6NU74 jako ohřívač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
weed_smoker

#16 Příspěvek od weed_smoker »

V podobnym přípravku na lokální ohřev z AR A8/1988 autor(P.Horský) používá BD135 a na regulaci 723,mám to na stole,jenom to nemám čim naskenovat.Asi by to šlo předělat i na tranzistor v TO-3,ale nevim jestli i na germaniovej.
danhard

#17 Příspěvek od danhard »

Na to se Ge skutečně nehodí.
masar

#18 Příspěvek od masar »

>weed_smoker> copak jsem to sem nedal v minulém příspěvku?
Takže ještě jednou:
:wink:
edit:
Na řešení p. Horského mi vadilo, že se výkon dělil mezi topný tranzistor a tranzistor v µa723 (a také emitorový odpor), což je pro vyšší topné výkony problém. Proto jsem hledal jiná řešení. :wink:
Přílohy
AR888.png
(196.66 KiB) Staženo 170 x
danhard

#19 Příspěvek od danhard »

Ano, dá se snímat teplota "topení" i přes Ube výkonového prvku, 10W nejlépe KU601 :)
Ideální tam zavést modulátor, kdy bude Ib konstantní a tam odebírat Ube a podle toho řídit teplotu.
weed_smoker

#20 Příspěvek od weed_smoker »

sorry,tu větu jsem přehlídnul.Jinak je to přesně ono.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Někdy kolem roku 1982-83 jsem podle AR dělal termostat pro krystalovej oscilátor pro generátor 50 Hz. V sálovým počítadle EC1033 byl reálnej čas z nějakýho podivnýho důvodu odvozovanej od kmitočtu sítě, i když tam byl dost přesnej generátor pro strojovej takt. Jenže těch 50Hz bolševik moc neřešil. No a při fakturaci strojovýho času byl problém, protože při řízení od sítě neměl den 24 hodin. :wink:
Ten termostat (i oscilátor) byl dost dobrej, měl jsem to v ZPA Nová Paka na měrovým a celkem se divili, jak ten bastl přesně drží teplotu a kmitočet.
Ale nalýzt to zapojení se mi nějak nedaří. Co vzpomínám, tak tam bylo topný KU-čko a snímací termistor, dál už nevím.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Kvicala_r

#22 Příspěvek od Kvicala_r »

Tos mě Celerone trochu překvapil. Při návštěvě Dukovan (cca rok 97)tvrdili, že s mírným snížením frekvence se malinko sníží zátěž generu. Takže ve špičce ujeli o nějakou desetinku pod 50Hz a mimo špičky doháněli celkový počet period za 24h zase zvýšením.
Leda byste stopovali a násobili fakt s velkou přesností.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Dnes sa uz ten pocet period za den musi dodrziavat. Neviem odkedy - ale asi uz v tom 1997 to platilo.
danhard

#24 Příspěvek od danhard »

Ano, to tak bylo, když jsme byli navázáni na našeho východního sovětského bratra. Hodiny navázané na síť se zpožďovaly o několik minut denně.
Naposledy upravil(a) danhard dne 26 úno 2018, 22:42, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Ono se v početce jelo na 2 směny, takže jestli to doháněli, tak nejspíš v noci kdy bylo menší zatížení. Ale moc bych tomu nevěřil, že by bolševik něco doháněl. :)
edit: Jo ještě jsem si vzpoměl na pár Tiráků řidíčů, co si dovezli z BRD digitální budíky. Taky byly řízený od kmitočtu sítě a chyba neustále narůstala, takže to dohánění se určitě nekonalo.
Ta Tvoje exkurze byla o 10-14 let později a mohlo se to změnit v rámci přibližování k Evropě.
Jirka

danhard

#26 Příspěvek od danhard »

Bohužel, sovětský člověk nic nedohnal, ani ty kapitalisty nepředehnal a takovou měl příležitost jim to natřít, třeba o 2 minuty za den mohl komunismus spět k zářným zítřkům rychleji ! :D
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Kdysi jsem četl, že rusáci za války jeli snad až kousek pod 49Hz. A bylo tam vyčíslení celkem dost vlaků uhlí, co to ušetřilo.
Jirka

danhard

#28 Příspěvek od danhard »

Ano, bylo to jen zpomalení komunismu :) Bohužel k zastavení nedošlo.
fredis

#29 Příspěvek od fredis »

Kvicala_r píše:Tos mě Celerone trochu překvapil. Při návštěvě Dukovan (cca rok 97)tvrdili, že s mírným snížením frekvence se malinko sníží zátěž generu. Takže ve špičce ujeli o nějakou desetinku pod 50Hz a mimo špičky doháněli celkový počet period za 24h zase zvýšením.
Leda byste stopovali a násobili fakt s velkou přesností.

Pěkná blbost.. Kdo ti to tam nakukal? :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Kvicala_r

#30 Příspěvek od Kvicala_r »

Někdo, kdo nás tam tehdy prováděl okolo generátoru. Takže to nebyla ta sličná průvodkyně... Já bych tomu z racionálního důvodu (právě řízení počtem period za den) klidně věřil. Která část se Ti na tom nezdá? To že mohli malinko změnit frekvenci, nebo že by to měl kýžený dopad na "účinnost"?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“