Čím přilepit čočku na mechanice 4/25

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
starecd

Čím přilepit čočku na mechanice 4/25

#1 Příspěvek od starecd »

Zdravím všechny, zkoušel jsem čočku na starém laseru přilepit vteřiňákem, bohužel zbělala. Zkoušel to někdo něčím spolehlivým?
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

kyanoakrylátová lepidla(vteřiňáky) mají výpary co takto v okolí zníčí povrch čehokoliv . . .

udělej si svoje lepidlo, rozpuštěním polystyrenu v acetonu . . .
starecd

#3 Příspěvek od starecd »

Díky, zkusím.
Teda nevím, čím Philipsáci lepili, ale nejde to dolů ani acetonem, navíc je tam místa pro případné škrabání.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

To jsem zvědav, jak to dopadne. Napiš. Ale zřejmě bude třeba znovu celé nastavit. A to lepidlo? asi nějaký dvousložkový když to nejde rozpustit.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

ok1hga píše:kyanoakrylátová lepidla(vteřiňáky) mají výpary co takto v okolí zníčí povrch čehokoliv . . .

Přesně tak, čím větší vlhko, tím víc vteřiňáky dělaj bílý fleky. Největší fleky to dělá na umatlání povrchu pačmákama.
V modelářskejch prodejnách mají rozlepovače na vteřiňáky. Slyšel jsem, že to odstraní zašednutí ale nikdy jsem to nezkoušel. Taky se v těch prodejnách dal sehnat vteřiňák na lepení kabin, který nedělá bílý fleky. Já používám na lepení skla a průhlednýho plastu UHU-Por. Je to čirý kontaktní lepidlo funkce jako alkaprén. Blbý je, že na titěrný věci je dost hustý a při manipulaci dělá nudle.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
starecd

#6 Příspěvek od starecd »

Tento laser v přístroji nebyl, takže ani nevím jestli funguje. Ještě jeden poznatek, Číňan udělal kopii laseru 4/19 a kdyby měla ostřící čočka sražené hrany, nikdo by asi nic nepoznal. Navíc dal závit přímo do plastu, takže odpadá "honění" matky při rozboru hlavy.
Nevím, jestli bude fungovat to dělané lepidlo na kombinaci kov-plast.
S tímto lepidlem má někdo zkušenosti?
Přílohy
lepidlo-univerzalni-avena-tec_170_340.jpg
lepidlo-univerzalni-avena-tec_170_340.jpg
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Někde jsem zahlídl, že výparama z kyanoakrylátu detektivové v některých případech snímají otisky prstů.
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

Já mám vyzkoušené jako nebělající lepidlo buď obyčejný Kanagom /ten zbělá sám jen na chvíli, při vysychání/, anebo v trichloru rozpuštěné naštípané kousky čistého, čirého polystyrenu.
Ten jsem získával ze staršího typu lesklých, průhledných magnetofonových cívek Filmových laboratoří. Měl jsem jich určitou dobu hromadu, malých 8cm cíveček od 35um pásků pro fonopoštu.
Ono se to snad vyrábělo někde na Kudlově :D
Ten pásek byl totiž poměrně dobrý i odolný /prý snad dokonce Agfa, ani trochu neprášil/. Dělali jsme z něho pásky do Echolan, smyčkových Dynacordů i do Rolandů RE. Časem se cívek sešlo celkem dost.
Tohle není můj nápad, poradili mi to už dávno mazáci.
Trichlor to rozpouští poměrně rychle. Je třeba nasypat malé kousíčky do dobře těsnící lahvičky a zalít trichlorem, výsledek má mít konzistenci řidšího medu. Je to kromě lepení samotných polystyrenů a příbuzných, výborný na zakapávání matek proti povolení. Nevypadá to tak blbě, jako barva a dá se to v případě potřeby zas rychle uvolnit trichlorem.
Jindro možná by to tím drželo, nebělá to.
Ty čočky prý jsou snad přímo z tvrzeného polystyrenu.
dred

#9 Příspěvek od dred »

Sváčko sinclair.... a ten trichlór ešte niekde dostať kúpiť ? Od zamatu som to u nás nevidel. Len samé náhrady...slabé "odmasťovacie"sračičky.
Ale podobný - ak nie aj rovnaký účinok na polystyren (aj iné plasty) má DENTACRYL -tekutina. Ten je zatiaľ ešte v predaji. Trochu viac smrdí, ale dá sa.
sinclair

#10 Příspěvek od sinclair »

Jo, v litrovce a víc je pořád ještě dostupný, kolem stovky za litr.
starecd

#11 Příspěvek od starecd »

Leošu, to je dobré, ale já ty pásky nemám, snad jenom zaváděcí a ty jsou určitě z něčeho jiného.
Jo, zkoušel jsem to lepidlo, co je na obrázku, výsledek zatím nevím, ale konzistence jako trochu vyschlá pasta na zuby, takže pokud zatuhne spíš použít jako tmel.
elektrosvit

#12 Příspěvek od elektrosvit »

Však taky nerozpouštěl pásky, ale nalámané kotouče. :wink:
starecd

#13 Příspěvek od starecd »

elektrosvit: asi jsem to špatně četl, mám tu jednu nalomenou cívku, tak můžu experimentovat. Ale možná by posloužily staré krabky na CD, ale ty opravdu staré ne ty dnešní odlehčeniny.
sinclair

#14 Příspěvek od sinclair »

Budu se nad sebou muset velmi vážně zamyslet :twisted: :twisted: = smějící se bestie ze Zálesí :D
starecd

#15 Příspěvek od starecd »

Tak příště k věci a nemíchej tam pásky. :D
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“