Amatérská oprava laboratorního zdroje Axiomet AX-1803D
Moderátor: Moderátoři
Proto je ten materiál na desce umístěnej podobně, jako kousky zkažený klobásy, když ji pak vybliješ...
Prepínacie relé maju často silný len spínací kontakt a rozpínací je na oveľa slabší prúd.
- comantelix
Děkuji za seznam, bohužel se k měření nedostanu dříve než zítra. Kondenzátory měřím poprvé, je následující návod směrodatný?
https://vyvoj.hw.cz/teorie-a-praxe/hledani-poruch-kondenzatory.html
Odpověď sinclairovi:
Kondenzátor C6 4700µF/35V byl právě mnou vyměněný. Za "vytečení" jsem považoval nafouknutou a prasklou dolní část, ve vrchní zela drobná dirka.
Odpověď samcovi:
Když jsem zdroj naposledy pustil displeje ukazovaly stídavě 0.0A, 0.0V a 0.0A, 0.1V.
Odpověd ZdenekHQ:
Děkuji za radu, nejdříve bych se rád ujistil, že je kondenzátor nefunkční. Jenom si nejsem jistý, jestli ta modrá roztekle vypadající součástka vedle relé na fotografii suppl4 není také kondenzátor.
Odpověď rnbw:
S vyteklými a prasklými kondenzátory jsem se již setkal (dva dny před poruchou zdroje). Praskly mi v televizi a nejen smrad, ale i kouř se dostavil. Tehdy naštěstí jen výměna očividně prasklých kondenzátorů stačila.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- comantelix
Podařilo se mi najít lépe čitelné schéma:
http://dekorata.ru/NN/04/galvan/bp/Mastech-power-Supply-hy1803-from-radiokot_ru.gif
- elektrosvit
Každopádně - bez změření napětí aspoň v základních bodech je celkem na draka se zabejvat polemikou kolem vyteklejch nebo zkratovanejch kondíků - protože neznáme základní stav obvodu.
NENÍ NAPŘÍKLAD SPÁLENÁ = PŘERUŠENÁ POJISTKA NA PRIMÁRU TRAFA?????
A kutilmile - nelituju tě
- elektrosvit
Pokud výměna hlavního filtráku přinesla "zčitelnění" údajů na měřákách, pak si troufnu tipnout, že mu tam něco kmitalo - proto měřáky nedokázaly ukázat stabilní čitelnej údaj a obnovení filtrace to kmitání zastavilo. Osobně bych neváhal, a ne točil (kolem štěstí), ale vyměnil všecky zbejvající elektrolytický kondíky na desce - ŠMAHEM.
A kutilmile - nelituju tě
V některých případech se kapalina může uvolnit. Například z vadných Tesla TC93x toho na znečištění nejbližšího okolí vyteklo dost. TF024 2m5 se svodem se zahřál tak, že vnitřek po průrazu vyletěl z pouzdra. Jestli tam byly zbytky gelu si nepamatuju, ale kapalina vystříkla na 30cm. Zřejmě to způsobuje nepřípustně zvýšená teplota při poruchovém stavu.sinclair píše:Už přes 70 let se do všech AL elytů dává něco, jako glycerolový gel. Každopádně je to zásadně polotuhý.
- comantelix
C6 35V
Q3 (mezi kolektorem a bází nebo emitorem) 24V
operační zesilovač 741:
mezi 4 a 7: 18,5V
7812A
mezi vstup a výstup: 9,2V
mezi vstup a společný výstup: 21V
DW1: 6,3V
LM324: 24,5V
C1:21.5V
C2:23V
C3:12V
Potom jsem zkusil jestli zdroj dodává proud pomocí žárovky 2.5V;0.2A a proud normálně běží.
Rád bych se zeptal jestli lze z naměřených hodnot určit v čem porucha tkví nebo jetli problém byl snad jen ve špatných spojích které jsem přepájel.
- elektrosvit
Podezřele vyhlížející spoje přeletuj klasickým SnPb cínem s dobrým tavidlem a dokud se nevysere některý z osazených pajců, tak to bude fungovat. Stačí na to klidně i levný, olovnatý cín Fluitin 1532.
Stannol Crystal 505 už nikomu /z bastlířů/ ani neradím, nemá to žádný smysl. A profíci s tím stejně dělat nesmějí.
Každýho stejně pak odradí cena malých balení, i bez ohledu na následný vynikající výsledek.
Ale doporučoval bych ho preventivně každýmu, kdo častěji pracuje s déle skladovanými součástkami, například. Nebo s poniklovanou rejžovou bižuterkou.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zas ty zkratky - pro méně znalé SAC je směs cínu, stříbra a mědi.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]