Zdroj pro osciloskop.
Moderátor: Moderátoři
Zdroj pro osciloskop.
Mám trafo: Adast PN 66132 ?(je to trochu smáznuté) Dubnica Sec.: 2x 250V + malé napětí od 4V až 12,6V. Když ho připojím na zdroj v odkazu, tak napětí -600V vyleze na -665V a +250V na + 266V a to při zatížení v oscíku. Šel by tento zdroj nějak upravit (moje slabá stránka), aby výsledné napětí se alespoň trochu shodovalo s originálem? U zdroje nemám zapojenou odbočku 6,3V 0,6A , elyt 22uF, rez. 1k, usměr. diodu a Ledku. Samozřejmě mám zapojeno jen jedno napětí + 250V. Vyšší napětí mi dělá problémy se seřízením jasu a bodu. Díky, Majkl.
Shoduje se velmi dobře. Pokud máš problémy s rozsahy nastavení, musíš je řešit změnou hodnot odporových děličů, nikoliv změnou napětí trafa.MajklR píše:...Šel by tento zdroj nějak upravit (moje slabá stránka), aby výsledné napětí se alespoň trochu shodovalo s originálem?...
Ale kdyby sis chtěl ověřit, že dodržení přesného napětí nepomůže, zařaď do série s rezistorem 3k3 ve zdroji +250V rezistor 510Ω a na výstup -600V rezistor 82kΩ.
Není-li spoj uvnitř systému, provede se přímo na patici. U některých konstrukcí je spoj přes odpor v řádu desítek kiloohmů.
Pokud z nějakých důvodů není možné spojení provést, je třeba zabezpečit, aby napětí katody proti žhavení nepřekročilo mezní hodnotu pro daný typ obrazovky.
Samostatné žhavící trafo pro obrazovku má výhodu spolehlivého oddělení od ostatních vinutí. Při napájení z jednoho transformátoru a spojení s katodou má mít toto žhavící vinutí izolaci dimenzovanou na plné anodové napětí. Týká se to hlavně vyšších napětí v řádu kV, při 600V ještě nejsou nároky na izolaci tak vysoké.