Účinky el. proudu na organismus.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
gloom

Účinky el. proudu na organismus.

#1 Příspěvek od gloom »

Zdravím zdejší elektro odborníky,
mám na vás takový hloupý dotaz. Dnes mě kolega požádal, zda-li bych mu neupravil kabeláž k osvětlení soutruhu. Já vůl si nezkontroloval, zda-li je stroj vypnut, jen proměřil multimetrem, který nenaměřil žádnou hodnotu a tak jsem se chopil "práce". Po chvíli se mi krapet zatočilo v hlavě a zabylo mi mdlo a napadlo mě teda vzít multimetr ještě jednou do ruky a ono tam 24V střídavých. Hledal jsem důvod, proč jsem poprvé nic nenaměřil a bylo mi řečeno, že světlo chvíli svítí, chvíli ne a pak jsem našel nějakou vyhořelou pojistku spojenou drátem, který zřejmě neměl dobrý spoj a tak to sem tam nesvítilo a já zrovna nic nenaměřil.
Nic nemění na tom, že jsem vůl, dal na kolegu a nezkontroloval si sám, zda-li je zařízení vypnuto, ale o co mi jde.
Ze školy si matně pamatuji, že i malé napětí může mít vliv na rozklad krve a jiné zdravotní potíže. Strašili nás, jaké může mít elektřina fatální následky. Jaký proud tama šel, jsem neměřil, ale napájení bylo pro 24V/100W žárovku.
Nevím, jestli jsem si to vsugeroval či co, ale ceý den mi praská v uších, jsem malátný, ale na druhou stranu si říkám, že kdyby to bylo vážné, tak by to se mnou už seklo. Mám zažito, že pokud nedostanu pořádnou pecku, tak to nic není, ale.....
A tak stojím nad otázkou, zda jít či nejít k lékaři, kór po přečtení tohoto článku:
https://www.wikiskripta.eu/w/%C3%9A%C4% ... organismus
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od PeteBurns »

Myslim, ze na doktora uz je neskoro, schytal si 100W a to je privela :twisted:
Inak rozklad krvi sposobuje jednosmerny prud, ty si schytal striedavy, takze ti pomixovalo tymi vibraciami cervene a biele krvinky, teraz mas len cervenobiele, tam uz je kazdy lekar marny :twisted:
jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Můžeš být naprosto klidný, k doktorovi nechoď, tedy aspoň s tímto problémem.
Běžný odpor suchá ruka - suchá ruka je cca 150 kOhm, takže max. proud je při 24 V AC je pod 1 mA.
24 V AC je všude uváděno jako bezpečné napětí.
Střídavý proud nepůsobí rozklad krve, to je výsada proudu stejnosměrného. Při dostatečném ss napětí (proud nad 5 mA) a čase, může být takový jev zaznamenán, ale v té době už by místo vniku proudu vykazovalo značné popáleniny.
Veškeré signály pro ovládání těla jsou prakticky střídavé. Proto se střídavý elektrický proud projevuje záškuby až křečemi svalů. Proto se třeba při napětí 230 V už vodiče nepustíš, jako ses nepustil tyček induktoru za školních let.
Blbá je taky smrt při zasažení střídavým proudem, protože to se člověk udusí, protože se zkřečují mezižeberní svaly, kterými dýcháme.
weed_smoker

#4 Příspěvek od weed_smoker »

24V a až do 50V ti to nic neudělá,pokud nebudeš vyloženě holit dráty zubama nebo na to sahat rozřízlym prstem.Klasickej bytovej rozvod už ucejtíš,slabší to může i zabít.Pokud ale nestojíš ve vodě nebo nesletíš ze žebříku,nic moc se ti obvykle nestane(jednou jsem si teda málem vypíchnul oko nožem,kterym jsem ten nevypnutej drát holil).Pokud se ti to ale stává často s napětím 230V a víc,můžeš onemocnět nebo zblbnout.
BTW.moje nejkurióznější místo zásahu proudem je brada,nejčastější jsou samozřejmě prsty.
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

kdysi dávno jsem byl svědkem kdy se kabeláři od telecomu při prozvánění kabelů domlouvali pomocí polních telefonů s induktorem. Upadl mu drát a tak dal oba dráty do pusy, že je odizoluje zubama. V tu chvíli netrpělivý kolega na druhé straně kabelu protočíl kličkou . Od té doby vím jak pění Barbus (pro neznalé holící pěna) normálně slintal a klepal celou hlavou . To bylo rumu na uklidnění.
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Gloome hlavně jestli v tak základních otázkách nemáš jasno, se neser do zařízení silnoproudých, nejen pro svoje vlastní zdraví ale i pro pozdější zodpovědnost až na soustruhu necháš něco špatně pro druhého a zůstaň u věcí napájených bezpečným napětím. Pro pracovní stroje platí fůra předpisů které nejsou pro srandu.
Blbě ti může být buď z vyděšení což může taky potřebovat doktora, nebo z výparů pokud ten soustruh používal nějaký humus na mazací emulze?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

gloom píše:...
Nevím, jestli jsem si to vsugeroval či co, ale ceý den mi praská v uších, jsem malátný, ale na druhou stranu si říkám, že kdyby to bylo vážné, tak by to se mnou už seklo. Mám zažito, že pokud nedostanu pořádnou pecku, tak to nic není, ale.....
A tak stojím nad otázkou, zda jít či nejít k lékaři...

Moje rada zní: určitě běž k doktorovi... ...k psychiatrovi.
Standa33

#8 Příspěvek od Standa33 »

Mazací emulze jsou pěkný svinstva. U známého na obráběcí dílně nafasovali "ekologickou" emulzi a po týdnu se skoro všem objevila vyrážka na rukou.
Další pecka byla, když jim začali "chcípat" mobilní telefony. Podle vyjádření servisu prý ten mobil snad musel máčet v kyselině, některé díly se úplně rozpadli.
sinclair

#9 Příspěvek od sinclair »

Leze na Tebe nějaká nemoc a dal sis to do souvislosti s prací na tom soustruhu.
misocko

#10 Příspěvek od misocko »

tak, tak, k doktorovi choď (zmerat tlak a podobne) ale tych 24V si nemohol pocitit, ked si si ich nedal na jazyk

PS, to si elektrikar? teba ešte v živote netriaslo 240V ? ako to preboha robiš? :lol: aha, bezpečne :D, (okrem toho som sa len oklepal a po chvili busenia srdca bol kľud, aj ked nehovorim ze je to sranda)
pani, koľko z Vás je tu ešte "panicov" ?
JiriTom

#11 Příspěvek od JiriTom »

gloom píše:….....Jaký proud tama šel, jsem neměřil, ale napájení bylo pro 24V/100W žárovku...…..

Tuto větu bych od zkušeného elektrikáře nečekal... :)
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od PeteBurns »

misocko píše:...tych 24V si nemohol pocitit, ked si si ich nedal na jazyk...

Musim sa pochvalit, ze ako male decko som dostal TT vlaciky, s tym velkym regulovatelnym trafom - a samozrejme som si pamatal, ze 9V baterka sa skusa jazykom, ci je este dobra, tak som chcel odskusat aj to trafo - netusil som, ze na vystupoch Zubehoer bolo ~16V :twisted: To bol posledny raz, co som meral napatie jazykom :lol:
misocko

#13 Příspěvek od misocko »

JiriTom:
dobry postreh, tuto vetu by som necakal ani od amatera elektrikara, vieme teda s kym mame do cinenia
Naposledy upravil(a) misocko dne 12 črc 2018, 22:15, celkem upraveno 1 x.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Hubert_79 »

To bol posledny raz, co som meral napatie jazykom

Mám ty trafa dvě. No nebo si líznout telefonního drátu, tam je kolik? 48 nebo 60 V...
Jednou mi dal slušnou šlupku kondenzátor z jednorázového foťáku, mělo to blesk. No nedalo mi to, tak jsem to rozebíral; předtím jsem s tím "cvakal". Nějak neopatrně jsem na ten kond sáhl a pěkná šlupka to byla.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Lizala sa 4,5V bateria. 9V je uz dost neprijemna.

Kondenzator z blesku dokaze blyskat aj bez vybojky. Staci skratovat vyvody nejakym nastrojom. Este dost dlho potom ten zablesk vidis :D
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“