Označení pojistek
Moderátor: Moderátoři
Označení pojistek
Na mé trubičkové skleněné pojistce je napsáno LB RFI-20 200mA/250V.
Je LB označení značky?
A to RFI-20 je to označení rychlotavné pojistky, přičemž R a I jsou označení v jiných jazycích? A to "20", že je pro max.proud 20A? (ostatní je mi jasné).
děkuji
Do čeho to má být?
Ještě by měly existovat středně rychlé/pomalé pojistky s označením M (asi Medium?- to si nejsem jistý), ale reálně jsem je nikdy nepotkal.
Jenysi, schválně jsem se podíval na různé "T" pojistky, co tady mám po ruce, ani jedna nemá spirálku. Tipuju, že takové se vyráběly dřív, ale dneska už mají všechny rovný drátek (zpoždění se asi realizuje složením materiálu).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
L na začátku může určovat vypínací schopnost. Viz http://www.ok1cjb.cz/index.php?option=c ... 0&Itemid=7 nebo http://www.8bitu.cz/clanek/znaceni-tavnych-pojistek/
B by také mohlo znamenat charakteristiku pojistky, podobně jako u jističů. Ale to je jen a pouze moje domněnka.
Je v té pojistce písek a nebo je vidět na drátek?
Michal22 píše:Jenysi, schválně jsem se podíval na různé "T" pojistky, co tady mám po ruce, ani jedna nemá spirálku. Tipuju, že takové se vyráběly dřív, ale dneska už mají všechny rovný drátek (zpoždění se asi realizuje složením materiálu).
Michale22, jo máš pravdu, koukal jsem na více kusů a jen některé mají spirálku, asi to bude starší výroba, další jsou jen drátek.
Michal22 píše:F může být z angličtiny Fast.
Ještě by měly existovat středně rychlé/pomalé pojistky s označením M (asi Medium?- to si nejsem jistý), ale reálně jsem je nikdy nepotkal.
FF = very fast, F = fast, M = medium, T or S = slow, TT = very slow
Dnes se běžně setkáváme s F nebo T, M znám ze západoněmeckých strojů blbě se sháněly, v obchodě běžně nebyly tak se musely objednávat.
mojza píše:Písek (pro chlazení a zhášení oblouku) bývá jen u pojistek pro větší proudy, řádově A.
Nemusí být jen u velkých, hodnotou, pojistek, může být i u menších. Ten písek tam je kvůli zvýšení vypínací schopnosti pojistky a to se může hodit i u malé.
Původní tazatel píše, že pojistka je v měřáku. Asi by bylo fajn říci, co to je za měřák, hodnota a druh pojistky bývá uvedený i dokumentaci k přístroji. Pokud tedy existuje. U měřících přístrojů bývá často předepsaná právě ta pojistka s velkou vypínací schopností.
Skleněné pojistky s pískem, případně celokeramické pojistky bývají s vypínací schopností 1,5 kA.
Jak píše Neniu, ten písek, případně keramika, napomáhají rychlejšímu zhašení oblouku při přerušení, tím roste vypínací schopnost pojistky.
Pro měřáky se vždy doporučovaly pojistky s vypínací schopností alespoň 1 kA.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ne vždy lze totiž na test použít žárovku, někdy je i 800W přímotop málo (hlavně u zdrojů s PFC pod zátěží).
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
(autorovi se omlouvám, foto jsem si "půjčil"
- Přílohy
-
28235349_725427284330176_5404150493698739888_o.jpg- (289.43 KiB) Staženo 178 x