Měření výšky hladiny vody v kontejneru

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ramici

#61 Příspěvek od ramici »

Nejjedodušší i cenově mi připadá, použít plovák, vlasec, poťák/aripot s kladkou, závaží. Event. to proti mechanickým vlivům "zapouzdřit" do novodurových trubek. Používá se to i v průmyslu v silech na sypký i tekutý materiál. Místo vlasce, proti prokluzu, by šlo použít vhodnou "korálkovou šňůru" pro žaluzie/rolety s příslušnou kladkou.
Přílohy
hladina.png
(6.1 KiB) Staženo 163 x
Naposledy upravil(a) ramici dne 17 dub 2018, 09:30, celkem upraveno 2 x.
BOBOBO

#62 Příspěvek od BOBOBO »

Jinak okopíruj MAVE . Jsou tam snad 4 trandy na kanál . Dělají 2 a 4kanál . Můžeš postavit třeba 10ti kanál a postupně budou snižovat odpor smyčky . Sondy jsou jednoduché , trvalé . Někde jsem to kreslil , ale nevím kde to skončilo .
Ruprecht

#63 Příspěvek od Ruprecht »

Celou nádrž postav na decimálku a lineárním pohonem šoupej se závažím :D
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Celeron

#64 Příspěvek od Celeron »

ramici píše:Nejjedodušší i cenově mi připadá, použít plovák, vlasec, poťák/aripot s kladkou, závaží.

To už jsem mu navrhoval pár stránek nazpět. Aripot stojí 150-200 kaček, kladka v železářství 70, nevratná flaška jako plovák, kus železa či šutr zadara na protiváhu. Spolehlivost 100%. Ale ono né, musí se řešit nějaká super/hyper 3,14-čovina s pochybnou spolehlivostí a opakovatelností. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#65 Příspěvek od p32 »

No, já mu radil hrábě, ale s těmi to asi neumí. :lol:
EKKAR

#66 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:To už jsem mu navrhoval pár stránek nazpět.
...
Spolehlivost 100%. Ale ono né, musí se řešit nějaká super/hyper 3,14-čovina s pochybnou spolehlivostí a opakovatelností. :roll:
p32 píše:No, já mu radil hrábě, ale s těmi to asi neumí. :lol:
Což je daný základním výchozím požadavkem - aby se všecko mohlo zpracovávat pomocí VT neboli minimálně nějakýho Hádrujýna... Hrábě bez převodníku jsou pro Hádrujýno dost dobře nečitelný.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
barnodaj

#67 Příspěvek od barnodaj »

A třeba elektricky takhle:

Dodává to DINEL
Přílohy
hladinoměr.png
(127.21 KiB) Staženo 211 x
barnodaj

#68 Příspěvek od barnodaj »

A takhle jednoduše připojíš miliampérmetr. V rozsahu 4 - 20mA (pokud použiješ proudový výstup) můžeš nacejchovat výšku hladiny.
Tady bylo použito pro naftu v % obsahu nádrže. Signál můžeš dále zpracovat čím chceš.
Maximálně je možné, že už nedělají třívodičové provedení toho snímače, pak by to bylo jednodušší.
Přílohy
Hladina.png
(14.34 KiB) Staženo 153 x
p32

#69 Příspěvek od p32 »

EKKAR píše:Hrábě bez převodníku jsou pro Hádrujýno dost dobře nečitelný.

Ten je právě na tom druhém konci, protože tou dírou nahoře na nádrži by neprošel. :lol:
tomas001

#70 Příspěvek od tomas001 »

Díky všem za rady.

Tak si říkám, že asi vezmu hrábě a k nim vytvořím mechanické zařízení se servomotory, řízené druhým arduinem, které ty hrábě bude v pravidelných intervalech soouštět do měřené nádrže. U té nádrže pak bude kamera, která po automatickém vytažení hrábí z nádrže sejme jejich obraz a nějaká chytrá aplikace, kterou si naprogramuju, zjistí, kam až jsou ty hrábě mokré, a údaj o výšce hladiny pošle do toho hlavního řídícího arduina. :lol:
Nebo tam přidělám skleněný vodoznak a opět kameru. :lol:
A nebo mě napadlo použít brigádníka z nějaké chudé rozvojové země, který bude spát u té nádrže v pelechu z listí, a za mzdu 2 Kč denně bude v minutových intervalech opět měřit vodu hráběmi ručně a nastavovat to ručně do toho arduina.

Jinak tam vidím v zásadě tři možnosti:
A) Použiju úplně obyčejné, levné a jednoduché kontaktní odporové měření s tím, že budu doufat, že jedno krátké proměření několika miliampéry jednou za minutu mi tam nebude dělat žádnou velkou elektrochemickou paseku, a jednou za půl roku to očistím.
B) Investuju do toho víc času a peněz a vyrobím kapacitní čidlo.
C) Koupím hotový kapacitní hladinoměr. Už jsem poslal poptávku výrobci podle rady uživatele barnodaj. Díky. ;-) Jsem zvědav, na kolik to vyjde, ale obávám se, že cena bude pětkrát vyšší než cena celého toho zařízení, které vyrábím... :lol:
termit256

#71 Příspěvek od termit256 »

Jestli tam budes davat ty elektrody, mer to stridavym proudem. Det tam treba 10kHz, pry to zvysi zivotnost tech elektrod. Vyzkousene to ale nemam.
BOBOBO

#72 Příspěvek od BOBOBO »

MAVE tam třetím (čtvrtým ) drátem pouští 50ku a je to v poho .
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“