Rušení palivoměru

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
SQD

Rušení palivoměru

#1 Příspěvek od SQD »

Ahoj,
předně upozorňuji, že elektro není vůbec můj obor, tak výrazivo může být pro někoho poměrně iritující.

Odlil jsem si z hliníku takový přístrojový modul na motorku. Je tam zásuvka, voltmetr a palivoměr. Palivoměr ukazuje dle potenciometru v nádrži, takže klasická konstrukce.

Můj problém ale je při jízdě. Pokud je motorka ve vysokých otáčkách (60% doby), tak se ručička vždy v cyklech klepe ze strany na stranu několik milimetrů. Dle mě jí něco ruší. Mám odzkoušené, že to není rezonancí plováku v nádrži, ten se i benzínovém tsunami v nádrži nehýbe (reaguje pomalu a klesá spíš vlivem nárazů). Též nabíjením to není. Když odpojím nabíjení a krmím to jen z baterie, dělá to taky.

Jediná věc, která by to mohla dle mě dělat až při zvýšených otáčkách je regulátor dobíjení, který je zkratový a přebytečné napětí posílá jednoduše do kostry (a opt. nabíjecí proud dosahuje a přesahuje právě při vyšších otáčkách).

Můžete mi poradit, jak takovou věc odrušit? Vím, že existují nějaké odrušovací kondenzátory, ale jak určit nějaké hodnoty a jak jej zapojit, to vůbec netuším. Celé to pracuje s palubním napětím 12V.

Zapalovací VN okruh je od nabíjení oddělený (vlastní cívka v alternátoru), odrušená fajfka a je kondenzátorový (CDI). Ale jemu bych to za vinu nekladl,.. to by asi blbo pořád.

Za jakoukoliv radu děkuji. O. :wink:
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Nemyslím, že by to bylo rušením, poměrový měřák na to není citlivý.
Asi jde o špatný kontakt (někde u plováku, po cestě, u měřáku....)
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Kostra je vporiadku?
SQD

#4 Příspěvek od SQD »

Dráty jsou natahané napřímo mezi všemi články řetězce a přišroubované přímo na vývody. Navíc když motorka není nastartovaná nebo běží na volnoběh, tak to nic takového nedělá.
Ještě jednou to projdu, jestli tam není něco, co by se při vyšších otáčkách mohlo rozklepat.
SQD

#5 Příspěvek od SQD »

rnbw píše:Kostra je vporiadku?

Jak snímač, tak i jednotka jsou připojeny přímo na - pól baterie (a tedy na celou kostru moto).
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Skus ten plavak nahradit beznym potenciometrom. Tym zistis, ci problem sposobuje budik alebo nie.
helios

#7 Příspěvek od helios »

A čo tak ešte skúsiť vytiahnuť merák z motorky tak, aby bol mimo telesa kostry a nemohli sa naň prenášať vibrácie od motora? Nie každý merák je na také vibrácie stavaný, takže to môže byť rozkmitanie systému meráku od vibrácií celej kostry.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
SQD

#8 Příspěvek od SQD »

Tak jsem zkusil vše zmíněné, ale bez úspěchu. Nicméně příčinu jsem odhalil.
Budík je napevno přišroubovaný na trubce řídítek a to kmitání způsobuje nějaká rezonance vibrací motorky. Když ho odmontuju a hodím na kus molitanu, tak se to vůbec neklepe.

Otázka je, jestli se tento druh měřáku dá nějak "přitvrdit". Uložení jsou jen osičky rovnou v plastu, tak třeba tam kápnout nějakou hustou vazelínu pro homkinetické klouby, aby chodila "ztuha". Pak je ale otázka, jestli to utáhnou ty cívky.

Nějak antivibračně oddělit celý budík od motorky mě nenapadá jak. Navíc to je asi otázka na jiné fórum.

Děkuji všem za rady. :wink:
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Nevieme, aky tam mas merak. V niektorych autach su palivomery tak tlmene, ze po natankovani trva niekolko desiatok sekund, kym rucicka prejde z E na F.
SQD

#10 Příspěvek od SQD »

Konkrétně tento: https://www.ebay.com/itm/Car-2-52mm-Fue ... uG&vxp=mtr

U těch aut je ale to zpoždění řízené elektronicky, aby tam rafička nelítala když se benzín přelívá v poloprázdné nádrži (jako na Favoritu).

Tohle je mechanická rezonance, která přemůže sílu těch magnetů a jak spolu bojují, tak se rafička roztančí ze strany na stranu.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“