A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
poveste_ji_vejs.jpg- (38.77 KiB) Staženo 92 x
O tohle se pokouším: http://www.infotechcomms.net/downloads/ ... d_EFHW.pdf
//až se budeš nějaký čas pohybovat na pásmu, tak můžeš porovnat které stanice vysílají na dobré a které na špatné antény
lesana87 píše:Jeden česky mluvící radioamatér v Německu vysílá na okap a chytám ho v pohodě.
. . . jen on a bůh ví, jak to má vlastně napájené a naladěné . . .
lesana87 píše:Okap je dobrá anténa?
. . . není !
nejlepší anténa je vždy půlvlnná(dipól), rezonanční a nebo celovlnná smyčka(delta-loop).
Všechny ostatní antény jsou více, či méně, náhražkové, kompromisní a s různou účinností.
Některé jsou horší, některé lepší, záleží na blízkém okolí antény.
Co se týká antény na poslech a vysílání, tak nejlepší výsledek dávají antény symetrické,
ať už rezonanční, nebo dolaďované symetrickým dolaďovacím článkem . . .
. . . jak je výše napsáno, do přijímače se dostane nejvíc užitečného signálu a jen minimálně rušení . . .
//Ještě k tomu okapu, při dobrých podmínkách šíření to je dobře slyšet, ale při špatných podmínkách jsou slyšet jen ty dobré antény a okapové roury mlčí.
http://elektrotest.cz/files/videa/smetr.mp4
Tak jsem natáhla tu novou anténu. No a výsledek? Velký zklamání, signál horší než z toho zvonkáče na strom.
Zkusila jsem ji změřit na 40 m a na 80 m a vůbec těm výsledkům nerozumím.
Kód: Vybrat vše
3,50 MHz 405Ω||7pF
3,65 MHz 503Ω||29pF
3,80 MHz 495Ω||43pF
4,00 MHz 466Ω||61pFPak jsem zkusila prodloužit ten pahýl na konci asi o 0,5 m směrem dolu (visí na něm napínací závaží):
Kód: Vybrat vše
3,50 MHz 407Ω+0,2uH
3,65 MHz 478Ω||12pF
3,80 MHz 484Ω||27pF
4,00 MHz 456Ω||43pFNeměla by se ta anténa směrem k vyšším frekvencím chovat spíš induktivně, protože se zkracuje lambda a anténa tudíž začíná být moc dlouhá? Prodloužení ji posunulo směrem k induktivním hodnotám, ale s rostoucí frekvencí je čím dál víc kapacitní.
Asi to zahodím i s rukama a hlavu nacpu do kompostu.