Sháním kdo opraví transiwatt TW 40
Moderátor: Moderátoři
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
V týchto historických zosilňovačoch bývali veľmi nekvalitné vstupné väzbové elektrolyty, zosík stratil basy, hrali šeptavo len výšky. Dakedy sa ozýval i praskavý zvuk kvôli zvodom. Skúste prikladať paralelne k starým kondenzátorom nový, čerstvý.
osobne to typujem na C111,114, 115,117, alebo ekvivalenty v druhom kanáli 211, 214, 215, 217
nahrubo pracovný bod tých tranzistorov 4nu74 zmeriate tak, že tranzistor odpojíte, do bázy zavesíte odpor rádovo 10kOhm a do kolektora rádovo 10-30Ohm. Tranzistor si dajte na chladič. Pripojíte na zdroj napätia cca 10V a zmeriate bázový a kolektorový prúd. Tie dáte do pomeru. Do bázy pri 10V a 10kOhm bude tiecť necelý 1mA, takže kolektorový prúd v mA bude zhruba zodpovedať zosilňovaciemu činiteľu (zanedbávajúc zvyškový kolektorový prúd Ge tranzistorov, ktorý nemusí byť zanedbateľný).
tu je
schema[/i]
Bolo to už dávno, 1978, jeden maník, jeho tatko pracoval v zahraničí (neskôr sa overilo to, čo sme si už vtedy mysleli, bol to Štbák, ale o tom potom...) Skrátka, tento človek už ako 21 ročný mal svoj vlastný 1-izbový byt (POZOR! ZA KOMANČOV!!! Dnes to už nie je tak prekvapujúce, ako vtedy...) Patril medzi nás, fanatikov nahrávok Led Zeppelin, Slade a pod... Že je magor, to sme vedeli, ale tatko mu posielal nové LPíčka, ktoré sme si nahrávali na kotúčaky. Preto sme s ním všetci mali také to ,,falošné", zároveň ale pre nás, ,,výnosné" kamarátstvo. Teraz k veci:
Tatko ho zásoboval elektronikou. Fakt špičková. Ale tie drísty. ,,Počujete, ako to krásne, čisto hrá? Žiadny šum. Gramec mi nehučí, nie ako tie vaše Tesly..." a pod. Hlavne, že mu v tej izbe pravidelne každých 10 minút hučala chladnička MINSK, to mu nevadilo, to nevnímal...
Kapacita tišťáku na výměnu součástek je omezená, kdo v tom nemá praxi, vymění součástku na pozici tak dvakrát a tišťák má po....ný, kdo má v pájení praxi, může si výměnu na jednom místě dovolit tak 5x - 10x a pak taky finýto... Pokud to je kvalitní kuprextit.
Pokud je plošňák nějaká náhražka, kuprexkart či něco podobného, což za socíku bývalo často, ty čísla jsou ještě výrazně nižší.