Pozink + fermez + koudel

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zaky

#16 Příspěvek od Zaky »

Když se to nenapustí fermeží, tak do konopí nasákne voda, celé to brutálně zarezne a rozebírání je pak opravdová lahůdka. Fermež do konopí vodu nepustí, sama zatuhne, těsní a drží. Aby povolila, musí se právě nahřát. Tedy pokud se cokoli dává na konopí, chce to určitě fermeží napustit.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Nom půlka a tříčtvrtka jdou odrasovat , ale coul a výš je to nahřátí zárukou pohodového rozmontování . Pokud máš někde pytel , tak ničím neohřeješ . Ten plast si zkus . Kdyžtak to jde lehce odstřihnout a vyhodit ....
_luky_

#18 Příspěvek od _luky_ »

Všichni máme podobné problémy :-) Rodina půl dne bez vody vydrží (kanystr), případně se na celý den/víkend odešle na výlet.

Osobně jsem si taky koupil svářečku na PPR plastové potrubí. Nějaká polská (MAR-POL) asi za litr. Stačí si přečíst návod a zvládneš to sám. Tvarovky stojí nějaké koruny, takže lze koupit 10x mufnu, trubku a nejdřív si to v klidu nacvičit a podívat se, co se staně když se spoj moc nahřeje nebo příliš hloboko zatlačí. Pilkou si to rozřízněš, podíváš se, jak dobře se ti to svařilo... A za hodinu jseš stejnej odborník, jak kdejakej instalatér.

Jestli to dokážeš udělat "najednou", lze použít i plast-hliník (ALPEX) a na jeden den si půjčit lisovací kleště. Existují i šroubovací fitinky, na které stačí kalibrátor a sikovky. Žádná kolena, méně spojů, větší teplotní odolnost, tenší stěna.

Rozebírání - pokud se tam nedostaneš flexou nebo si nechceš něco zničit (nábytek, podlaha, dlaždičky), tak já jsem při vyřezávání topení úspěšně použil elektrickou ocasku.
kbulda

#19 Příspěvek od kbulda »

Jodr

#20 Příspěvek od Jodr »

Pokud půjdeš do umělé hmoty, kup ještě nůžky na dělení trubek. Pilkou to sice jde taky, ale piliny uvnitř trubky můžou následně hodně potrápit. V případě dlouhých rovných úseků počítej s roztažností PP trubek (0,13mm/m).
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
p32

#21 Příspěvek od p32 »

Já na plasty raději koupil tuto: https://www.eva.cz/zbozi/71831/svarecka ... na-trubky/
A nůžky jsem si koupil samozřejmě taky. Jen co mohu poradit, tak nezapomeň na izolaci (ať se to nerosí) a na dilatační smyčky.
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

Á pan teoretik z Holomóca . Smyčku jsem v rodinném domku neviděl . No ale teoretici .....
Jodr

#23 Příspěvek od Jodr »

Ono ani nejde o dilatační smyčky. Pokud jsou PP trubky v molitanových izolačních návlecích, problém nevzniká. Viděl jsem instalaci, trubky zaplácané ve zdi maltou, potrhaná omítka a vypocené fleky na ní...
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

To bylo hódně okradená omítka , pokud šlo o omítku . Pokud byla na trubce perlinka , možná ......
sr71

#25 Příspěvek od sr71 »

Jodr píše:V případě dlouhých rovných úseků počítej s roztažností PP trubek (0,13mm/m).

to je nějak málo ne? To by znamenalo na 10m úseku roztažnost jen 1,3mm, nebo to je myšleno při změně teploty o 1°C ??
Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

Na řezání plastu pilkou vřele doporučuju zapomenout. Všechny baterie maj dnes sítko v přípojným těsnění a plastový špóny ho dokážou pěkně zacpat.

Jo a k tomu povolování. Dva 2" hasáky Herkules z dob bolševika dokážou povolit, případně urvat naprosto všecko. :wink: Fermež nefermež, olejová barva, teflon páska ale i pytlík od mlíka, což byla místní specialita jednoho zdejšího instalatéra, co si asi ukradl ruli z baličky mlíka v místním PMV Nový Bydžov (pro ty mladší, Průmysl mléčné výživy, mlíko se balilo do plastovýho rukávu příčným zavařením každých cca 30 cm, půlka pytlíků pak v přepravce vytekla)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#27 Příspěvek od p32 »

BOBOBO píše:Á pan teoretik z Holomóca . Smyčku jsem v rodinném domku neviděl . No ale teoretici .....

A čemu jsi nerozuměl? Já zase v rodinném domku neviděl dospělého slona, ale ty jsi asi viděl toho malého. Dilatační (pro méně chápavé kompenzační) smyčky se dávají kvůli tepelné roztažnosti na větší délce rozvodu teplé vody a to i v bytě, natož v baráku. Samozřejmě jsi je nemohl vidět, protože každý, kdo má delší rozvod teplé vody, tak je automaticky schová do izolace a do zdi. A pokud je někdo nepoužívá, tak to bude stejný machr jako ten, co nepoužívá izolaci.

Jen abys pochopil jako teoretik, co to je, tak tady máš odkaz:
http://www.ceske-koupelny.cz/zbozi-3097 ... ycka/33226
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Mě zase překvapuje, že někteří instalatéři dávají plechový vingly pod dlouhý úseky plastovýho potrubí při montáži v luftě na hmoždinkový uchycovací objímky. A jiní zase ne, protože to je prý kontraproduktivní.
Ti co dávají tvrdí, že je to kvůli zabránění provisu potrubí a aby se při tlakových rázech při zavírání kulových ventilů se trubky necukaly a nedošlo časem k jejich poškození a že rovný rozvody vypadají jako "řemeslo". Ti co nedávají tvrdí přesnej opak, že mírný prověsy mají kam dilatovat a že se jejich průhybem a cuknutím pohlcují rázy od kulových ventilů.
Tak jsem z toho jelenem. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#29 Příspěvek od p32 »

Tak plechový vingl vypadá samozřejmě lépe a hlavně tu ty trubky trochu chrání před fyzickým poškozením. Na cukání při tlakových rázech se právě používají i ty kompenzační smyčky (nejen na tepelnou roztažnost), ale někdo to nahrazuje i takovým účkem, kde se to taky ztrácí. Ti druzí to nepoužívají kvůli své lenosti či neznalosti, ale výmluvy mají po ruce hned. Nejlepší je to prostě odrbat, zazdít, obložit to drahými obkladačkami a zmizet. Majitel se pak za pár let nestačí divit.
Atlan

#30 Příspěvek od Atlan »

Na trplej aj studenej vode ma byt izolacia mirelon, na studenej tensia na teplej hrubsia. Vecsinou to staci na dilatacie, samozrejme ked taham 10m trunku v kuse tak sa treba aj zamysliet co to spravi.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“