Po vyhodnotení snímania z testovacieho pásu je možné urobiť záver v tom zmysle, že použité hlavy GX majú trochu iné charakteristiky, a tým v Akai prispôsobili aj obvodové korekcie. To na začiatku v krátkosti naznačil
už TheLastUnicorn. Magnetofóny s klasickými hlavami používajú blízke, alebo úplne presné časové konštanty v zpätnoväzbovom obvode. Špecifické hodnoty korekčných členov GX 620 ale zrejme platili pre nový magnetofón. Teraz, po 35 rokoch asi došlo, v prípade snímacej hlavy, k nejakým menším zmenám. Preto je po takej dlhej dobe vhodné overiť snímaciu charakteristiku. V mojom prípade, jedinou úpravou bola náhrada rezistora R54 4,3kΩ (meral 4,1kΩ) za 4,99kΩ TR 191. Tým sa získal úplne vyrovnaný priebeh snímacej charakteristiky pri snímaní z testovacieho pásu DIN.
Pokračoval som s nastavovaním záznamovej časti. Predchádzajúci stav so stratami v snímacom kanáli, mal dosť nepríjemnú balistiku problému

smerom na nastavenie predmagnetizácie. Pokles celkovej charakteristiky v oblasti 4 - 8 kHz nie je možné rozumne vyrovnať znížením hodnoty predmagnetizácie. Opravári spravidla nastavia predmagnetizáciu tak aby mali zhodu výstupných úrovní na 1 kHz a 10 kHz aj za cenu posunutia bodu predmagnetizácie smerom k nízkym hodnotám. To zo sebou prináša zhoršenie stability záznamu, zhoršenie skreslenia, šumu, prebuditeľnosti pásu atď. Prihliadnutím k tomu je nutné nastaviť určitú hodnotu
predmagnetizácie zohľadňujúcu komplexné charakteristiky záznamového materiálu, nie iba frekvenčný priebeh. To v krátkosti zhrnul už Jára Cimrman, keď pri svojej druhej návšteve Prešporka, pri príležitosti slávnostného ukončenia činnosti dobytčieho trhu na Odborárskom námestí, len tak mir nichts dir nichts predniesol: "Chlapci, biás zdaleka není pouhý štelizírunk diskantú." No, neviem akú známku mal z češtiny, ale myslím, že problematiku už vtedy vystihol správne.
Pre prípad kvalitnejších magnetofónov je vhodnejšie použiť metódu
Δ10kHz. Pre mnohé pásy je hodnota Δ10kHz presne definovaná. Ako vzťažný som vybral pás BASF LPR 35 pro, pre ktorý sa udáva
Δ10 kHz cca 5,5 dB, hodnotu je možné odčítať z charakteristík pásu pre rýchlosť 19,05 cm/s a je dostatočne univerzálna, vyhovuje aj pre
AGFA PEM 468 a nepohrdne ňou ani dlhohrajúci Emgeton DP35 LHD-tmavý materiál a modrý začiatok.
Na záver musím konštatovať, že magnetofón takto dobre už dávno nehral a platí to aj pre rýchlosť 9,53 cm/s.