máte zkušenosti s bruskou na vrtáky? (přesunuto)

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#31 Příspěvek od BOBOBO »

Ptáš se stašku vlastně mne či soustružníka ?
stasek

#32 Příspěvek od stasek »

BOBOBO: Ptal jsem se kohokoliv, kdo s tímto přípravkem brousí vrtáky, tedy i tebe.
Celeron: díky za odpověď.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

Tak přípravek neřeším. Ale pro tu brusku lze udělat korýtko z plechu . Tím vyložíš původní úchyt a veme to menší vrták . Nezkoušel jsem nejmenší průměr ... je vidět na mé fotce , mám ho naplácnuté na magpříchytce .
stasek

#34 Příspěvek od stasek »

Děkuji za odpověď, nějak to vyřeším.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
sr71

#35 Příspěvek od sr71 »

možná to do tohoto vlákna úplně nepatří, ale zajímalo by mě zda někdo máte doma nějaký přípravek na broušení bruslí?
p32

#36 Příspěvek od p32 »

Na vrtáky nic nepotřebuji, brousím je vždy v ruce a musí být dobrý kotouč. U bruslí bys přípravek měl mít, protože se sice dají nabrousit kolmo ke kotouči, ale správně by na tom noži bruslí měla být taková prohlubenina, tzn. střed by měl být níže než ty dva boční břity.
bu2520

#37 Příspěvek od bu2520 »

tak jsem nakonec po všech zváženích pořídil brusku Holzmann USG 950 . Vedlo mě k tomu, že je to přece jen firma co vyrábí pro průmysl a i když je bruska jasná Čína nebude to vyložený odpad. Další věc, že i když mám kotoučovou brusku na které jsem vrtáky brousil, znamenalo by to mít jiný k ní ještě orovnávač protože s ní brousím kde co.
Zatím jsem na brusce nabrousil cca 50 vrtáků . Chce to trochu grif , ale brousí bezvadně. S vrtáky pod 3mm je to horší ne každý se mi povede dobře upnout a podle toho broušení vypadá od výborně až po zahodit. Ale věřím, že praxe mi pomůže. Vada na kráse je příšerně krátký kabel, ale zase se nikde neplete.
sr71

#38 Příspěvek od sr71 »

p32 píše:U bruslí bys přípravek měl mít, protože se sice dají nabrousit kolmo ke kotouči, ale správně by na tom noži bruslí měla být taková prohlubenina

a nešlo by na ten radius na noži u brusle využít radius kotouče při broušení kolmo ke kotouči? i když si myslím že standardně se asi brusle brousí podélně vesměru otáčení kotouče s tím že ten kotouč není rovný ale vytvarovaný do mírného radiusu
p32

#39 Příspěvek od p32 »

Jistě, stačí menší kotouč, nastavení té kolmosti brusle ke kotouči a pak s citem jednu stranu a s citem po otočení druhou stranu. Jen přebrušovat, nebrousit. Po tom otočení a stejném lehkém přebroušení bys měl vidět jestli to stačí. Musí vznikat stejný žlábek, nesmí být okraje zbroušené víc než ten střed.
Celeron

#40 Příspěvek od Celeron »

bu2520 píše: znamenalo by to mít jiný k ní ještě orovnávač protože s ní brousím kde co.

Záleží, co máš za kotoče. Na jemný bílý, červený a světlemodrý mě stačí čtvercovej Tyrolit. Hodně a středně hrubý kotouče s tím ale moc nejdou, spíš vůbec. Na ty je lepší trubkovej. Obojí nestojí svět.
Kolečkový orovnávač už něco stojí ale nepoužívám ho, vyštipují hrany na kotouči. Samozřejmě nejlepší je diamantovej ale to jsme na několika tisících. Zajímalo by mě, jestli je k něčemu tohle. Nějak podezřele levný...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#41 Příspěvek od bu2520 »

alfa a omega je , že brousím kde co a podle toho ten kotouč vypadá. A tak bych musel stále orovnávat. A kotoč taky není zadarmo. tak s jednoúčelovou bruskou budu mít klid. Nj vše je o člověku :D
jova1
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jova1 »

Velikost diamantu se cca bere podle kotouče viz tabulka:
Obrázek
Takže pro normální brusku ti vyjde 0,5 karátu na ebay v řádu stokorun.
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XDiamond+Dresser++0%2C5ct.TRS0&_nkw=Diamond+Dresser++0%2C5ct&_sacat=0
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“