A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)
Moderátor: Moderátoři
lesana87 píše:Ta návlečná tlumivka má 1uH, schválně si to dej do tý simulace (místo těch 10nH) a uvidíš ten mazec
dal jsem to do simulace a vypadá to stabilně, zisk 70 dB s některými úpravami.
Maximum zesílení je na 7 MHz, tam to má zisk 73 dB
- Přílohy
-
mf_2.rar- (1.73 KiB) Staženo 59 x
//No teď mě napadlo, překlenout ty dvě diody a snížit Ug2 na 4,5V a bylo by jasno, jestli to může mít nějaký vliv
edit, ten screenshot nemá poslední hodnoty, ty jsou:
R5 8k2, R6 5k6, L3 2uH. pak je amplituda na OUT 386 mV š-š
ale to už má asi málo společnýho s realitou a stabilitou
Jak se odtlumením indukčností v drainech zvyšuje Q, jednotlivé části mf se frekvenčně od sebe vzdalujou a zisk se stává dominantní pro 7 MHz kde to leze až k 85 dB, v neprospěch kmitočtu filtru. To se týká jen plného neregulovaného zisku bez AVC.
//Dokonce když jsem tam dal 2k, tak nejen že se snížil proud na polovinu, ale i zisk šel nahoru
///Dále jsem snížil indukčnosti na 40µH a vazební na 2µH a už je to na maximu kolem 9 MHz
Pomocí direktivy .step param xx by se dalo prozkoumat celé to geniální zapojení, nebo fundovaný odborník což já nejsem, výpočtem. Ale jak říkám není to navzájem vůbec naladěno a s vyšším ziskem se vzdalují jednotlivé rezonance a pak se to určitě silně vzdaluje taky od reality. Na 7 MHz to pak taky dosahuje s 2k v bázi skoro 90 dB - simulačně.
když se u takhle poladěný verzi zadá delší čas transient analýzy, je tam vidět něco jako relaxační kmitání
to je přetransformovaná kapacita toho vstupu bipolárů?microlan píše://je zajímavý, že ten kmitočet určuje nejvíc ta vazební indukčnost toho trafa