Označení pojistek

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Petr22

Označení pojistek

#1 Příspěvek od Petr22 »

Zdravím, prosím o trochu ozřejmění označení u tavných pojistek. Vím, že rychlotavné jsou F. Pomalé T. Pak ještě FF. Údaje bývají na paticích pojistky, popř.barevné značení.

Na mé trubičkové skleněné pojistce je napsáno LB RFI-20 200mA/250V.

Je LB označení značky?
A to RFI-20 je to označení rychlotavné pojistky, přičemž R a I jsou označení v jiných jazycích? A to "20", že je pro max.proud 20A? (ostatní je mi jasné).

děkuji
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jenys »

Těch 20, bude nejspíš délka, jak to bývá označené u nás 5x20mm a nejspíš to bude F jako Fast= rychlá. Ostatní je jasné 200mA/250V Víc na tom není třeba zkoumat. Pomalá pojistka se pozná, že má uvnitř drátek se spirálkou, rychlá jen drátek.
Do čeho to má být?
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Petr22

#3 Příspěvek od Petr22 »

je to do měřáku

Je tam tenký vlásek. Těch 20 - jo, dyť jooo, je to 20mm :) Přitom jsem si tu pojistku přeměřil.

díky za ujistění.

ty ostatní písmena asi mohou být česky Rychlá, a anglicky "Immediately" . To F mám dojem je z němčiny Flinke.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

F může být z angličtiny Fast.
Ještě by měly existovat středně rychlé/pomalé pojistky s označením M (asi Medium?- to si nejsem jistý), ale reálně jsem je nikdy nepotkal.

Jenysi, schválně jsem se podíval na různé "T" pojistky, co tady mám po ruce, ani jedna nemá spirálku. Tipuju, že takové se vyráběly dřív, ale dneska už mají všechny rovný drátek (zpoždění se asi realizuje složením materiálu).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Neniu

#5 Příspěvek od Neniu »

To RFI může být také typ pojistky podle výrobce. RFI je docela veliký výrobce všeho možného.

L na začátku může určovat vypínací schopnost. Viz http://www.ok1cjb.cz/index.php?option=c ... 0&Itemid=7 nebo http://www.8bitu.cz/clanek/znaceni-tavnych-pojistek/

B by také mohlo znamenat charakteristiku pojistky, podobně jako u jističů. Ale to je jen a pouze moje domněnka.

Je v té pojistce písek a nebo je vidět na drátek?
Jsem na cestě k šípku.
Petr22

#6 Příspěvek od Petr22 »

je vidět na drátek. skleněná.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jenys »

Michal22 píše:Jenysi, schválně jsem se podíval na různé "T" pojistky, co tady mám po ruce, ani jedna nemá spirálku. Tipuju, že takové se vyráběly dřív, ale dneska už mají všechny rovný drátek (zpoždění se asi realizuje složením materiálu).

Michale22, jo máš pravdu, koukal jsem na více kusů a jen některé mají spirálku, asi to bude starší výroba, další jsou jen drátek. :roll:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
mojza

#8 Příspěvek od mojza »

Písek (pro chlazení a zhášení oblouku) bývá jen u pojistek pro větší proudy, řádově A.
dj_rizek

#9 Příspěvek od dj_rizek »

Michal22 píše:F může být z angličtiny Fast.
Ještě by měly existovat středně rychlé/pomalé pojistky s označením M (asi Medium?- to si nejsem jistý), ale reálně jsem je nikdy nepotkal.

FF = very fast, F = fast, M = medium, T or S = slow, TT = very slow

Dnes se běžně setkáváme s F nebo T, M znám ze západoněmeckých strojů blbě se sháněly, v obchodě běžně nebyly tak se musely objednávat.
Neniu

#10 Příspěvek od Neniu »

mojza píše:Písek (pro chlazení a zhášení oblouku) bývá jen u pojistek pro větší proudy, řádově A.

Nemusí být jen u velkých, hodnotou, pojistek, může být i u menších. Ten písek tam je kvůli zvýšení vypínací schopnosti pojistky a to se může hodit i u malé.

Původní tazatel píše, že pojistka je v měřáku. Asi by bylo fajn říci, co to je za měřák, hodnota a druh pojistky bývá uvedený i dokumentaci k přístroji. Pokud tedy existuje. U měřících přístrojů bývá často předepsaná právě ta pojistka s velkou vypínací schopností.
Jsem na cestě k šípku.
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Skleněné pojistky bez písku bývají s vypínací schopností 35 A.
Skleněné pojistky s pískem, případně celokeramické pojistky bývají s vypínací schopností 1,5 kA.
Jak píše Neniu, ten písek, případně keramika, napomáhají rychlejšímu zhašení oblouku při přerušení, tím roste vypínací schopnost pojistky.
Pro měřáky se vždy doporučovaly pojistky s vypínací schopností alespoň 1 kA.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
mojza

#12 Příspěvek od mojza »

Jojo, o vypínací schopnosti jsem nepsal, ale tak to bylo myšleno.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Taková exploze skleněné pojistky je zážitek. Pokud se použije jako test (třeba při nedostatku keramických pojistek), je lepší na ni navléct kus bužírky. A po úspěšném testu samozřejmě nahradit tou správnou.

Ne vždy lze totiž na test použít žárovku, někdy je i 800W přímotop málo (hlavně u zdrojů s PFC pod zátěží).
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
dobrman

#14 Příspěvek od dobrman »

Před chvilkou jsem na FB zahlídnul tohle. Uživatelsky nastavitelná pojistka z UK....
(autorovi se omlouvám, foto jsem si "půjčil" :D )
Přílohy
28235349_725427284330176_5404150493698739888_o.jpg
(289.43 KiB) Staženo 178 x
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

V UK maju poistky v kazdej vidlici - a to je asi opravna sada.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“