Napájení IO 4052
Moderátor: Moderátoři
Napájení IO 4052
Stavím zesilovač s přepínačem vstupů budu používat IO v názvu vlákna. Otázkou se mi nabízí napájet symetricky nebo nesymetricky? Nesymetrický zdroj pro mě není problém ten už je na světě. Horší by to bylo s napájením symetrickým. Která z variant by byla pro provoz výhodnější? K mé smůle trafo které použiji k napájení má už přimotaný sekundár a další vinutí tam již nedostanu.Takže kdyby padla volba na zdroj symetrický jaké řešení by bylo nejreálnější? První nápady byli odporový dělič a různé možné laborování s umělým středem. Toto asi nebude nejlepší cestou tak jsem začal přemýšlet nad cestou viz třeba http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/nasobice.htm No pro představu tu přikladám rozpracované schéma.
- Přílohy
-
22.jpg- (124.85 KiB) Staženo 335 x
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já to všechno skrytý napájení z knihoven vyházel a dal to natvrdo jako vývody. A otrocky to kontroluju, protože bůhví, kdo tvořil tu knihovnu a jakej tam dal symbol...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Poprvé proto, že 4052 přes sebe nedokáže převést dostatek proudu, je to jen napěťovej převodník s poměrně vysokým interním odporem "sepnutýho" kanálu přepínače - má řádově stovky ohmů. V porovnání s 10kΩ imprdelancí jako minimem pro běžný akustický vedení signálu je ten odpor kanálu zanedbatelnej, ale i 2mA pro nízkopříkonovou LEDku pro něj budou likvidační. ALE neměl by bejt problém tam zapojit obyčejný hradlo v roli "posilovače" - klidně i invertující a tudíž zapojený proti opačný šíně napájení, nebo se zamění úroveň přivedená na společnej vývod daný sekce 4052, ale to hradlo svým výstupem už LEDku každopádně utáhne - obzvlášť pokud se použije verze "budič sběrnice". Anebo prostej a jednoduchej tranzistor ve spínacím režimu ...
A podruhý proto, že navíc v tom schématu je chyba - společnej vývod "X" sekce máš na kladným pólu napájení - a anody LEDek taky ...
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
15.jpg- (231.62 KiB) Staženo 228 x
Použití integrovaného stabilizátoru a dostatečné filtrace je vhodné.
- Přílohy
-
Napájení.png- (9.83 KiB) Staženo 222 x