Zesilovač LM3886
Moderátor: Moderátoři
Při testu to budu napájet extra zdrojem, tak uvidíme...
Chování či obecně funkce, schopnost dávat výkon, zkreslení a stabilita se stejně dá určit až po zapájení, pro tyto IO nemá smysl vymýšlet testovací sokl, pokud s nimi neděláte pravidelně.
Pokud je to pajc, v kombu přežije pár akcí.
Ale je fakt, že třeba na TDA7294/7293 jsem si musel sokl spíchnout, neboť právě tyto IO se objevovaly někdy i ZA NORMÁLNÍ CENU v takových pajcech, až zůstal rozum stát.
Bylo tím osazeno spousta věcí od Recotonu a měsíčně jsem jich měnil i osm až deset. Tak se mi vyplatil kousek desky, pozlacené piny z nějakého konektoru a základní zapojení.
Některé v tuzemsku, u bastlprodejců koupené TDA7294 se ochotně prorážely už při ±33V, kdy ještě mají normálně fungovat.
Explozi pouzdra zabránila a možnost reklamace celé várky bez pájení umožnila nadproudová pojistka, nastavená na 0,5A.
Nikdy jsem neměl potíže s těmito IO /a obecně polovodiči/ koupenými u ERA Components, což bylo výhradní zastoupení STM.
Někteří je oproti ERA prodávali až o polovinu levněji, důvod je pro mě jasný.
Přístroje, opravené šváby z ERA se už nevracely.
Paradoxně ten odprásklý vypájený LM3886 někam "záhadně" zmizel, takže nemůžu porovnat, co v tom kombu bylo, jestli i to nebyl pajc, kombo je Behringer...
V tom kombu měli(y) ty hovada trafo, které po usměrnění dávalo +-43V a to bylo na ten 3886 asi moc, tak jsem svíjel i trafo.
3886 je odprásklá tak, že mezi -napájením a výstupem na repro je trvale 8 ohmů, takže je upečený i reprák, mimochodem hodně dobrý Jensen...
V kombu je samozřejmě jediná pojistka - síťová - a ta to přežila bez úhony.
EDIT: odpálený obvod jsem našel, znak výrobce i popis stejný, ale font písma u odpáleného o hodně větší.
https://uloz.to/!SLyhQRbCSwFf/uppermidw ... -09-11-pdf
Přípravek na bezletovací zkoušení např. MDA2020 jsem měl udělaný jako úplně první, ještě dřív, než jsme to postavili v práci. Ty šváby stály zpočátku mraky peněz.
Ze stejného důvodu jsem si udělal i tester na ty TDA.
Kdo často pracuje s LM3886 a nakupuje z různých zdrojů, tak by ho podle mě měl mít taky. Ty LMka jsou poměrně dobrý a lepší firmy je dávaly do zesilovačů menších aktivek a "monitorů". Dnes už jsou ve všem podobným narvaný déčka...
LM3886 i to TDA7294 se min. jedno desetiletí používaly ve spotřebce doslova hromadně a ve všem, nebylo jim ani blbý používat odpad - to jsou TDA7296, vytříděnej a zapouzdřenej odpad z výroby 7294. Používaly se zásadně jen v rejži a hoodně dlouho nešly volně koupit jako ND.
Co se používá hromadně a není to levný, to se taky vyplatí pajcovat, rejžák by nám to vysvětlil, co všecko se mu vyplatí opajcovat.
Testoval jsem přechodové zkreslení a výkon před limitací. Do zátěže 8 ohmu to nyní dodává těsně před limitací 50W na kmitočtu 600 Hz. Původně je u komba udáno 60W RMS, což asi odpovídá. Testoval jsem dlohodobě a vše ok. Také jsem testoval zda se horký chladič bez buzení vrátí na "normální" teplotu - opakovaně je to taky ok. Do přívodů z trafa na desku zesilovače jsem zařadil pojistky 3,15A.
Samozřejmě není jisté, zda ten IO není levný pajc, ale zatím se to jeví dobře...uvidím v reálném provozu.
Ten IO by bez destrukce a bez buzení měl podle NSC udržet 94V.
Je to hranařina a prasečina, nicméně originál šváb by proti těm katalogovým 94V ještě měl mít pár voltů do plusu rezervy.
Mají to takhle i ty TDAčka.
Dobrá 7293 udrží bez destrukce statických ±70V a ještě normálně funguje, mám to vyzkoušený. Dobrá 7294 jenom o malý fous míň, okolo ±66V. Tyhle LMka jsem napěťově netestoval, takže co reálně vydrží, nevím.
Jiné bude i chování - pokud to přepětí bude ve formě rázové vlny, nebo pozvolně zvyšované statické.
Od výrobce toho komba je to prasárna, NSC je v tom nevinně.
Teď si vzpomínám, že jsem párkrát měnil nějaký 50W šváb v kombu Marshall. Kombo i sám šváb byly tehda drahý jak prase, šváb byl použitej taky dost na hraně a taky bez šprcky. Ale nic to nespálilo.
Myslím to byl TDA1514A, placka na dva šrouby.
sinclair píše:Tak měkkej to má trafák, že síťová pojistka ustojí tvrdej průstřel na šínu a přitom stihne shořet cívka ??........
Není tam tvrdej průstřel, ale jak už jsem psal, repro výstup IO proti mínus napájení má 8 ohmů. Na 8 ohmovou zátěž dával výstup IO 22 V. To udělá to, že síťová pojistka drží a reprák se upekl...