pro cyklisty a příznivce ekologického cestování
Moderátor: Moderátoři
p32 píše:Ještě se dělají koloběžky a teď už jsou elektrické. Na chodníku ujedeš všem babám v hjundajích.
vtipné ale nemístné...a co městský policajti, chytrej pane ? srazíš maminu s kočárem a jdeš bručet natvrdo. tak.
Ono to ale není tak jednoduché. Ty brzdové plochy musí být úplně hladké. Nějaké vroubkování, atd, to je všechno na nic. Ano, ty hladké plochy za mokra nebrzdí. Ale za sucha jsou bezkonkurenční.
Měl jsem favoritku, vzadu dural, vpředu nějaký chromovaný ráfek se širokýma brzdícíma plochama, samozřejmě zcela hladký, původem z nějakého polského kola. Jezdil jsem přímo za autama v tom vzduchovém polštáři, který se za nimi vytváří, bez problému až do 60km/h, někdy i více. 20 až 50 cm za autem, nikdy se nestalo, že bych to neubrzdil a vjel do něj. Zato cyklistů do mě najelo několik. Jeden se dokonce rozčiloval, že nemůžu tak prudce brzdit
Bohužel mi tu favoritku někdo ukrad. Tak už mám železný ráfek jen na horáku.
Dural se hodí dozadu. Když zaprší, jede se v kaluži, v blátě, mokré trávě, z prudkého kopce, tam je přední brzda někdy riziková, zadní tak nebrzdí, hned jde do smyku, ale pro nouzové brždění je dobrá. V předu je dural o ničem. Špalky mizí před očima, odírají dural, při nepřerušovaném brždění se piliny duralu dostávají pod špalky a brzdí se vlastně kovem o kov, když je mokro či dokonce sníh, trochu to brzdí, ale špalky po pár kopcích nejsou, nevydrží ani týden.
Přitom ty původní favoriťácké špalky byly věčné. Měnil jsem je opravdu jen párkrát. Ony nebrzdily ani tak oděrem jako spíše adhezí. Jenom nechápu, že se nepálily, dával jsem jim opravdu někdy zabrat. Když jsem jel za autem, vždycky lehounce lízaly ráfek, protože tam je potřeba rychle reagovat, není čas mačkat brzdu celý její zdvih.
A to víte, že pouze přední brzdou, pokud je dobrá, zastavíte dříve než s použitím obou brzd?
Tak to kecáš. Brzdění není jen o zastavení kol, to je taky o přenosu tý brzdný síly na terén a skutečný zpomalení vozidla - klidně můžeš mít kotoučáčky, ale když budeš mít zablokovaný kola, protože ti podjely na bahýnku, nabiješ si s nima držku hůř, než s klasickýma ráfkovýma brzdama, který na tom vlhku maličko proklouznou a budou brzdit míň, ale protože kola se nezastaví, bude to brzdění řiditelný a proto i bezpečný = nebude to tlama bác jak švic, jak širokej tak dlouhej ...PixelOrgy píše:Nebo si koupit za par stovek kotoucaky, klidne jen s bowdenem a brzdi to na suchu i mokru normalne, dokonce i z dlouhyho kopce
A kutilmile - nelituju tě
- elektrosvit
Samozřejmě brzdit přední se musí umět. Když si někdo zablokuje kolo, je to jen jeho boj a může se to stát s jakoukoli brzdou (která ovšem brzdí).
Ale abych jen nemachroval, taky jsem párkrát šel přes řídítka. Často je to ovšem lepší, než to do něčeho naprat.
A jednou, když mi prasklo lanko přední brzdy, já na to trošku pozapomněl a trochu na to šláp, srazil jsem paní na kole. Táhl jsem zadním kolem dlouhatánský smyk, ale všechno bylo marné. Ona si za to ale mohla sama, protože vjela na hlavní a vůbec se nerozhlédla. Kdybych měl přední brzdu, nestalo by se to.
Tak jsem ji narovnal řídítka a jeli jsme dál
A kutilmile - nelituju tě