Co je to antisirny rezistor?
Moderátor: Moderátoři
Co je to antisirny rezistor?
je to tam . . .
"Sírové sloučeniny ve vzduchu mohou proniknout do drobných rezistorů na desce a způsobit tak chemické změny vedoucí ke zkratu či přerušení. Pokud k tomu dojde, základní deska selže. GIGABYTE tak tím, že vybavil své základní desky Ultra Durable rezistory s ochranou proti sulfuraci, dodal odolnosti zcela nový význam."
otázkou ale zůstává, zda je tohle hlavním problémem úmrtnosti mainboardů GigaByte . . .
. . . myslím, že né !
Mi tyhle desky zatim drzi, mam nacatou jen jednu, kdyz jsem do usb omylem pustil 24V z 300W zdroje
Deska jede, ale objevily se nejake mouchy. Dokonce vyskocila hlaska ve W7 ve smyslu prepeti na USB. Se zjevnych duvodu jsem si ji moc dlouho neprohlizel.
A kutilmile - nelituju tě
Takže použití v MB zrovna jako účelně utracené peníze neberu na rozdíl od polymer kondíků a třeba 2Oz mědi (70um). Ta význam z hlediska distribuce tepla a zatížitelnosti rozhodně má.
1) Na rezistoru je velké napětí. Odporová vrstva se časem opálí. Typickým případem jsou rezistory na primární straně spínaných zdrojů, ty, přes které se napájí řídicí IO během startu zdroje. Rezistor se může časem přerušit, i když ztracený výkon na něm je malý. Na desce vypadá úplně OK, není ani zahnědlý, jen má nekonečný odpor
2) Je použit vrstvový rezistor na místě, kde je velká impulzní zátěž. Časem se přeruší a i tentokrát na něm není viditelné poškození. Typicky třeba rezistor na vstupu spínaného zdroje, omezující nabíjecí proud filtračního kondenzátoru
3) SMD rezistor prasklý při mechanickém namáhání DPS. Taky na něm není nic vidět, při odpájení z desky se rozpadne.
Jeden bol 22R odpor v notebooku HP 620 - na vystupe PWM pre riadenie otacok ventilatora. Mal 12K a preto ventilator bezal naplno.
Druhy bol 33R odpor v notebooku DELL Inspiron 15 3521. Mal viest signal zo stredneho ID pinu napajacieho zdroja, ale bol preruseny (a notebook preto nenabijal bateriu). Nebol hned za konektorom ale az za dalsimi suciastkami, takze sa nemohol znicit skratom v kabli.