Licna pro uzemnění dvířek

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

Licna pro uzemnění dvířek

#1 Příspěvek od kulikus »

Kde sehnat licnu (něco jako oplet koaxu) pro uzemnění kovových dveří zarízení. Musí to snést 25A po 1 minutu a být ohebné (otvírání dveří několikrát denně).
dred

#2 Příspěvek od dred »

Dikobraz

#3 Příspěvek od Dikobraz »

Zdravím, pokud to bude dost dlouhé, tak bych dal ten plochý měděný pásek, kterým se ukostřuje motor v autě kolem silenbloků.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Místní výrobce rozváděčů přizemňuje dvírka obyčejným žlutozeleným CYA 4-6 lankem. Na konci nalisovaný oka na M6. Na dvířkách a rámu jsou pro oka přibodovaný poměděný šrouby. Masky zemní stejným CYA jen na jednom konci je oko a na druhým fáston nástrk. Pokud budou ty dvířka hodně často otvíraný, chtělo by to místo CYA nějakou jemnou kartáčovinu, která má asi 5 x víc slabých vláken a vydrží násobně víc ohybů. V poslední době jsem ale žlutozelenou nikde neviděl, jen černou, hnědou, modrou a červenou. Většinou to má silikonovou izolaci.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vrky

#5 Příspěvek od vrky »

kulikus
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kulikus »

Je to laboratorní přístroj. Uvnitř je teplota až 120 stupňů a vhodné šrouby pro uchycení, tak tam chci lanko bez plastové izolace. Ten oplet na linku od dred se mi líbí, je z tenkých drátků, asi snese dost ohybů. Jen si říkám, jaký průřez ten oplet bude mít.
Norma říká, že to má snést proud 25A po 1 min a mít odpor do 0,1 ohmu.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Ten oplet je určený k navlečení na kabel, nebo svazek vodičů - stínění. Při pouze občasném otevírání a teplotě do 180°C by mohlo vyhovět i lanko se silikonovou izolací (SiA, SiF apod). Pásek je vhodný na převážně plošný ohyb.
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Takove ploche spletene se pouzivaji jako kostrici privod k autobateriim. Taky jsem to kdysi shanel, melo to profil cca 3x20mm. Zkus popatrat timto smerem, ja uz nevim od koho jsem to bral.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

kulikus píše:Uvnitř je teplota až 120 stupňů a vhodné šrouby pro uchycení, tak tam chci lanko bez plastové izolace.

Tak si dojdi do modelářský prodejny a kup si lanko se silikon izolací co se dává na vývody LiPol baterek. Maj to od 0,3 do 6 mm průřez ale jen červenou a černou. Prodaj i 0,5m.
Jirka

Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Spojení dveří vodičem nemusí být nezbytně nutné, pokud jsou bez elektrického vybavení, případně nejsou jiné důvody ochrany před možným výskytem nebezpečného napětí. Slušnější výrobci tam ovšem propojku dávají, většinou v případě plastových pantů.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Ano, bezpečnostní propojka není potřeba pokud je za dveřma kovová nulovaná maska nebo maska izolační, obojí s IP30 a lepším a v dveřích není nic elektro. Ale provedení se tazatel nezmínil. Pak jsou ještě vyloženě technický věci jako svod náboje a pod. Jo a pokud je ve dveřích přístroj s dvojtou izolací nebo bezpečným napětím, tak se propojka taky nemusí dávat.
Nevím, co teď v nových normách. ale tohle platilo kolem roku 2003, kdy jsem dával něco na zkušebnu EZU do Tróji.
Jirka

termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

kulikus
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od kulikus »

Je tam také na plechových stěnách (ne ve dveřích) přichycené ploché topné těleso a vedle zapojená v sérii teplotní ochrana - rozpojí při 220 st.C.
Testuje se to dohromady jako celek nebo se ochrana přemostí a testuje se samotné topné těleso?
masar

#14 Příspěvek od masar »

kulikus píše:...Musí to snést 25A po 1 minutu a být ohebné (otvírání dveří několikrát denně).
Podstatné je převedení prostého ohybu na torzní, který má podstatně delší životnost.
:wink:
Přílohy
zemění dvířek.png
(23.96 KiB) Staženo 186 x
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Jo, akorát že ty voka na levým obrázku maj směřovat dolů, aby tam nebylo v ohybu zlomový místo. :wink:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“