Omlouvám se, že se vám do toho pletu, ale taky mě to zajímá. Měl jsem (mám) podobný problém se spínaným zdrojem s velkým rozsahem regulace napětí i proudu(od nuly až po maximum) . Mám pocit, že to snad ani nemůže jít uchodit tak, aby to "nesyčelo" , jak zdroj semtam pulzuje při MALÉ zátěži. Vynechává totiž některé pulzy, protože už je nedokáže víc zkrátit. Tak se sníží spínací kmitočet a je to slyšet.
Proto se přidává nějaká minimální zátěž, což je snadné splnit u zdroje s pevným napětím, ale horší je to v případě zdroje regulovatelného od nuly (v nule napětí žádný odpor nezatěžuje), ale zdroj by přesto chtěl spínat. A když tam dáš malou hodnotu zatěžovacího odporu, tak se ti zase upeče při 40V na výstupu.
...Kmita to radove +-0.05V a z L4970A vychazi nejaky periodicky zvuk stejne jako pred tim...
Jak to myslíš? Voltmetr ukazuje plus mínus 50mV rozdíl na 5V? Možná je to normální odchylka a jenom tě zneklidňuje ten zvuk.
Mně zdroj při malých napětích a malých zátěžích cykluje (vynechává pulzy), což je občas slyšet jako takové syčení, chrčení, cvrkání. Ale neprojevuje se to kolísáním výstupního napětí (spíš je to neměřitelné), protože ho regulátor udržuje na žádané hodnotě (právě proto ten zdroj cykluje).
Pokud nemáš nějak blbě navržený tišťák(dej sem fotku), tak by to mělo chodit podle aplikačního listu, i když si myslím, že cyklovat to musí. Pod 5V to cykluje neslyšitelně, kolem 5V to je slyšet a pak už to necykluje, protože pulzy už jsou dostatečně široké a všechny pravidelné, odpovídající kmitočtu oscilátoru.
Jinak se dá trochu laborovat se zpětnovazebními součástkami chybového zesilovače(R3, C7, C8 ). Ale pokud máš výstupní tlumivku a kondenzátory zhruba podle návodu, tak to snad ani nezkoušej.