Pomoc s opracováním plexi
Moderátor: Moderátoři
Pomoc s opracováním plexi
V práci jsem to dělal na frézce. Jde to v domácí dílně, třeba na vrtačce s brusným kotoučem?
Je tu mezi vámi ochotný kolega z Prahy, který má vybavení pro řezání plexi laserem (8mm plexi) nebo 3D tisk? Poslal bych dxf a přinesl plexi. Uhradím.
EKKAR píše:Chloroform nepotřebuješ, stačí toluen - když víš, kde a jak ho získat. Zatím to pořád ještě jde ...
Neboj, furt mám ještě asi půl litru metylénu z Plastimatu Libáň. Ten se už taky moc dobře nedá sehnat. A propo, toluénový ředidlo, co se dá proti občance koupit u nás v drogérii je taky použitelný?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
např. http://www.bijoux-components.cz/cs/bizu ... i-lepidlo/
No a základní zámečnický postup s pilníkem napříč ti nic neříká ?
Že jsme se s tím vyblbli . Trocha cviku .
Polyakrylát (pravé plexi) jde naleptat jen kyselinou octovou ledovovu nabobtnat a pak chloroformem slepit.
A, pokud jde o frézování či broušení, tak tyto materiály se brousí pomocí vodovzdorného smirkového plátna napnutého na rovném hranolku (nejlépe delším, než je délka broušené hrany, aby to nedělalo oblouk) pomalu a pod vodou, která tak zajistí dostatečné chlazení. Na ruční broušení ale často stačí pravidelně vlhčit smirkové plátno vodou, ale dbát na to, aby nevyschlo.
Jakýmkoli strojním broušením, jestli nezajistíš chlazení a přesné vedení upnutím do nějakého přípravku, to bude potrhané a křivé.
Kecáš jak Palackej. Kdyby se do textilií dával PMMA, byly by tvrdý jak to plexisklo. Na tužení příze před tkaním i strojním krajkováním se používají MONO-etylakrylátový nebo -acetylakrylátový disperze ve vodě. Tyhle látky se chovají v principu jako škrob = slepí chlupy na přízi a udělají ji míň trhavou, takže se snáz zpracovává i strojem. A na rozdíl od skutečnýho PMMA se tyhle mono-akryláty dají odstranit vypráním...BOBOBO píše:....
Nakonec rozpuštěným PMMA se ztužovaly krajky .
A kutilmile - nelituju tě