Stavba jednoduchého osciloskopu.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stasek

#16 Příspěvek od stasek »

PavelFF, děkuji moc, ještě kdybys mohl něco k těm doutnavkám.
PavelFF

#17 Příspěvek od PavelFF »

to stasek: Doutnavky působí nejspíš jako ochrana elektronek před škodlivě velikým napětím, které by se na ně dostalo např.neodbornou obsluhou. Bohužel nevím, na co jsou elektronky háklivé a nakolik jsou tam doutnavky doopravdy nutné.

Doutnavka na vstupu tam být určitě nemusí, pokud zaručíš, že se na vstup zesilovače nedostane vyšší napětí, než by bylo zapalovací napětí doutnavky. Prostě nesmíš měřit 230V s naplno vytočeným vstupním potenciometrem, ale najiždět odspodu.

Doutnavka u obrazovky, toť otázka pro odborníky na elektronkové obvody.
stasek

#18 Příspěvek od stasek »

PavelFF: Díky moc, to mi stačí.
stasek

#19 Příspěvek od stasek »

Tak jsem se dostal konečně téměř ke konci a jsem na rozpacích. V tom schematu od Danyka , v prvním příspěvku je obrazovka 5LO38I a kromě běžných elektrod jsou tam označeny zřejmě nějaké vychylovací destičky, a dále celkem čtyři elektrody odpovídající mřížkám v elektronkách. Na ruském manuálu, co je dodáván k obrazovce je to trochu jinak, obrázek je na konci článku o osciloskopu. Tam jsou tyto mřížky označeny jako anody(čísla 4 a 7) Číslem 10 je označen modulátor. Tak teď nevím, co je ten modulátor ve schematu od danyka, jestli je to ta první jakoby mřížka nad katodou a dále jestli to vlastně souhlasí. Snažil jsem se něco zjistit ve starém katalogu a tam je např u 7QR20 i mřížka i anody, tak jsem z toho jelen a nechtěl bych udělat nějakou blbost. Prosím tedy o radu jak to je a nesmějte se moc. :oops:
Erny

#20 Příspěvek od Erny »

Ten modulátor je opravdu 1. mřížka (anoda), používá se také pro modulaci jasu, proto ten názav. Schema osciloskopu (obrazovky) je totožné s ruským manuálem. Jelikož v obrazovce nejsou mřížky, ale anody.
Radix

#21 Příspěvek od Radix »

První mřížka asi nebude anoda.
Erny

#22 Příspěvek od Erny »

Obrazovka 7QR20 Ano, mřížka.
Přílohy
7QR20.JPG
(43.51 KiB) Staženo 90 x
Erny

#23 Příspěvek od Erny »

Vždyť je to stejné. Dávám to jako příklad.
Radix

#24 Příspěvek od Radix »

Na té ruské obrazovce je
10 první mřížka
4 první anoda
7 druhá anoda
6,9 vychyl. destičky Y
3,8 " " X
stasek

#25 Příspěvek od stasek »

Pánové děkuji vám moc, je mi to už jasné. Nikdy jsem neměl co do činění s osciloskopickou obrazovkou, maximálně s klasickými elektronkami, tak jsem nevěděl co s tím. Ještě jednou díky moc. :D
stasek

#26 Příspěvek od stasek »

Tak jsem opět zde pro radu. Rád bych se vyhnul dodatečnému přílišnému natáčení obrazovky, potřeboval bych tedy radu, k čemu přihlížet při jejím natočení, aby byla ve správné poloze. Klíč patice nahoru, dolu, nebo na bok?
Díky.
Radix

#27 Příspěvek od Radix »

Možná to bude u různých obrazovek různé.
Pokud si to dobře pamatuji, u obrazovky 7QR20 má klíč směřovat doprava při pohledu zezadu.
stasek

#28 Příspěvek od stasek »

Tak jsem to zapojil, natočené klíčem dolů a posílám nevyvedené fotky, co mě to ukázalo. Ta vodorovná čárka je to bez signálu a ta zmršená sinusovka je síť z trafa cca 12V. Když Dám před vstup diodu, tak ta síť prokmitne a srovná se to. Myslel jsem, že by to mělo ukazovat sinusovku z jedný strany odřízlou. Tak nevím, jak to vlastně je. Kde je chyba. Ta čára na stínítku je trochu křivo, to spraví lehké natočení obrazovky. Není ale ve středu, je k jedné straně. Dá se s tím něco dělat? A co ta křivá sinusovka? Jak poznám, jestli je obrazovka dobře, nebo vzhůru nohama? Jinak se omlouvám za kvalitu snímků, makro z ruky mi nejde, normálně to je ostré. Tak prosím o rady.
Přílohy
DSCF2201.JPG
(177.74 KiB) Staženo 91 x
DSCF2200.JPG
(171.92 KiB) Staženo 82 x
Split

#29 Příspěvek od Split »

ak ta ciara nie je v strede tak by sa to malo dat nastavit ako je to na vacsine osciloskopoch
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
Erny

#30 Příspěvek od Erny »

Vidím problém s odstíněním. Jak máš tu obrazovku stíněnou? A také zřejmě nechodí zhášení zpětného běhu.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“