Řetízek k žaluzii, jak opravit než seženete náhradní.
Moderátor: Moderátoři
p32 píše:A nezkoušel jsi už někdy odcvaknout ten dlouhý bílý kryt?.........
Možná máme také dvě různé konstrukce žaluzií a pak se nemůžeme domluvit. U mne je to ozubené kolečko v plastové koncovce s vodícími drážkami pro řetízek (viz předchozí obrázek) zasunuté do dlouhého plechového profilu, ve kterém je navíjecí hřídel s rolničkami pro spouštěcí pásek. Pokud bych se chtěl k ozubenému kolečku dostat bez sundání celého mechanizmu, musel bych do toho plechu prostříhat díru. Byla by to více méně šeredná díra která by oknu nedělala ozdobu. Nemám kde odstřihnout nějaký dlouhý plast, o kterém píšeš.
Já musím celou tu plastovou koncovku vyjmout z toho plechu i s ozubeným kolečkem, které sjede z navíjecí hřídele. Pak protáhnout řetízek a nechat na správném konci vyčnívat těch asi 10 cm. Pak ten mechanizmus nasadit na hřídel a zatlačit zpět do plechového profilu. Po odmontování žaluzie ve spuštěné poloze ji položím na parapet a na parapetu pracuji. Vodící silony nedemontuji. Na jedné žaluzii jsem na parapetu takto měnil i spouštěcí pásek, který se roztřepil a zasekával se na kladce.
Později jsem našel toto video s popisem postupu pro lanko i řetízek
https://hobby.idnes.cz/pretrzeny-retize ... -domov_bma
Mám už doma koupené náhradní nové řetízky.
Ze zvědavosti jsem však prasklý řetízek ještě znovu spojil podle návrhu kolegy "Samec" omotáním konců další nití. Spoj jsem ještě zafixoval kapkou lepidla Herkules. Viz fotku. Nějak se mi však nepovedla přesná rozteč, chyba je asi 1/2 kuličky. Při vůlích na ozubeném kolečku to však funkčně nijak nevadí, jen to mírně zadrhne.
Uvidím jak dlouho to vydrží nyní. Pořád to považuji za dočasnou opravu do koupení náhradního nového řetízku.
Jak se tak dívám, ta provizorní oprava na předchozím okně mi funguje už 1/2 roku od 18.7.2018.
Mám doma v šupleti již náhradní nové řetízky. Protože se však dnes řetízek přetrhl tak dobře, že mi nevyjel z ozubeného kolečka, a nemám nyní čas na jeho výměnu, tak jsem provedl na řetízku zase provizorní spojení přímo na okně.
Jen zopakuji postup.
- Rozlomit štípačkami 3 až 4 kuličky na každé straně od místa přetržení. Konce provázku zatavit pájkou, aby se netřepily.
- Přeložit provázky přes sebe, aby mezi sousednimi kuličkami zůstalo místo na jednu scházející kuličku. Provázky k sobě uprostřed svázat nějakou polyesterovou nití (na to jsou vhodnější 4 ruce), aby držela rozteč kuliček. Pak omotat přeložené provázky nakolika závity nitě a snovu svázat.
- Přečnívající konce provázku ohnout zpět do mezery a znovu omotat nití. V místě omotání vznikne taková "pseudo malá kulička". Spoj zafixovat nějakým lepidlem.
Dnes se mi nějak to svazování nedařilo. Při štípání kuliček pro uvolnění delších provázků na spojení jsem vždy nějak nasekl i provázek. Začal jsem přemýšlet o jiné technologii opravy.
Napadlo mne zatavit dvě koncové kuličky pistolovou pájkou do jedné společné kuličky. Kupodivu se to dařilo napoprvé. Kuličky jsem vždy kousek natavil a tu taveninu do sebe lisoval prsty. To jsem vícekrát opakoval, až se mi zdál ten slitý spoj dostatečný a pevný. Prsty to patlání taveniny snesly dobře.
Výsledek je na dvou přiložených fotkách (nedařilo se mi to dobře zaostřit). Slitá kulička je "nevzhledná" a větší, ale přesto velmi snadno bez zadrhnutí prochází přes ovládací ozubené kolečko.
Zdá se mi, že životnost takového spoje by měla být teoreticky neomezená, že ve svaru kulička nepraskne. Snadněji se někde znovu přetrhne lanko mezi kuličkami.
- Přílohy
-
Lanko žaluzie oprava slitím kuliček.jpg- (281.03 KiB) Staženo 91 x
https://www.youtube.com/watch?v=VJKnrIT ... e=youtu.be
- Přílohy
-
al.jpg- (142.22 KiB) Staženo 161 x
dred píše:Ja som dal retiazky zo žalúzií celkom dole (zatiaľ na troch oknách), ďaľšie čakajú na pohonné jednotky .....
Neumím si představit, že bych měl u trojdílného okna u třech žaluzíí tři ovládače, tři pohony, tři řídící jednotky a kabel ke každému dílu okna. Toto snad může být dobré jen u jedné žaluzie široké přes celé okno. Přesto mám dotaz:
Jak motorek pozná, že je žaluzie na koncích v otevřené nebo spuštěné poloze. Nevidím tam žádné koncové spínače. Hlídat to jen zrakem a držet po celou dobu spouštění nebo otevírání tlačítko ovládače musí být o nervy. Mělo by tam být nějaké inteligentní ovládání jako třeba u oken v autech (např. krátký stisk úplné otevření nebo zavření, delší stisk pohyb jen po dobu držení tlačítka).
Ovládanie mám prepnuté do módu impulzného spínania, na to naklápanie to vyhovuje.
Na pravidelné zdvíhanie a spúšťanie sú tieto motorčeky slabé a musia mať vysoký prevodový pomer- potom sú pomalé.... 30ot/min.
Bola to len taká skúška, ale ustal to na furt
Ďalšie budem riešiť inými motormi, koncákmi a viackanálovým ovládačom.
Kvalita oceli slabá, ale na několik použití na vycvikání nožek IO (když nemám na vyjmutí IO kvalitní nářadí) to stačí. Za ty peníze OK.
Když mi praskl další řetízek, tak jsem ty štípačky s výhodou použil na tu plastovou kuličku. Ze dvou koncových kuliček jsem odštípl téměř polovinu jen tak, abych neodkryl zatavený provázek. Pak jsem ty půlkuličky k sobe zatavil pájkou. Zatím se zdá, že z mých vyzkoušených postupů je ten poslední nejlepší. Ale pořád jsou to dočasné provizorky, než se koupí a namontuje nový řetízek.
Tyto štípačky jsou ze spodní strany úplně ploché, ve špičce štíhlé a perfektně nabroušené, že mezi ostřím není vidět světlo. Takže lze s nima odštípnout cokoli (ne moc tvrdého) těsně u základny a v úzké mezeře, např. nožka IO. U nás obvykle prodávané stranové štípačky mají klasické nabroušení dvou "V" proti sobě a jejich širší špičku mezi nožky IO nedostanu.kejki píše:Vážně má smysl posílat peníze do Číny za hned odpad?
Když jsem je viděl u kolegy, tak jsem si je také objednal. A na rozštípnutí té kuličky žaluzie byly jako stvořené.