díra do betonu
Moderátor: Moderátoři
díra do betonu
potřebuju vyvrtat do armovaného betonu ( stropní panely Spirol) díru délky 200mm Ø 50mm. Viděl bych to na nějaký korunkový vrták, ale existuje takový, co by vrtal jak beton, tak i armaturu? Zkusil bych půjčovnu nářadí.
A kutilmile - nelituju tě
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Korunový vrták s průměrem 50 mm a s tou délkou tady ještě někde po taťkovi mám (používal se pro vrtání děr do žulových váz na pomníky), ale s tímhle nejde vrtat v ruce
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
A chladit vodou.
Loni jsem potreboval vyvrtat diru 80mm prumer do sklepa.
I krv tekla z hlavy. Pri vytloukani bordelu z korunky se rozletelo kladivko.
- Přílohy
-
vrt s.jpg- (76.34 KiB) Staženo 158 x
Ale dá sa to aj normálnou vŕtačkou SDS plus. Samozrejme nie s vŕtačkou z Lidla...
Vrták 10 a obvŕtať dieru ak dookola,tak aj v strede. Vyrobiť čim hustejšie "sito". Následne to vysekať. Armatúra ktorá prekáža sa dá odsekať ako sekáčom, tak aj odpíliť ručne - napíliť a zlomiť. Armovanie sekať pokiaľ je ešte obklopené betónom. Sekať armovanie visiace vo vzduchu je kvôli vibrovaniu problematické.
Druhá možnost je spešl SDS čtyřbřitý vrták 32mm, prej projde i přes armaturu, i s vrtačkou cca 600/den, to už by šlo. Akorát bych musel vrtnout těch děr víc. ( potřebuju protáhnout 4 trubky).
Menším vrtákom to ide rýchlejšie. Taktiež výkon vŕtačky stačí menší.Olchor píše:Tak jsem se poptával v místních půjčovnách - korunkový vrták 50mm s vrtačkou a stojanem, chlazení vodou - 2000kč/den. To to radši vysekám.
Druhá možnost je spešl SDS čtyřbřitý vrták 32mm, prej projde i přes armaturu, i s vrtačkou cca 600/den, to už by šlo. Akorát bych musel vrtnout těch děr víc. ( potřebuju protáhnout 4 trubky).
Pri vrtáku 32 je už SDS max a to už má aj mašina váhu. Ak narazíš na armovanie, tak pri malom vrtáku nemáš problém. Pri veľkom to je dosť problematické...
Pokud nemá vrtačka prokluzovou řechtačku a chytneš bokem vrtáku výztuž, tak ti to ukroutí ruce než se pustíš.
Provrtával jsem známýmu základy pod barákem, aby tam mohl protáhnout poliš na vodu. Narexácký kango má spojku, ale nějak se hryzla, vzalo mě to ruce, ale naštěstí jsem se po čtvrtotáčce nějak pustil. Ale i tak mě z kloubů na ruce visely proužky kůže a scala krev.
A vzpomněl jsem si na podobnou příhodu, co se stala bývalému kolegovi- poslali ho v práci vyvrtat díry na kotvy pro regál. Jediná vrtačka, kterou našel, měla rozsypaný spínač, tak to proklemoval a vrtal. Najednou se vrtačka hryzla, kolega ji pustil, sjel ze žebřu dolů, vrtačka mezi tím na sebe namotala kabel, potom vytrhla zásuvku i s krabičkou, namotávala dál. Skončilo to až v rozbočovací krabičce u stropu- zajiskřilo se, ve firmě tma, ale vrtačka se konečně zastavila
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...