Blikač s invertorem 74LS04N
Moderátor: Moderátoři
Blikač s invertorem 74LS04N
pokouším se naučit se něco málo o bastlení (mám pak v plánu si hrát s Arduinem, ale nejdřív jsem chtěl pochopit základy) a mám problém s jedním "tutoriálovým" příkladem. Jedná se o blikač z knihy "Hradla, volty, jednočipy" - schéma přikládám.
Postavil jsem ho na breadboardu, napájím 5V, používám takový ten speciální zdroj pro nepájivá pole.
Ještě jsem k tomu obvodu přidal přes další invertor červenou LEDku (měly by tím pádem střídavě blikat) kvůli "debugování", viz dále.
Problém je:
- obvod by měl dělat to, že bude střídavě blikat zelená a červená LED
- když zapnu napájení, tak zelená LED na chvilku blikne, pak se rozsvítí červená a svítí. Invertor má na výstupech 4 a 8 napětí, na výstupech 2 a 6 nemá. Tj. namísto, aby se to rychle přepínalo, to zůstává v jednom stavu. Když napájení vypnu, po zhasnutí červené LED zase na chvilku jednou blikne zelená LED.
- a hlavně: když měřím napětí na kondenzátoru multimetrem, nebo se jen jedním prstem dotýkám kondenzátoru nebo toho 10k rezistoru, obvod najednou funguje jak má - LEDky začnou střídavě blikat! Jakmile dotek přeruším, zase svítí červená.
Mimochodem, kondenzátor je 10M/250V - z toho, co jsem se zatím kde dočetl, nepředpokládám, že to, že je kondenzátor stavěn pro větší napětí, problém, ale raději to zmiňuji.
Omlouvám se, pokud je tento začátečnický dotaz příliš hloupý, ale prosím, poradíte mi, co za tím problémem může stát?
A kutilmile - nelituju tě
- weed_smoker
Pokud ale chceš použít elyt a bez 7490,pak sáhni třeba po MH54ALS04 nebo DM74LS04,tam je asi největší ten rozsah funkčnosti.Kondenzátor nejlíp tantal a odpor např.TR191(zelenej s číselnou hodnotou).
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Ja by som postupoval nasledovne:
1. ako kolegovia doporučili, premerajte si, či sú všetky prepoje dobre spojené.
2. vymeniť uvedený kondenzátor za iný s menším prierazným napätím (<35V).
3. prípadne skúsiť nahradiť LS hradlá HC verziou.
Ivan
Napravit ten rozdíl by se měl dát buď zapojením ještě jednoho odpůrku ze vstupu 1 na zem, nebo, elektricky možná dokonaleji, zapojit vstup druhého hradla taky přes 10k. Pak by mělo vnímat stejně jako hradlo první a mělo by to blikat.
- monterjirka
Standardní zapojení je poněkud jiné
- Přílohy
-
seq10.gif- (4.53 KiB) Staženo 268 x