Napájení IO 4052

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Rodney84

#31 Příspěvek od Rodney84 »

Zkusím to nasázet do pole a uvidím co to bude dělat.
Přílohy
Přepínač vstupů +Mute.jpg
(271.98 KiB) Staženo 93 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od ZdenekHQ »

Je to docela rarita používat 4052 jako dekodér BCD/1 z 10 (tady tedy ze 4), ale proč ne... :D

Jinak třeba 4028.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Rodney84

#33 Příspěvek od Rodney84 »

no joo stavim z toho co je doma po par konstrukcich mi zbyly jak 4026 tak 4052 a nez aby lezeli v sufleti tak je radsi nasazim do desky :D jen mi dalo trochu zabrat najit pouzitelne segmenty ze 4026 pro to co jsem potreboval :D
Atlan

#34 Příspěvek od Atlan »

Ja by som tie kondiky na vstupe otocil, a dal pred nich odpor koli definovaniu potencialu. A na vystup tiez.
Rodney84

#35 Příspěvek od Rodney84 »

Ahoj kondíky otočit můžu. Akorát se přeptám na ty rezistory, ty jsou myšleny v serii s kondiky nebo proti nule. Popřípadě jaké volit hodnoty.
masar

#36 Příspěvek od masar »

Použití elektrolytů jako vazebních kondenzátorů je podmíněno použitím polarizačního napětí. Samotné použití rezistoru mezi vstup a linku 0V ani otočení elytů polarizaci nezajistí. Proto je vhodnější použít např. fóliové vazební kondenzátory. Velikost odporu rezistorů by měla být volena vyšší než vstupní impedance zesilovače na výstupu multiplexeru, aby nezvyšovala dolní mezní kmitočet vazebního obvodu.
:wink:
Rodney84

#37 Příspěvek od Rodney84 »

Na výstupu multiplexeru bude zapojený korekční preamp už jsem tu ve vlákně myslím na druhé straně dával schéma v době kdy jsem řešil napájení celého bastlu. Vstupní vazební kapacity použiji nakonec foliové. Teď je otázka "použít rezistory proti nule? "
masar

#38 Příspěvek od masar »

Jiná možnost přece není. Vždyť jsi kvůli tomu tohle vlákno založil. :D

edit: V tom schémátku korekčního zesilovače jsou vazební kondenzátory v případě symetrického napájení zbytečné a elyty tam také nemají polarizační napětí.
Rodney84

#39 Příspěvek od Rodney84 »

Nějakou chvilku jsem neměl čas se té potvoře věnovat teď jsem narychlo něco slepil tak se chci přeptat jestli tomuto něco schází nebo přebývá jestli už se aspoň trochu blížím k cíli. :D Zatím to je jen nástřel proto co se mi honí hlavou zatím pouze pro jeden vstup jednoho kanálu
Přílohy
152.jpg
(232.96 KiB) Staženo 79 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od ZdenekHQ »

Spíš něco přebývá. Dostaneš vynadaný od hifistů kvůli těm šíleným hodnotám potenciometrů. Bude to šumítko...

A U2A na vstupu v podstatě nemá definovanej zisk. Jestli chceš 1, zapoj to jinak.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Rodney84

#41 Příspěvek od Rodney84 »

Hodnoty potenciometrů? Basy a středy mají po 100K výšky 470K a hlasitost ma 10K no ten tam možná nezůstane našel jsem v práci od RFT s třemi odbočkami v dráze tak si říkam že by tam šel ten ale ještě vůbec nevím jakou ma hodnotu nemůžu ho oměřit zůstal v práci a tam se dostanu až v pondělí
masar

#42 Příspěvek od masar »

U2A zapoj jako neinvertující zesilovač. :wink:
Rodney84

#43 Příspěvek od Rodney84 »

Ještě mě napadlo možná to je blbost možná ne uplně zrušit v korekcích U2A a zapojit to jinak. Výstup 4052 bych zapojil do míst kde byl výstup U2A. Vím bude tam o dost víc součástek, ale asi možná lepší řešení. Pro každy vstup udělat solo předzesilovač bude to mít výhodu že si budu moci nastavit zesílení pro každou linku. Pro představu asi takhle.
Přílohy
165.jpg
(197.23 KiB) Staženo 68 x
masar

#44 Příspěvek od masar »

Pro každý vstup mít samostatný předzesilovač je samozřejmě výhoda, ale je otázka, jak moc odstranění U2A zhorší funkci korektoru (odpor spínače v sepnutém stavu není nulový) a jest-li nezhorší odstup rušivých napětí a šumu a jest-li úspora poloviny pouzdra stojí za to.
Zároveň je třeba se na přepínač dívat jako na dělič napětí se dvěma stavy, kde jeho "podélný" odpor tvoří odpor kanálu CMOS a jeho "příčný" odpor (zátěž) představuje vstupní odpor (impedance) následujícího obvodu. Pro dosažení minimálního přeslechu ve vypnutém stavu je tedy nutné, aby vstupní impedance následujícího stupně byla co nejnižší. Hodnoty stovek kΩ nejsou podle mého názoru dostatečně malé a signály nebudou dobře "vypnuté".
Takže já bych tam U2A vrátil jako "sledovač", jehož vstupní odpor by měl "kompromisní" hodnotu několika kΩ.
:wink:
Rodney84

#45 Příspěvek od Rodney84 »

Myslel jsi to nějak takhle?
Přílohy
142.jpg
(216.71 KiB) Staženo 63 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“