Pozink + fermez + koudel
Moderátor: Moderátoři
Osobně jsem si taky koupil svářečku na PPR plastové potrubí. Nějaká polská (MAR-POL) asi za litr. Stačí si přečíst návod a zvládneš to sám. Tvarovky stojí nějaké koruny, takže lze koupit 10x mufnu, trubku a nejdřív si to v klidu nacvičit a podívat se, co se staně když se spoj moc nahřeje nebo příliš hloboko zatlačí. Pilkou si to rozřízněš, podíváš se, jak dobře se ti to svařilo... A za hodinu jseš stejnej odborník, jak kdejakej instalatér.
Jestli to dokážeš udělat "najednou", lze použít i plast-hliník (ALPEX) a na jeden den si půjčit lisovací kleště. Existují i šroubovací fitinky, na které stačí kalibrátor a sikovky. Žádná kolena, méně spojů, větší teplotní odolnost, tenší stěna.
Rozebírání - pokud se tam nedostaneš flexou nebo si nechceš něco zničit (nábytek, podlaha, dlaždičky), tak já jsem při vyřezávání topení úspěšně použil elektrickou ocasku.
A nůžky jsem si koupil samozřejmě taky. Jen co mohu poradit, tak nezapomeň na izolaci (ať se to nerosí) a na dilatační smyčky.
Jo a k tomu povolování. Dva 2" hasáky Herkules z dob bolševika dokážou povolit, případně urvat naprosto všecko.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO píše:Á pan teoretik z Holomóca . Smyčku jsem v rodinném domku neviděl . No ale teoretici .....
A čemu jsi nerozuměl? Já zase v rodinném domku neviděl dospělého slona, ale ty jsi asi viděl toho malého. Dilatační (pro méně chápavé kompenzační) smyčky se dávají kvůli tepelné roztažnosti na větší délce rozvodu teplé vody a to i v bytě, natož v baráku. Samozřejmě jsi je nemohl vidět, protože každý, kdo má delší rozvod teplé vody, tak je automaticky schová do izolace a do zdi. A pokud je někdo nepoužívá, tak to bude stejný machr jako ten, co nepoužívá izolaci.
Jen abys pochopil jako teoretik, co to je, tak tady máš odkaz:
http://www.ceske-koupelny.cz/zbozi-3097 ... ycka/33226
Ti co dávají tvrdí, že je to kvůli zabránění provisu potrubí a aby se při tlakových rázech při zavírání kulových ventilů se trubky necukaly a nedošlo časem k jejich poškození a že rovný rozvody vypadají jako "řemeslo". Ti co nedávají tvrdí přesnej opak, že mírný prověsy mají kam dilatovat a že se jejich průhybem a cuknutím pohlcují rázy od kulových ventilů.
Tak jsem z toho jelenem.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!