Náhrada historických tranzistorů pro stavbu střídače

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
danhard

#31 Příspěvek od danhard »

samec píše: A ked uz sa mame bavit o Ube, tak potom je zavaznejsia otazka, ci je ten obvod navrhnuty pre Darlingtony alebo obycajne tranzistory, ako to ci tam bude germanium alebo kremik.

Ube v závěrném směru, ty hňupe !
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

foxrider píše:EKKAR: Tohle trafo není z feritových hrnků, je klasické se železným EI plechovým jádrem.
...
Protože, myslím že sehnat ty sešítky bude už pro mně daleko (řádově) větší problém než ty tranzistory které určitě chrlili v Tesle po sériích jak Baťa cvičky... Ale pokud je ten transvertor konstruovaný pro tehdejší novinku 7NU74 - tak to jsem vlastně tam kde teď...
Vztahy jsou platný pro jakýkoliv trafo, protože ty návrhy počítají s odlišnostma magnetickejch vlastností železa i feritu a jsou tam uvedený všecky hlavní matematický vztahy - jen musíš ty správný vlastnosti dohledat nebo jinak zjistit (třeba změřit - například plochu "sloupku" magnetickýho obvodu) a dosadit do příslušnýho vzorečku. A ty "sešítky" Konstrukčních návodů vydávanejch v 60. letech podnikem Domácí potřeby můžeš mít stejně jako Sinclair - sice bohužel už ne v papírový podobě, ale mám je ve skenech a v pdf = můžu poskytnout.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
foxrider

#33 Příspěvek od foxrider »

samec: Takhle nám to profesor podal, prý to fungovalo.

My mu nerozumíme ale my mu věříme...co máme dělat... :lol:

Předpokládám že to kdysi nějak spočítat museli a když tam dám něco jiného co má jiné hodnoty než byly původně navržené budu to muset upravit.
O tom rozsahu napětí vím, že je to podivné, další podrobnosti o tomto návrhu však neznám. Je to už 19 let. Profesor už bude kdesi v důchodu. Ale vím že byl velmi prakticky založený, že by nám zase nějakou blbost do hlavy nelil. Co nám předal na praxi to byly hlavně praktické věci a návody. Pracoval kdysi ve zkušebně ve výzkumáku v Běchovicích.
Možná tím myslel že v tomto rozsahu napětí střídač "vůbec aspoň nějak ještě má snahu střídat:lol:" bez záruky velikosti výstupního napětí a kmitočtu. Že je to sice na 12V ale i když se to zapojí do Trabanta tak něco střídavýho z toho ještě poleze... :D :lol:
Naposledy upravil(a) foxrider dne 25 bře 2018, 22:20, celkem upraveno 1 x.
samec

#34 Příspěvek od samec »

No a tak nejak to bude stridat s akymkolvek tranzistorom. 7NU74 nebol ziaden zazrak, len prirodzeny historicky medzikrok.
Atlan

#35 Příspěvek od Atlan »

Ge darlington? To existovalo?
foxrider

#36 Příspěvek od foxrider »

Atlan píše:Ge darlington? To existovalo?

Já vůbec nevím. Jo - jinak jsem vysloveně silnoproudař, takže sice něco málo o elektronice vím... ale bohužel ne tolik kolik bych zrovna potřeboval :lol:
Sinclair, EKKAR: Vy byste mi mohli tyto pdf sešitky poskytnout?
Mně by to zajímalo, spíš se mi líbí jednoduché věci z pár běžných součástek (jako toto) co si můžu i já s malými znalostmi elektroniky doma sletovat na koleně než něco co má řídící jednotku a nedejbože řídící jednotku řídící jednotky a musí se to programovat a potřebuju speciální přístroje na slaďování.

Jo, mám tady ve skříňce dvojičku KU605 na plechových chladičích. Ale ještě na půdě mám krabici se součástkami, taky v ní nějaký křemík bude.
Naposledy upravil(a) foxrider dne 25 bře 2018, 23:17, celkem upraveno 2 x.
MetalGod

#37 Příspěvek od MetalGod »

danhard píše:A to ti Ty kret... nevadí, že by jsi překročil -Ube ?
danhard píše:Ube v závěrném směru, ty hňupe !
Ty vole, nemáš krámy?! To je samej hňup, samej uživatel… 8O
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 25 bře 2018, 23:07, celkem upraveno 1 x.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
foxrider

#38 Příspěvek od foxrider »

Jo, málem jsem zapomněl:
microlan: Ty tranzistory jsou parádní tyjo 60A, snad ani nepotřebujou moc chladit v tomto střídači - ale jaksi ta cena + poštovné už je na mně docela dost no.
EKKAR

#39 Příspěvek od EKKAR »

MetalGod píše:
To neřeš, to se jen projevuje Dědek Danhard v plným světle svýho EGA ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
danhard

#40 Příspěvek od danhard »

MetalGod píše:

No, mám takovej dojem, že jste tu parta hňupů, která nemá ani představu o tom, jak to funguje. Aspoň s té spusty nesmyslů a knížecích rad, co tu píšete :roll:
MetalGod

#41 Příspěvek od MetalGod »

No tak ale jistě ne na způsob Jeho prolhaný zkvašenosti soudruha Ultralineára neblahý paměti, tj. arogancí a pocitem jakýsi nadřazenosti.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
masar

#42 Příspěvek od masar »

Za nesmysl považuju už snahu "ověřovat" funkčnost 19 let starého principiálního schematu střídače s germaniovými výkonovými tranzistory, které kreslil na tabuli studentům nějaký pan profesor v r. 1999, tedy v době, kdy 7NU74 a jemu podobné typy byly už tehdy dávno "po smrti", aby na tomto - cituji ze sešitu - "primitivním" schematu studentům pootevřel bránu poznání. Tím nechci tvrdit, že zapojení nemohlo "nějak" fungovat, ale šlo o studijní látku, nikoliv o konstrukční návrh.
Pokud z nějaké nostalgie ke svým studentským letům a p. profesorovi potřebuje někdo podobné zapojení realizovat (opravdu tu nejde o mapu k pokladu Inků), měl by si nejprve nastudovat něco o měničích obecně, aby pochopil, k jakým dějům v obvodu dochází (o jaký typ měniče se jedná), aby zjistil, že nestačí aplikovat výpočet síťového transformátoru.
Nesmyslné je posuzovat rozsah 6 - 12V jako proměnné napájecí napětí, když návrh se provádí pro jedno výstupní napětí 230V~.
Nesmyslné je posuzovat parametr Icmax=60A jako oporu pro výroky jako "...parádní tyjo 60A, snad ani nepotřebujou moc chladit v tomto střídači".
Takže jsem to napsal trochu jinak než danhard, ale...
:wink:
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

Jako odpověď Dědkovi Danhardovi i masarovi musím podotknout, že uvedený primitivní zapojení se krom autobusů Karosa pro napájecí napětí 24V používalo v trošku výkonnějším provedení i v osobních vozech ČSD a potom ČD jako nejdostupnější měnič pro zásuvky, který v těch vagónech byly na chodbičkách a v umývárně s piktogramem holicího strojku a nápisem 220V 50Hz - napájený to bylo z vozovýho rozvodu krmenýho louhovým akumulátorem 48V ... Tudíž těch měničů musely po dráze jezdit doslova stovky a v autobusech další tisíce. A jestli se stejným zapojením napájely i zářivky v kupátkovým osvětlení, pak těch měničů běhaly doslova denně desetitisíce kusů ...
microlan

#44 Příspěvek od microlan »

PříspěvekZaslal: ne březen 25, 2018 10:07 pm Předmět: Citovat
Jo, málem jsem zapomněl:

To je ověřený zapojení, přesně takle funguje měnič pro TS820 pro 12V napájení a jsou tam použity tyhle tranzistory, chladit se musí, přece jen nespínají tak rychle. Vyzkoušej to s KD503, ty by to mohly zvládnout a nemusíš nic přepočítávat.
masar

#45 Příspěvek od masar »

EKKARe> Jeden vo voze a druhé vo koze. Vovo tom tohle vlákno je. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“