Parametry LED diody (Přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Parametry LED diody (Přesunuto)
Jo a na jaké maximální napětí (DC) to mohu připojit?
3W mají 3.4-3.6V a 700mA. Ty obyčejné mají mnohem nižší hodnoty proudu kolem 10-20mA. Co mi ještě není jasné, když mám LED 3,6V a 75mA , tzn. že má odpor 4,8 ohm a úbytek napětí, tedy napětí na ní bude 3,6V? To by mi teda přišlo drsné kdyby dioda sebrala 8,4V z 12V zdroje.
Když se pokusíš LEDku rozsvítit zdrojem bez omezení proudu, který má větší napětí, než jaké LEDka potřebuje, zničíš ji.
A na obrázku je grafický postup, jak podle požadovaného proudu určité diody a napájecího napětí určit sériový odpor.
- Přílohy
-
LED-proud.png- (53.87 KiB) Staženo 295 x
Z katalogového údaje si podle proudu LED vybereš (nebo postavíš) zdroj proudu potřebné hodnoty. Prodávané drivery pro LED mají hlavní údaj proud a potom maximální napětí, které ti říká kolik maximálně můžeš dát diod do serie. A LED zhruba od 1W se musí chladit. Překročení katalogové teploty podstatně zkracuje životnost a svítivost.
Kdysi jsem potřeboval stabilizátor napětí kolem 1V, zenerky na tohle napětí měly dost mizerné parametry, tak jsem použil červenou LED (v propustném směru). Vybíral jsem z několika typů od různých výrobců cl jsem měl tehdy po ruce, nejlepší vlastnosti pro tohle použití měla LQ100.barnodaj píše:LED se chová v podstatě jako zenerova dioda...
montana píše:... tzn. že má odpor 4,8 ohm ...
U LED diody se parametr "Odpor" nepoužívá a ani se s ním nijak nepočítá.
Počítá se s maximálním proudem a s úbytkem napětí v propustném směru. Samozřejmě musíš dát pozor na maximální povolené napětí na diodě v závěrném směru, aby jsi jí neprorazil.
Příklad:
Máš zdroj napětí 3V.
Diodu červenou obyčejnou, která má maximální proud v propustném směru 20 mA a úbytek je 1,65V.
3V - 1,65V = 1,35V
1,35V / 0,02A = 67,5Ω
Použiješ rezistor z řady E6 - 68Ω.
Co mi ještě není jasné, když mám LED 3,6V a 75mA , tzn. že má odpor 4,8 ohm a úbytek napětí, tedy napětí na ní bude 3,6V? To by mi teda přišlo drsné kdyby dioda sebrala 8,4V z 12V zdroje.
1. LED dioda se nechová jako normální rezistor, proto se s ní ani nedá tak počítat. Pokud si to budeš takhle odvozovat, budeš dělat chyby.
2. úbytek napětí, který vzniká na diodě, je podružnou hodnotou. Podstatné je dodržet proud v propustném směru- If. Ten je nejdůležitější.
3. pokud nemusíš jít až na hranice možnosti LED (například pokud je LED jen ve funkci kontrolky), tak snížení If o 1/3 nejde dost často ani okem poznat. Přitom se ti LED odvděčí vyšší životností.
4. u výkonových LED je bezdpodmínečně nutné dodržet mimo If ještě max. teplotu. Jinak se ti LED taky zničí.
Vem si nějakou nízkopříkonovou LED, k tomu nějaký zdroj napětí.
Pokud bude mít LED If=2 mA při Uf třeba 3 V, spočítáš si omezovací odpor:
12-3= 9 V
9/0,002= 4500Ω
Použij třeba odpor 4,3 kΩ.
Zapojíš jej do série s LED, připojíš na zdroj 12 V a budiž světlo.
Potom do série s LED a odporem přidej ještě trimr (zapojený jako reostat), třeba 100 kΩ.
Připoj zdroj a zjistíš, že ti LED bude svítit i při podstatně nižším proudu (podle nastavení trimru). Z toho vidíš, že počítat vn. odpor LED podle podílu Uf a If je totální nesmysl.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- weed_smoker
Ty LED,na který mám DS k dispozici zapojuju tak,aby skrz ně teklo 75% toho uvedenýho proudu.
Samostatnou kapitolou jsou pak dvoupinový polycoloury (jsou v kdejakym plastovym šmejdu) a dvojdiody s přeblikávačem(obvykle BLU-RED,ale jsou i obě barvy kombinovaný se zelenou).K těm se dává 100n keramika a sériovej odpor 100R na 5V.Nad 5V jsem je nikdy nezkoušel.