Rozdíl Adjustment pin current u LM317
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ano, měřit to narychlo bez zapojenýho výstupu je blbost. I když ne vždy.
Měření s čistou hlavou (je to orientační měření, jde spíš o relativní čísla):
Vývodový LM317 ST:
- proudový zdroj - Iadj naprázdno 80uA, po připojení odporu 1K25 proud 1.08mA
- napěťový zdroj - dělič 1K/1K naprázdno 2.55V, po zatížení odporem 100R napětí 2.55V
SMT verze LM317 ON:
- proudový zdroj - Iadj naprázdno cca 1mA, po připojení odporu 1K25 spadne na cca 80uA, výsledný proud 1.6mA
- napěťový zdroj - dělič 1K/1K naprázdno 3.15V, po zatížení odporem 100R spadne na 2.53V
Když už teda jsem hazardér atd., tak mně vysvětlete to poslední měření a poslední výsledek, t.j. to napětí.
Kašlu na to, dám tam dělič.
BONUS:
SMT verze, odpor 125R. Říkáte 10mA ?
Nene, 10.16mA... Ale tam už bych musel přesněji měřit, navíc to podle vzorečku odpovídá.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale jinak stačí jedno písmenko ze čtyř v označení navíc a ten obvod má úplně jiný parametry. Blbý je, že to na pouzdru často chybí. Brát náhodně vybraný katlist od jednoho výrobce jako etalon je dneska už úplně mimo.
Co, mám se hodit do koše?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Změřím.
Ty poslední písmenka v typovým označení často označujou právě druh pouzdření - a na samotným pouzdru NEJSOU, protože jsou právě jen v kat-listu a případně na nějakým balicím/dodacím listu - no a to právě má vliv i na ty provozní parametry, protože je jinej odvod tepla, jiný parazitní kapacity mezi vývodama atp ... Stačí si uvědomit, jak rozdílný vlastnosti má operák na jinak stejným čipu, ale futrálovanej v kovu a nebo v DIP-8 ...ZdenekHQ píše:Ano, prostě se stalo.
...
Bohužel prototyp fungoval OK.
Ale jinak stačí jedno písmenko ze čtyř v označení navíc a ten obvod má úplně jiný parametry. Blbý je, že to na pouzdru často chybí.
...
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ten má minimum 1.5mA. To bych ještě zvládl...
Ten, co jsem použil já (LM317DCYR) má minimum 3.5mA.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ten 1.5mA je max 100mA.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
2.3V 1.08mA - minimální hodnota napětí, pak to padá
4V 1.08mA
15V 1.08mA
20V 1.08mA - toto je max hodnota napětí , pak to začne růst
21V 1.12mA
25V 1.35mA
30V 1.63mA
Takže já se svýma 10V jsem na tom byl OK...
P.S. Jinak mezi cca 4V a 19V to ukazuje natvrdo 1081uA. Ta součástka popírá zdravej rozum. Ovšem to je konstantní zátěž, ještě by to chtělo opačné měření. Ale už na to nemám čas...
Jenže vo vo vo vo tom to je - že vlastní napájecí proud by se u podobnejch součástek aspoň v určitým rozmezí NEMĚL měnit vůbec - a nebo aspoň MINIMÁLNĚ.danhard píše:Proměnná zátěž je stejné jako změna vstupního napětí, ten brouk jaksi nic jiného nevidí a taky je jen z rozdílu napětí napájen, protože napájecí proud s napětím stoupá, tak když překročí regulovaný proud, tak to přestane regulovat.
Je to taky o vojebaným návrhu samotný struktury - o kus vedle se tady málem snášejí obětiny na oltář zapojení realizovanejch panem Jiřím Jandou ve spoustě případů ještě z bambusu (ne že by si to Janda za svůj přínos nezasloužil), ale když se podíváte na strukturální zapojení moderních švábů, tak je to vojebaný všude kde to jde jeden jak druhej - a mnohde i tam, kde by to při poctivý práci vojebaný bejt nikdy nemělo ... Ten Janda si nedovolil pustit do světa něco, co by bylo byť i jen minimálně nestabilní a hlavně vždycky měl nějakou poznámku nebo dodatek, kterej platil v momentě, když jeho konstrukci chtěl někdo stavět - a nedokázal si zajistit všecky prvotně předepsaný součástky. Vždycky sám vyzkoušel i ty nejidiotštější případy náhrad a záměn - a jasně sdělil, co ještě jeho zapojení snese a co už ne. Na to dnešní konstruktéři s odpuštěním serou jak na placák - výsledek je pak jako u Zdeňka.