Sluchátka se systémem Bone Conduction

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
robo

Sluchátka se systémem Bone Conduction

#1 Příspěvek od robo »

Na uvod jen nějaké základní info
https://insmart.cz/revolucni-slunecni-b ... rze-lebku/
Tenhle typ sluchátek s BT technologii a mikrofonem by se mě moc hodil. Je zde pro mě, s postižením sluchu, určitá šance poslechnou si nějakou muziku, vyřídit hovor aniž by muselo byt sluchátko telefonu na max. Na Alze jsem našel BT sluchátka AfterShokz a už jsem je chtěl i objednat. Jenže v rezenzích se píše že je zvuk slyšet i když jsou sluchátka mimo hlavu což by u technologie Bone Conduction být nemělo. Nemáte někdo vic informací, zkušenosti s touto technologií přenosu zvuku? Děkuji a přeji pěkný den.
Osmdesat

#2 Příspěvek od Osmdesat »

Přenos kostním vedením obchází střední ucho a hodí se v případech, kdy je přenosová soustava středního ucha poškozená, ale vnitřní ucho je v pořádku. Pokud je problém ve vnitřním uchu, kostní vedení nepomůže.
Je třeba si uvědomit, že i při zdravém uchu je pro stejnou hlasitost třeba kostní vibrátor vybudit cca o 20 dB silněji než sluchátko. A pokud je vnitřní ucho oslabené, potřebné vybuzení by už vibrátor nemusel zvládnout, nehledě na to, že z toho pak může dost brnět hlava.
Co tenhle PR článek zamlčuje, je omezený kmitočtový rozsah. Ani uživatel se zdravým sluchem s tím neuslyší HIFI. U seriózních kostních implantátů (BAHA) to hraje tak do 6 kHz max. Ale popisovaný výrobek bude hrát při dobré vůli v telefonní kvalitě, kvůli ztrátám při nepřímém kontaktu s kostí přes měkkou tkáň/vlasy.
samec

#3 Příspěvek od samec »

Raz som pripájal 100V rozhlas po drôte. Zásuvka, alebo skôr len drôty boli za skriňou. Ako som sa tam načahoval, mal som líce alebo ucho opreté o trubku kúrenia. Jak som sa dotkol drôtov, tak to hralo. Neviem čo, lebo okrem mojej hlavy a nabielo nafarbenej trubky tam nebolo nič, čo by mohlo hrať. Zvuk šiel akoby z neurčitého miesta.
Osmdesat

#4 Příspěvek od Osmdesat »

To je zajímavé. Otázka je, jestli sluch byl stimulován mechanicky, nebo elektricky.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Je to podle mě podobný, jako když jsem v jednom vlákně psal o pocitu, který nastane, když se letmo dotknu prutové antény DAB rádia, který je napájené pulsním zdrojem. Asi nějaký svalový mikrovibrace, které Ti rozkmitají ušní boltec a ten funguje jako reproduktorek ;-)
Myslím si, že to byl Bedřich Smetana, kdo dokázal komponovat hudbu, i když byl ohluchlý - prý hrával na klavír tak, že cosi měl v zubech a měl to opřený o klavír. Takže "lebeční přenos zvuku" je již znám dost dlouho ;-)
robo

#6 Příspěvek od robo »

Tak jsem za 200 koupil toto
https://www.ebay.com/itm/HOT-Ear-Blueto ... Sw7j5bHhLR

To jsem zvedav az to prijde.
Přílohy
s-l1600.jpg
s-l1600.jpg
robo

#7 Příspěvek od robo »

Tak nevím jak to má správně fungovat. To co přišlo mě zklamalo. A to doslova. Zvuk se šíří do okolí jako bych to pouštěl do nějakého pidi repráčku. Ani jsem nezkoušel jestli by ten přenos zvuku zafungoval. To mě dožralo. Nejde o ty 200 ale o nepoužitelnost výrobku.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“