Zářivková trubice

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
aka71i

#16 Příspěvek od aka71i »

Nechci zakladat nove vlakno... -ozivim tedy toto starsi , ktere svym nazvem pokryva muj dotaz.

Vybiram nejake trubice dle mych pozadavku (lm/W) a nejak se mne nepozdava tabulka ve ktere je uveden proud chybne?

Odkaz na jednotlive rady T5 trubic s moznosti stahnout datasheet je dole.

Pokud si tedy zdatnejsi dotazu vsimnou tak diky za info s vysvetlenim popr. potvrzenim chyby.
Obrázek
http://www.lighting.philips.cz/prof/konvencni-svetelne-zdroje-a-trubice/zarivky-a-startery/tl5
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Odhadl bych , že na 230 jsou ty spodní 2 do serie , jak se to dělá i postaru . Jinak nejspíše elektronický předřadník jim zajistí ekvivalent těch cca 110V .
aka71i

#18 Příspěvek od aka71i »

Takze v tabulce nejsou udavany zmerene hodnoty dle stejnych podminek?
To se udava proud pri ruznych napetich? to pak je tabulka k nicemu...
Sem si myslel ze maj spatne uvedeny I u tech 49W
U 39W je videt narust proudu oproti 24W, no ale tech 49W logiku boura...

Ze by jeste nekdo jiny dal nejaky nazor -bez nejakych odhadu zapojovani spodnich dvou do serie.
Diky.
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Ale výbojky obecně byly dříve zapojovány jen přes tlumivku a ta obrazně při vhodné indukčnosti snížila vlastní pracovní napětí . Někomu ve vedlejším vlákně naskočí pupínky , ale je to zase zjednodušení pro učně . Ty výbojky by mohly být napájeny i přes rezistor , ale zde dochází ke ztrátám . jelikož jsem neměl odpovídalící tlumivku , tak jsem osvěcoval fotovýrobu DPS rtuťovkou bez baňky a právě přes rezistor .
mi-ro

#20 Příspěvek od mi-ro »

Hořák rtuťové výbojky má zapalovací elektrodu s pozistorem. Proto zapálí a může pracovat i s čistě odporovým předřadníkem. Proto taky při krátkodobém výpadku napájení zapálí až po vychladnutí pozistoru. Ale nejsem si jistý, zda zářivkové trubice nepotřebují nutně tlumivku pro zapálení. Napěťový impulz je vyvolaný rozepnutím bimetalu ve startéru. (bavíme se o klasických tlumivkách, ne o elektronických předřadnících).
..to bude jen ňákej odpůrek
aka71i

#21 Příspěvek od aka71i »

OK, zeptam se jinak - mozna odpoved(nac se ptam) z vas nejak dostanu...

Tabulka jina problem stejny...(20w vice nez 45W)
Obrázek
Dotaz zni: jsou toto hodnoty proudu ktery zmerim tak ze pripojim A-meter jednim dratem primo do zasuvky druhy konec na svetlo a druhy konec svetla zpet do zasuvky? (svetlem je myslena zarivka s predradnikem) tedy do serie (jak taky jinak).
A ty hodnoty I v tabulce by mely sedet s mnou zmerenymi?
Vetsina tech T5 od Philipse je urcena jen pro predradnik.(neni treba sem zatahovat pozistor , tlumivku, Hg. vybojky).

Pokud se proud prochazejici zarivkou meri metodikou mne neznamou prosim o nasmerovani , abych si mohl udelat obrazek co vlestne ty hodnoty I v tabulce rikaji, popr. si to prepocitat na stejne napeti - podminky.

jinak diky zxa trpelivost pokud...
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

20W trubica je kratka a 45W dlha. Dlha potrebuje vyssie napatie.
mi-ro

#23 Příspěvek od mi-ro »

Proud se měří normálním způsobem, zařazení A-metru do obvodu tlumivka/zářivka. V případě první zářivky v tabulce bude při jm. proudu a výkonu pracovní napětí na trubici 65V což dá při 300mA právě výkon 19.5W. Zbylých 165V bude na tlumivce. Aby jsi nebyl uveden v omyl, po dobu měření odpoj kompenzační kondenzátor.
..to bude jen ňákej odpůrek
aka71i

#24 Příspěvek od aka71i »

Takto perfect -uz midocvaklo...

Nejak se mne po vasich odpovedich i vynorilo z minula spojeni -zapalne napeti- ...
- a pokud kratka vs. dlouha....
Takze tabulce uz verim a premerovat to neni treba...

Proste me jen zarazily ty hodnoty... sel sem moc do hloubky, kdyz sem chtel videt podrobnejsi udaje ... (aniz bych ovsem tusil souvislosti dale)

Takze mi staci lm/W.
Nechci nespolehlive a drahe led, uz sem taky nekolikrat pouzil metodu co jsem tu nekde zahledl -koupit led - schovat uctenku a menit a menit...
Trubice jsou vykon/cena fajn a barvu si taky pekne vyberu.

Diky.
Hydrawerk

#25 Příspěvek od Hydrawerk »

Německej Osram vydržel svítit asi 1,5 roku, tak jsem zkusil koupit ruskej. Normálně v kamenné prodejně Vichr v Brně. Jsem zvědavej, jak se osvědčí.
Přílohy
osram russia.jpg
osram russia.jpg
Otkundes

#26 Příspěvek od Otkundes »

Hydrawerku, je ta vrchní trubice Made in Germany opravdu německá? Že by v Německu neznali, jak má správně vypadat certifikační značka (shody) „CE“? Ta trubice spíše vypadá na Made in PRC...
Hydrawerk

#27 Příspěvek od Hydrawerk »

Nevím, koupil jsem ji někde v Brně, asi u Vichra nebo snad v Bauhausu.
tomasjedno

#28 Příspěvek od tomasjedno »

Otkundes píše:Že by v Německu neznali, jak má správně vypadat certifikační značka (shody) „CE“?
Blbě jsou obě, ta ruská ještě víc.
BOBOBO

#29 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud je to china export , jsou obě dobře . Jsou to již desítky let , co i zdejší výstavní firmy si nechávají vyrábět v china se svým potiskem . Nabízí se zde příměr k dvojí kvalitě ... Ale že jsme jen otevřeně kolonie snad nemůže nikoho překvapit .
Otkundes

#30 Příspěvek od Otkundes »

Euroasijské i Evropské certifikační značky shody, uvedené na trubicích nemají správnou formu. Výrobce je při uvedení trubic na Evropský i Euroasijský trh povinen podrobit svůj výrobek certifikaci, za což též jistě zaplatil. Sotva lze tedy předpokládat, že nezná stanovenou formu příslušné značky, kterou je povinen respektovat a své výrobky tak označovat.
Přílohy
Screenshot_2019-05-19 EAC-znak-predpis pdf.png
Screenshot_2019-05-19 EAC-znak-predpis pdf.png
ce-marking-logo.jpg
ce-marking-logo.jpg
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“