Účinky el. proudu na organismus.
Moderátor: Moderátoři
Účinky el. proudu na organismus.
mám na vás takový hloupý dotaz. Dnes mě kolega požádal, zda-li bych mu neupravil kabeláž k osvětlení soutruhu. Já vůl si nezkontroloval, zda-li je stroj vypnut, jen proměřil multimetrem, který nenaměřil žádnou hodnotu a tak jsem se chopil "práce". Po chvíli se mi krapet zatočilo v hlavě a zabylo mi mdlo a napadlo mě teda vzít multimetr ještě jednou do ruky a ono tam 24V střídavých. Hledal jsem důvod, proč jsem poprvé nic nenaměřil a bylo mi řečeno, že světlo chvíli svítí, chvíli ne a pak jsem našel nějakou vyhořelou pojistku spojenou drátem, který zřejmě neměl dobrý spoj a tak to sem tam nesvítilo a já zrovna nic nenaměřil.
Nic nemění na tom, že jsem vůl, dal na kolegu a nezkontroloval si sám, zda-li je zařízení vypnuto, ale o co mi jde.
Ze školy si matně pamatuji, že i malé napětí může mít vliv na rozklad krve a jiné zdravotní potíže. Strašili nás, jaké může mít elektřina fatální následky. Jaký proud tama šel, jsem neměřil, ale napájení bylo pro 24V/100W žárovku.
Nevím, jestli jsem si to vsugeroval či co, ale ceý den mi praská v uších, jsem malátný, ale na druhou stranu si říkám, že kdyby to bylo vážné, tak by to se mnou už seklo. Mám zažito, že pokud nedostanu pořádnou pecku, tak to nic není, ale.....
A tak stojím nad otázkou, zda jít či nejít k lékaři, kór po přečtení tohoto článku:
https://www.wikiskripta.eu/w/%C3%9A%C4% ... organismus
Běžný odpor suchá ruka - suchá ruka je cca 150 kOhm, takže max. proud je při 24 V AC je pod 1 mA.
24 V AC je všude uváděno jako bezpečné napětí.
Střídavý proud nepůsobí rozklad krve, to je výsada proudu stejnosměrného. Při dostatečném ss napětí (proud nad 5 mA) a čase, může být takový jev zaznamenán, ale v té době už by místo vniku proudu vykazovalo značné popáleniny.
Veškeré signály pro ovládání těla jsou prakticky střídavé. Proto se střídavý elektrický proud projevuje záškuby až křečemi svalů. Proto se třeba při napětí 230 V už vodiče nepustíš, jako ses nepustil tyček induktoru za školních let.
Blbá je taky smrt při zasažení střídavým proudem, protože to se člověk udusí, protože se zkřečují mezižeberní svaly, kterými dýcháme.
- weed_smoker
BTW.moje nejkurióznější místo zásahu proudem je brada,nejčastější jsou samozřejmě prsty.
Blbě ti může být buď z vyděšení což může taky potřebovat doktora, nebo z výparů pokud ten soustruh používal nějaký humus na mazací emulze?
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
gloom píše:...
Nevím, jestli jsem si to vsugeroval či co, ale ceý den mi praská v uších, jsem malátný, ale na druhou stranu si říkám, že kdyby to bylo vážné, tak by to se mnou už seklo. Mám zažito, že pokud nedostanu pořádnou pecku, tak to nic není, ale.....
A tak stojím nad otázkou, zda jít či nejít k lékaři...
Moje rada zní: určitě běž k doktorovi... ...k psychiatrovi.
Další pecka byla, když jim začali "chcípat" mobilní telefony. Podle vyjádření servisu prý ten mobil snad musel máčet v kyselině, některé díly se úplně rozpadli.
PS, to si elektrikar? teba ešte v živote netriaslo 240V ? ako to preboha robiš?
pani, koľko z Vás je tu ešte "panicov" ?
gloom píše:….....Jaký proud tama šel, jsem neměřil, ale napájení bylo pro 24V/100W žárovku...…..
Tuto větu bych od zkušeného elektrikáře nečekal...
misocko píše:...tych 24V si nemohol pocitit, ked si si ich nedal na jazyk...
Musim sa pochvalit, ze ako male decko som dostal TT vlaciky, s tym velkym regulovatelnym trafom - a samozrejme som si pamatal, ze 9V baterka sa skusa jazykom, ci je este dobra, tak som chcel odskusat aj to trafo - netusil som, ze na vystupoch Zubehoer bolo ~16V
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
To bol posledny raz, co som meral napatie jazykom
Mám ty trafa dvě. No nebo si líznout telefonního drátu, tam je kolik? 48 nebo 60 V...
Jednou mi dal slušnou šlupku kondenzátor z jednorázového foťáku, mělo to blesk. No nedalo mi to, tak jsem to rozebíral; předtím jsem s tím "cvakal". Nějak neopatrně jsem na ten kond sáhl a pěkná šlupka to byla.