Zesilovač LM3886

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od forbidden »

Asi National Semiconductor, teď už Texas Instruments vlastně.
JiriTom

#32 Příspěvek od JiriTom »

Díky. Jj, možná. Najít se dá hafo odkazů, např: https://www.parts-express.com/lm3886t-o ... n--lm3886t , ale může to být i "sračkový" pajc. Proto jsem se zeptal zde na fóru. Je pravda, že dnes jistota není skoro v ničem... :)
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od forbidden »

No mě se to právě jako pajc docela jeví, proto píšu, že asi National. Moc důvěryhodně to na mě nepůsobí, odkud to je?
JiriTom

#34 Příspěvek od JiriTom »

Je to z TME. Ale už mám ho v ruce a budu ho dávat místo odpáleného do komba, takže hop nebo trop. :)

Při testu to budu napájet extra zdrojem, tak uvidíme...
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
sinclair

#35 Příspěvek od sinclair »

Nemusí být. Dneska až na třetiřadý rejžáky všichni píšou laserem, může to být jen novější verze NSC. Mám ještě pár NSC potištěných bílou barvou a fakt je, že ten potisk vypadá úplně jinak.
Chování či obecně funkce, schopnost dávat výkon, zkreslení a stabilita se stejně dá určit až po zapájení, pro tyto IO nemá smysl vymýšlet testovací sokl, pokud s nimi neděláte pravidelně.
Pokud je to pajc, v kombu přežije pár akcí.
Ale je fakt, že třeba na TDA7294/7293 jsem si musel sokl spíchnout, neboť právě tyto IO se objevovaly někdy i ZA NORMÁLNÍ CENU v takových pajcech, až zůstal rozum stát.
Bylo tím osazeno spousta věcí od Recotonu a měsíčně jsem jich měnil i osm až deset. Tak se mi vyplatil kousek desky, pozlacené piny z nějakého konektoru a základní zapojení.
Některé v tuzemsku, u bastlprodejců koupené TDA7294 se ochotně prorážely už při ±33V, kdy ještě mají normálně fungovat.
Explozi pouzdra zabránila a možnost reklamace celé várky bez pájení umožnila nadproudová pojistka, nastavená na 0,5A.
Nikdy jsem neměl potíže s těmito IO /a obecně polovodiči/ koupenými u ERA Components, což bylo výhradní zastoupení STM.
Někteří je oproti ERA prodávali až o polovinu levněji, důvod je pro mě jasný.
Přístroje, opravené šváby z ERA se už nevracely.
JiriTom

#36 Příspěvek od JiriTom »

Taky jsem uvažoval to bez pájení otestovat, ale vůbec se mi do toho nechce. :oops: Kdysi jsem měl taky přípravek na 2020-ky, ale už ani nevím, kde je...
Paradoxně ten odprásklý vypájený LM3886 někam "záhadně" zmizel, takže nemůžu porovnat, co v tom kombu bylo, jestli i to nebyl pajc, kombo je Behringer...:) Ale ono se to najde, až budou uklízet, jak říká Cimrman.

V tom kombu měli(y) ty hovada trafo, které po usměrnění dávalo +-43V a to bylo na ten 3886 asi moc, tak jsem svíjel i trafo.

3886 je odprásklá tak, že mezi -napájením a výstupem na repro je trvale 8 ohmů, takže je upečený i reprák, mimochodem hodně dobrý Jensen...

V kombu je samozřejmě jediná pojistka - síťová - a ta to přežila bez úhony. :) Jinak je kombo zvukově skvělé - je to Blue Devil GX-112.

EDIT: odpálený obvod jsem našel, znak výrobce i popis stejný, ale font písma u odpáleného o hodně větší.
sinclair

#37 Příspěvek od sinclair »

Přeju příjemné blití.
https://uloz.to/!SLyhQRbCSwFf/uppermidw ... -09-11-pdf

Přípravek na bezletovací zkoušení např. MDA2020 jsem měl udělaný jako úplně první, ještě dřív, než jsme to postavili v práci. Ty šváby stály zpočátku mraky peněz.
Ze stejného důvodu jsem si udělal i tester na ty TDA.
Kdo často pracuje s LM3886 a nakupuje z různých zdrojů, tak by ho podle mě měl mít taky. Ty LMka jsou poměrně dobrý a lepší firmy je dávaly do zesilovačů menších aktivek a "monitorů". Dnes už jsou ve všem podobným narvaný déčka...
LM3886 i to TDA7294 se min. jedno desetiletí používaly ve spotřebce doslova hromadně a ve všem, nebylo jim ani blbý používat odpad - to jsou TDA7296, vytříděnej a zapouzdřenej odpad z výroby 7294. Používaly se zásadně jen v rejži a hoodně dlouho nešly volně koupit jako ND.
Co se používá hromadně a není to levný, to se taky vyplatí pajcovat, rejžák by nám to vysvětlil, co všecko se mu vyplatí opajcovat.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 09 bře 2018, 16:49, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#38 Příspěvek od rnbw »

Z TME by to hadam mal byt original.
sinclair

#39 Příspěvek od sinclair »

Proč si myslíš, že zrovna Polák by měl mít originál?
Jestli Ti na tom aparátu záleží a ten reprák není levnej, tak toho švába kup u dobrého obchodníka, ne od Poláků.
Naivita některých Vás mladších je fakt bezbřehá, je to k zasmání.
rnbw

#40 Příspěvek od rnbw »

Predpokladam, ze su oficialny distributor TI, tak nemozu predavat nejake pochybne nakupene.
JiriTom

#41 Příspěvek od JiriTom »

Nový LM3889T jsem zapájel do desky a po prvním opatrném otestování s odpory 47 ohmu v napájecích větvích +-35V jsem to nakonec testoval "do plných". Klidové napětí bez vybuzení je +- 35V. Původní napětí (před převinutím trafa) bylo +- 43V, což bylo na tento obvod asi moc a možná i proto majiteli "odešel" a vzal sebou i reproduktor Jensen JCH12/70 8 ohmu. :)

Testoval jsem přechodové zkreslení a výkon před limitací. Do zátěže 8 ohmu to nyní dodává těsně před limitací 50W na kmitočtu 600 Hz. Původně je u komba udáno 60W RMS, což asi odpovídá. Testoval jsem dlohodobě a vše ok. Také jsem testoval zda se horký chladič bez buzení vrátí na "normální" teplotu - opakovaně je to taky ok. Do přívodů z trafa na desku zesilovače jsem zařadil pojistky 3,15A.

Samozřejmě není jisté, zda ten IO není levný pajc, ale zatím se to jeví dobře...uvidím v reálném provozu. :roll:

:!: Pokud někdo vlastní toto kombo - Behringer Blue Devil GX112 a dosud mu nic neodešlo, doporučuji minimálně dovybavit obvodem ochrany před stejnosměrným napětím na výstupu, jinak hrozí, že pokud mu odejde koncový IO zesilovače, vezme sebou i reproduktor. Kombo má jenom síťovou pojistku a pokud IO odejde popsaným způsobem, tak to ta síťová pojistka bohužel vydrží.
sinclair

#42 Příspěvek od sinclair »

Tak měkkej to má trafák, že síťová pojistka ustojí tvrdej průstřel na šínu a přitom stihne shořet cívka ??
Ten IO by bez destrukce a bez buzení měl podle NSC udržet 94V.
Je to hranařina a prasečina, nicméně originál šváb by proti těm katalogovým 94V ještě měl mít pár voltů do plusu rezervy.
Mají to takhle i ty TDAčka.
Dobrá 7293 udrží bez destrukce statických ±70V a ještě normálně funguje, mám to vyzkoušený. Dobrá 7294 jenom o malý fous míň, okolo ±66V. Tyhle LMka jsem napěťově netestoval, takže co reálně vydrží, nevím.
Jiné bude i chování - pokud to přepětí bude ve formě rázové vlny, nebo pozvolně zvyšované statické.
Od výrobce toho komba je to prasárna, NSC je v tom nevinně.
Teď si vzpomínám, že jsem párkrát měnil nějaký 50W šváb v kombu Marshall. Kombo i sám šváb byly tehda drahý jak prase, šváb byl použitej taky dost na hraně a taky bez šprcky. Ale nic to nespálilo.
Myslím to byl TDA1514A, placka na dva šrouby.
JiriTom

#43 Příspěvek od JiriTom »

sinclair píše:Tak měkkej to má trafák, že síťová pojistka ustojí tvrdej průstřel na šínu a přitom stihne shořet cívka ??........

Není tam tvrdej průstřel, ale jak už jsem psal, repro výstup IO proti mínus napájení má 8 ohmů. Na 8 ohmovou zátěž dával výstup IO 22 V. To udělá to, že síťová pojistka drží a reprák se upekl...
sinclair

#44 Příspěvek od sinclair »

Tak to potom jo.
To je podobnej případ, jak když zkratuješ kilowattovej konec.
Tvrdej zkrat v pohodě ustojí, ale běda, aby tam bylo třeba 1,5Ω.
Uvařenej za pár minut, probitý všecko jak zákon káže.
kovka

#45 Příspěvek od kovka »

TME pokud vím není, oficialní distributor TI,přikupuje i jiné zboží z různých zdrojů
Po změnách obchodního modelu, které proběhly za poslední dva roky u TI ho oficiální distributoři Arrow,EBV,Silica přestali mít rádi...
Mezi platné a spolehlivé vždy patřilo take Digi-Key
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“