Nahrada napajeciho adapteru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jantar

Nahrada napajeciho adapteru

#1 Příspěvek od Jantar »

Omlouvam se za laicky dotaz,
mam tu rozbity adapter k PC repro - tezke trafo, je na nem napsano input AC230V 20,5W a output DC18 650mA.

Můžu ho nahradit univerzálním adaptérem k notebooku, který má AC input 1,5A, DC output 19A 3,43A 65W max? Mám multimetr, v klidu dává cca 19,3V......

A co když budou mít náhodou otočenou polaritu?
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Nahradit můžeš, ten 1 V navíc nic naznamená.
Ale počítej s tím, že případně otočená polarita se trestá zničením napájeného zařízení
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Jantar

#3 Příspěvek od Jantar »

na starým mám nákres ze kterýho vyplývá že na plášti je - .
Ale neumím vyhodnotit multimetr: ten ukazuje -19V když mám na plášti červenej kabel kterej je ve zdířce V_Ohm_mA (uvnitř mám černej s označením COM).
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Je to v poradku.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Trochu to zavání zase nějakým trollem ale pokud ne tak jsem naletěl. V měřáku máš správně černý měřící hrot ve zdířce COM a červený ve V-Ohm-mA. Potom tam kde máš připojený červený hrot, tam ti měřák ukazuje polaritu. Takže pokud jsi to správně popsal a já správně pochopil je v dutince konektoru +. Většinou to tak i bývá.
..to bude jen ňákej odpůrek
Jantar

#6 Příspěvek od Jantar »

tak operace se podařila, pacient umřel :-). A teď co tím myslím... vše funguje OK, bohužel ve chvíli, kdy repro soustavu vypnu tak hraje víceméně dál :-) i když ne s takovou hlasitostí. Asi se tam něco budí......
přestane hrát jen když stánu volume na nulu......... bojím se abych si to neodpravil - mám ty repráky 15let nepoužívaný a chci je dát dětičkám k PC...

tak zkusím hledat dál, někde mám univerzální adaptér se změnou voltáže, zkusím ho dohledat ale ten zas nemá tuším výměnný koncovky
Jantar

#7 Příspěvek od Jantar »

@mi-ro: jo přesně, díky. Jinak sorry já sem chodím minimálně, ani mě nenapadlo že by na tokovémto fóru někdo trollil a kdyby to nebylo smutný tak bych se i zasmál..........ale naletěl jsi - trol nejsem :-)

Já mám smůlu že taklhe oblast mě v životě nepotkala takže maximál co jsem schopnej je že vezmu multimetr a změřím si voltáž baterek...... no, když si představím, že ještě do nedávna jsem (jako zaměstnanec) vozil do republiky obrovský kvanta PC zdrojů - povětšinou ještě vcelku kvalitních....... ale tam jsem vystřízlivěl - dneska už vím, že CE neznamená vůbec nic. CE jsem si psali na papír sami typicky u takovýchto levných napájecích adaptérů aniž bychom tušili kdo to vyrobil, co je vevnitř atd...... peklo :-(.

chybí mi někdo v okolí kdo by občas dokázal poradit a klidně i za úplatu něco opravil - řekl bych že mladý se dnes do těchto koníčků až tak nehrnou.......
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Tak si do profilu přidej, odkud jsi, třeba se někdo v okolí najde.

Jo a to, že to hraje ještě nějakou dobu po odpojení adaptéru ze zásuvky, to je normální. Některé adaptéry fungují ještě při napětí 90 V v zásuvce, tak, než se vybije kondenzátor na primární straně zdroje (u nás při napětí v síti 230 V je na něm napětí kolem 310 V, čili při 90 V v zásuvce na něm je asi 120V - a to musí zdroj ještě pořád na výstupu držet těch 19 V).
A pak to ztichne.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Jantar

#9 Příspěvek od Jantar »

vypinam vyzickym prepinacem ktery je na repru. Hralo to min minutu co jsem byl v udivu. Po vytazeni adapteru ze zasuvky ticho
jojo4

#10 Příspěvek od jojo4 »

Ten vypínač ovláda elektronický obvod, ktorý vypína ostatnú elektroniku.Keď je tam napríklad prerazený ( v skrate) spínací tranzistor, tak to nevypne .
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

U levných PC reprodutorů jde signál většinou přímo na zesilovač. V případě vestavěného trafa je často primár připojený přímo na síť, vypínač zařazený na sekundární straně.
Moje po vypnutí ztichnou asi za 5 vteřin, ale nové by pravděpodobně hrály o něco déle. Kondenzátory už ztrácí kapacitu, bez signálu je slyšet slabý brum.
weed_smoker

#12 Příspěvek od weed_smoker »

U zdrojů s elektrolyt.kondama je "dojezd" docela běžná věc.U spínanýho tolik ne,u klasickýho víc.Pokud jsem to přehnal s filtrační kapacitou,dalo se dosáhnout dojezdu i několik minut.U spousty PC repráků je to z výroby běžná věc(dojezd do 30s),hlavně pokud jsou bez signálu.
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Achab-e, Ty ten 100Hz brum sneseš? Mě by asi čert vzal, muset to poslouchat NA SVÝM krámu. Nedejbože na nějakým, co jsem pracně vyrobil. Ve starejch časech se to pokládalo za "prohru", pokud nějaký postavený aparát bručel/šuměl a nedalo se to nijak odstranit, ani ojebat :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“