http://stepa.wz.cz/index.php?page=isol
Zdroj
Moderátor: Moderátoři
-
PavelFF
Ty jsi číslo. Musím se PC zdroje zastat stejně jako stepa. Na tom zdroji bylo určitě někde napsané, že oddělávat kryt se nesmí, jinak hrozí úraz od elektriky.To, že je na tom chladiči 230V je v pořádku? PC zdroje jsou teda pěkné šmejdy
Skoro každý návod na úpravy síťových zdrojů na netu obsahuje sdělení, že můžeš dostat pecku.
Poslechnuls je? Neposlech.
To bys mohl tvrdit o spoustě (kvalitních) výrobků, že jsou šmejdy, protože když je otevřeš, můžeš dostat ránu.
Ale dobře to dopadlo, máš zadarmo dobrou zkušenost. Ještě jich stejně dostaneš víc. Stejnosměrné napětí má taky něco do sebe - až omylem šáhneš na oba póly usměrněných 320V na vyhlazovacích kondenzátorech, tak se ti zakouří z kůže, vypálí dírka do prstu a ucítíš smrad spáleného masa.
Na ten za provozu stejně nemá kdo proč sahat. Zdroj byl přece schválený s krytem, abys dovnitř nestrkal prsty.
Dneska jsem se na zdroj znovu podíval a vše je ok. Na kostře ani ochranném vodiči nic není. Zkoušel jsem i přehodit fázi s nulákem a na kostře pořád nic. Je jasné, že usměrňovači je to jedno, ale zapojeno to má být správně. Na chladiči na primární straně je 120V a na tom druhém 12V. Chladiče jsou blízko krytu, ale i když ohnu kryt, tak se ho pořád nedotýkají, ale pro jistotu natáhnu ještě izolační pásku.
to stepa: ty musíš být veselá kopa - v článku samé vykřičníky a "suxx", stavba oddělovacího trafa musí být asi hodně emotivní
p4ul píše:to stepa: ty musíš být veselá kopa - v článku samé vykřičníky a "suxx", stavba oddělovacího trafa musí být asi hodně emotivní
A když upravuju tovární zapojení nebo nějakou jeho část měním/nahrazuju, někam bokem uvnitř v pixle uložím schéma starého zapojení i s úpravou, aby to kdokoliv, kdo to jednou po mně bude otevírat, nekoukal jak vyvoranej hlodavec a mohl se v tom zorientovat.
A kutilmile - nelituju tě