Hromadné vyspájkovanie z dvojstrannej dosky
Moderátor: Moderátoři
Hromadné vyspájkovanie z dvojstrannej dosky
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Pak si jeden známej pořídil horkovzdušku, ale takovou trochu extrémní, přes kompresor hnanej vzduch do výkonnýho vyhřívanýho tělesa a do trysky. Tím jsem cín doslova vyfukoval z desky, z prokovů, prostě ze všeho.
Dnes by na to byla asi ideální cínová lázeň, položit desku zespodu na ní a součástky pohodlně svrchu vytahovat.
termit256 píše:Jako, ze i opdpory, kondiky apod? Pri dnesnich cenach techto soucastek mi to prijde zbytecna prace. Navic u kondiku nevis na jake jsou napeti. To same u malych tranzistoru a diod, najit typy podle smd kodu je mirne receno nepolehlive. ...Vypajim jen soucastky typu civky, krystaly, elektrolyty, ledky, prepinace, odporova site a podobne velke veci. To delam jen obcas kdyz je nuda a do niceho jineho se mi nechce poustet
Mal som na mysli práve vývodové súčiastky, ktoré sú od originálnych výrobcov a ktorých býva na doskách z priemyselných meracích zariadení vyrobených aj v Európe veľa.
Ibaže bývajú osadené v "pasentných" prekovených dierkach, z ktorých sa spájkovačku a odsávačkou zle dolujú, zvlášť viacvývodové súčiastky.
Určite som nemal na mysli nejaké rádiá alebo iné lacné dosky z Číny, ktoré vyhadzujem.
Možnože ten Šampónkov spôsob aj na jednej doske vyskúšam, keď nebude lepší nápad
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
samponek píše:... Desku zahřeješ horkovzduškou nebo hromadně švajcem a všechno odpadne ještě dřív, než se to stihne seškvařit, zbytek zarovnáš drátěným kartáčem a kupodivu i spoje zůstanou celý
( starý PC desky a komponenty a tak )
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Chce to si desku upnout do svěráku nebo ke stolu a mít tak volné ruce pro pistoli a pro pinzetu na vytahování vývodových součástek. To když jsou vývody naohýbané a součástky nevypadnou samy. Většinou stačí mít desku volně v ruce, ohřát kus desky a klepnout s ní. Takové feritové trafo nebo tlumivka vypadne často samo působením gravitace. SMD odpůrky a keramické kondenzátory odletí s proudem vzduchu, stačí do nich něčím strčit.
Hlavní problém pak je, co s tou hromádkou udělat. Občas sice něco roztřídím do šuplíčků, ale i tak mám několik sklenic neroztříděných vytěžených součástek. Už tak asi zůstanou a nakonec je potomci vyhodí.