Blikač s invertorem 74LS04N
Moderátor: Moderátoři
- postavit to celé na jiném místě breadboardu (kvůli eliminaci chyb kontaktů v breadboardu) - nepomohlo
- zapojit kondenzátor obráceně - nepomohlo
- zkusit se dotknout kondenzátoru nevodivým předmětem: obvod funguje správně, jen když se dotýkám něčím vodivým, na nevodivé předměty nereaguje
- zapojit z 1 rezistor do země - nepomohlo, jenom to invertovalo problém: LED permanentně svítila
Takže zatím bohužel nic. Zítra ještě vyzkouším další navrhovaná řešení a zkusím sehnat kondenzátor s nižším průrazným napětím...
Skús ten kondenzátor pripojiť plusom na pin1, mínusom na zem.
edit: pri opačnom zapojení kondenzátora (ako máš na kontaktnom poli) ho to bude nabíjať, a teda dôjde k jeho preklopeniu, ale tým sa jeho mínus (pin4) prepne na plus, a toto napätie sa sčíta s napätím na kondenzátore, do pinu1 z kondenzátora pôjde neprípustne vysoké napätie (2x Log1), čo môže zničiť obvod. Kto toto navrhoval...
edit2: v podstate to môže blbnúť pre to, že pri vybíjaní kondenzátoru sa to dostane zo zakázanej zóny, kedy je na výstupe nedefinovaný stav, a teda sa to zastaví, nevybíja a ani nenabíja. Spojením pinu1 cez odpor na zem (alebo dotykom) sa kondenzátor ešte trochu vybíja, takže to funguje ďalej. So 74LS14 by to snáď fungovalo. Alebo pridať odpor 100K medzi pin1 a zem.
https://cs.wikipedia.org/wiki/TTL_(logika)
Pokut jde o hodnoty tak R1 1K až 2K2, C1 od několika nF až po stovky uF a R2 podle svítivky (LED). Ještě se mi nestalo, aby mi toto zapojení nechodilo na první dobrou a to u bipolární TTL (CMOS nemám rád) na kontaktním poli ty svítivky (LED) rvu na hulváta natvrdo do zemně. Ještě k tomu odebírám logický signál což by už podle teorie nemělo fungovat. Samozřejmě ve finálním provedení tam ty odpory mám a taktéž jsou drozeny pravidla pro dodržení logických úrovní, aneb vrazím tam sdělovací hrdlo/tranzistor na kterém je ta svítivka (LED).
- weed_smoker
BTW.Mnohem lepší je astabil z NE555,pracuje v širokym rozsahu, dá se definovat i poměr 0/1 těma odporama a dává to lepší hrany.
Ten invertor ale musí být vybaven Schmittovým klopným obvodem. S obyčejným invertorem by to nefungovalo.weed_smoker píše:...Viděl jsem i něco podobnýho s jedním invertorem(C ze vstupu na zem a R ze vstupu na výstup),to ale vyzkoušený nemam...
Kdyby sis nemohl vzpomenout, kdes to viděl, mrkni na první stránku tohoto vlákna - příspěvek od breta1.
- Blokovací kondenzátor: zapojil jsem mezi 14 a zem, je to tak správně? - nepomohlo
- Použít jiná hradla (8-13 místo 1-6) - nepomohlo
- Zapojit rezistor mezi 1 a 6 místo mezi 1 a 2 - nepomohlo
- Použít jiný elektrolytický kondenzátor a pak taky keramický kondenzátor místo elektrolytického - nepomohlo
- Přeměřil jsem znovu všechna napětí, skrz napájení integrovaného obvodu jde stabilních 5V, napětí na různých místech obvodu taky sedí (respektive hezky oscilují), ale to se těžko posuzuje z měření, protože přiložení voltmetru způsobí, že ten obvod začne fungovat, takže těžko změřím, co se děje, když nefunguje
No ještě můžu zkusit hradlo se Schmittovým klopným obvodem nebo zkusit ten breadboard napájet jinak (třeba z Arduina).
A kutilmile - nelituju tě
viz. PrtSc z části oné diskuse.
https://www.zive.cz/clanky/hradla-volty ... fault.aspx