Teorie barev
Moderátor: Moderátoři
Teorie barev
Nezasynchronizovaný obnovovač barvonosné při malé odchylce frekvence dělá šachovnici, při odchylce větší dělá vodorovné svisle se pohybující nebo i zastavené pruhy "zvrhlých" barev, jejichž počet roste s odchylkou. Takže identifikace, synchronizace i dekódování bude zjevně v pořádku.
Spíše to vypadá, že ti stejnosměrně ulítly dekódované rozdílové signály, takže po vymaticování nezhasíná modrá. Předpokládám, že je řeč o CRT. Bez bližších informací o zapojení se toho o moc víc nejspíš nedovíš.
Chyba nebude v přepnutí na jinou normu - pokud se náhodou sepne Secam vznikají většinou modré a červené efekty. Ani v chybné synchronizace PALu, i kdyby se nyvpnul vypínač barvy, tak výsledkem jsou různobarevné pruhy přes obraz. Chyby v Y nemění základní barvy, kromě jejich jasu, jedině že by došlo k přepalu a saturaci. Spíš ss odjede ta B-Y složka, což se může projevit bliknutím do bílé, jak se to regulace úrovní snaží dohnat. Pokud by ss odjela Y, mělo by být pozadí šedivé a při stahování sytosti by pruhy měly získat správný tón.
//ty pruhy jsou vygenerovány jen v části obrazovky s černým rámem okolo, zleva šedá, žlutá,tyrkysová, zelená, fialová, červená, modrá, černá
///pro přehlednost jsem doplnil počáteční písmena barev
- Přílohy
-
20180328_205325.jpg- (69.63 KiB) Staženo 173 x
TV dělám docela dlouho, ale co je míněno tím ARZ? Automatická regulace zisku? Ten je podle mě v pořádku. Ale pokud by šlo o maticování na obrazovce, jak to bylo kdysi obvyklé v Rubínech (okopírovali to a ještě s chybou... od Američanů, kteří to zavedli při katování kostů v 60. letech), tak by to odpovídalo upadlé B-Y pro modrou G1, která by zůstala bez definovaného napětí.masar píše:Připomíná mi to výpadek obvodu ARZ v kombinaci se saturací při maticování až v obvodu obrazovky. Jenže tento způsob maticování se snad nepoužívá
Jak to vypadá při tom stažení sytosti? To je základní postup k určení místa vady. Pokud je čb obraz OK, tak budou OK i budiče obrazovky.microlan píše:Já myslím, že to bude blízko obrazovky, zdroj pro budiče katod, když se mu sníží napětí během činného běhu vlivem ztráty filtrační kapacity, tak by to mohlo takle zablbnout
//navíc je tam vidět to přemáznutí do toho černýho prvýho okraje tou modrou, která to v čb trochu zesvětlí