předně upozorňuji, že elektro není vůbec můj obor, tak výrazivo může být pro někoho poměrně iritující.
Odlil jsem si z hliníku takový přístrojový modul na motorku. Je tam zásuvka, voltmetr a palivoměr. Palivoměr ukazuje dle potenciometru v nádrži, takže klasická konstrukce.
Můj problém ale je při jízdě. Pokud je motorka ve vysokých otáčkách (60% doby), tak se ručička vždy v cyklech klepe ze strany na stranu několik milimetrů. Dle mě jí něco ruší. Mám odzkoušené, že to není rezonancí plováku v nádrži, ten se i benzínovém tsunami v nádrži nehýbe (reaguje pomalu a klesá spíš vlivem nárazů). Též nabíjením to není. Když odpojím nabíjení a krmím to jen z baterie, dělá to taky.
Jediná věc, která by to mohla dle mě dělat až při zvýšených otáčkách je regulátor dobíjení, který je zkratový a přebytečné napětí posílá jednoduše do kostry (a opt. nabíjecí proud dosahuje a přesahuje právě při vyšších otáčkách).
Můžete mi poradit, jak takovou věc odrušit? Vím, že existují nějaké odrušovací kondenzátory, ale jak určit nějaké hodnoty a jak jej zapojit, to vůbec netuším. Celé to pracuje s palubním napětím 12V.
Zapalovací VN okruh je od nabíjení oddělený (vlastní cívka v alternátoru), odrušená fajfka a je kondenzátorový (CDI). Ale jemu bych to za vinu nekladl,.. to by asi blbo pořád.
Za jakoukoliv radu děkuji. O.