík 2) Plech 3)Drát
A měla pravdu, holka ...

Vláďo, netuším, může to bejt cokoliv "bílýho" - jak jsem napsal, TO CO JSEM PIŽLAL MĚLO KLOBOUK I ZÁKLADNU Z MĚDI NEBO NĚJAKÝ SLITINY S VYSOKÝM OBSAHEM MĚDI - protože to bylo na řezu růžovočervený. A už jsem držel v ruce tolik různě vypadajících trandů KU i KD z Tesly, že se neodvažuju kategoricky vyloučit jakoukoliv možnost existující kombinace materiálů pro skladbu podložka-čip-vývody-klobouk.

Vždycky jsem si například podle katalogů myslel, že KU se od KD liší slabšíma vývodama emitoru a báze - a ejhle, tady za poslední půlrok diskuse potvrdila existenci kombinací "všechno se vším" - to znamená že reálně existovaly KU se silnýma vývodama i KD se slabšíma ... Jak to tak vypadá, tak prostě v Rožnově pouzdřili "v okamžiku nouze" opravdu do všeho, co přišlo pod ruce - respektive když se občas někdo zmejlil, tak se to prodalo tak jako tak bez ohledu na možnost destrukce v nepříznivým případě kombinace k určitýmu účelu nevhodnejch komponent ...
ok1hga

#75 Příspěvek od ok1hga »

Karle, asi jsi opravdu nikdy neviděl KD50x na vlastní oči !
chemický rozbor asi doma neudělám, ale když do to rejpnu nožem, základna je měděná a klobouk hliníkový . . .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“