Transpocket 2500
Moderátor: Moderátoři
Transpocket 2500
neřešil někdo Transpocket 2500,schémata jsem nenašel,po zapnutí není napájení zřejmě za pomocným zdrojem(jsou tam na plošňáku indikační LED +-15V) .Jsou tam ale ještě výkonové relé,tak je otázka,zda nepřipínají nějakou větev až po kontrole napěťových úrovní .
Samozřejmě porouchalo se to 3 měsíce po uplynutí záruky,servisem vráceno s vyjádřením vadná základní deska (prý 30 000,-,připadá mi to nadsazené,ale v dnešní době se zase není čemu divit).
Na první pohled není nic odpálené,očouzené .
A pak podobně postupovat ve výkonové části. Pokud má nějaký soft-start na zmenšení proudového nárazu při zapínání, tak jak se chová při zapnutí - vypnutí. Jenom bacha, jsou tam nebezpečná napětí a některá na potenciálu rozvodné sítě!!!
Případně zkusit hledat na www.svarforum.cz.
Hodně schemat apod. a také informací o závadách, opravách a náhradách se dá najít na ruských stránkách o této problematice.
Jen na okraj: Koukám, co všechno ti marketingoví vymočenci nevyplodí. Ze stránek "význačného" prodejce cituji: TransPocket 2500 je ruční svařovací zdroj s plně digitální regulací a s rezonanční inteligencí. ... Rezonanční inteligence možná vznikne křížením semi-rezonančního spínaného zdroje s kreativním idiotem...
Slušně jsem mu vysvětlil, že takovou závadu neumím odstranit a nechť si to dá do servisu. Oznámil mi, že tak blbou radu už dostal od dvou lidí a v servise se byl jen zeptat a tam mu odmítli říct cenu.
Nám laikům, používajícím selský rozum, přesto může "rezonanční inteligence" připadnout jako marketingový blábol. A ono je to vlastně to nejúžasnější, co lidstvo (v jednom korporátu) vymyslelo kolem zapalování a řízení proudu oblouku!
Podobná pecka je třeba tohle: "Tranzistorový svářecí usměrňovač TransPocket1500... Pracuje na principu rezonanční inteligence kdy oblouk elektrody přímo ovlivňuje výkon svářečky". Není tu pravopisná chyba z mé strany, ta čárka před kdy tam opravdu chybí. Patrně v prospektu před překladem nebyla.
No není to úžasné? U ostatních (hloupých svářeček) asi oblouk výkon neovlivňuje... nebo ovlivňuje, ale jen nepřímo?
Podobná krávovina na úrovni kdysi bývala častá v časopisech s TV programem: "Pokojová TV anténa, která dokáže chytat signál přímo ze vzduchu!"
a kdyby se našel někdo,kdo zná nějakého odborníka,který naopak nemá v prd... díru a vyzná se, nebo je schopen něco takového opravit ?
Na svarforu se zatím taky nikdo nenašel...
Nějak se mi do toho nechce - vícevrstvý plošný spoj + po usměrnění 580 V na kondenzátorech ,takže o uhořelý šroubovák ,a nejen ten ,by nemusela být nouze...
Kdyby se někdo našel,oprava by byla oficiální,nejlépe na daňový doklad .
Invertor má u mne na stole takové mezipřistání - co kdyby to byla nějaká chybička.
Tak budu čekat a zkoumat plošňák.
Zatím děkuji za Váš čas.