Blikač s invertorem 74LS04N
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Bohužel, zrovna tyhle jedno- až tříhradlový oscilátory v nesymetrickým zapojení nejsou vždycky zrovna ideálním výukovým předmětem - právě proto, že když je někdo navrhne do pracovního bodu někde na hranici funkce, určitě se najdou případy kombinace výrobců a konkrétních součástek, kdy takový zapojení chodit nebude a případnej vědomostí a hlavně funkce chtivej adept elektroniky se spíš dočká zklamání než snadný a opakovatelný funkce.
Pokud je ten adept slutečně "vědomostí chtivej", nejvíce jich získá pátráním po tom, proč to zapojení nefunguje, nemyslíš? Třeba právě z diskuse na EB.EKKAR píše:...určitě se najdou případy kombinace výrobců a konkrétních součástek, kdy takový zapojení chodit nebude a případnej vědomostí a hlavně funkce chtivej adept elektroniky se spíš dočká zklamání než snadný a opakovatelný funkce.
Jasně - ale podívej se na hodnoty u sebe a v zadání vlákna - a taky kde se co čím rozsvěcuje. Dost dobře nemůžeš dávat do retězce hradel vykonávajících časovací funkci klopnýho obvodu ještě dodatečnou zátěž ve formě LEDek - protože pokud tím zatížením překročíš nějakej maximální proud, běžný hradla nedokážou udržet na následujícím vstupu logickou úroveň potřebnou pro stabilní překlápění. Ty máš oscilátor zatíženej jen dalšíma logickýma vstupama (vidím tam jedno hradlo a dva vstupy do registru), zatímco v zadání je třetí hradlo zatížený dvěma LEDkama s proudem v řádu 10mA. A to už pořádně zahejbá s úrovněma ... Já mám postavenej podobnej efekt, kde mám čítač 4017 buzenej impulsama s lavinovýho generátoru s LEDkou a starým kácéčkem - a taky jsem pro buzení toho CMOS švába musel za LG dát jeden tranzistor jako "obnovovač úrovně", abych se dostal úrovněma na správný meze 1/3 a 2/3 Unap pro vstup 4017 a nebralo mi to různý zákmity...Rellik píše:Já tu MH7404 používám jako impulsní generátor pro posuvný registr HM74164 (8bit)...
Já vím, láká to, vždyť to jde jen s jedním kondíkem a odporem, funguje to. Tak dobře, stavte si to.
Mě by takové zapojení netěšilo. Možná jsem nějak poznamenanej, ale líbí se mi jenom véci, které mohou pracovat dlouhodobě aniž by se nějak opotřebovávaly nebo kazily. Pak z nich mám radost. A nejenom v elektronice. Kdybyste věděli, jaké úvahy mě napadají třeba když řídím auto...
A ještě jedna věc mi na těchto klopákách vadí. Potřeba velké kapacity oproti jiným zapojením. Na co zde potřebuju třeba 220uF, u jiného zapojení pro stejný kmitočet stačí třeba jeden. Nejde ani tak o tu součástku, ale o tu energii, která se do něj musí periodicky nalévat a periodicky se maří. A to se s ní ještě plýtvá protože část se neužitečně spálí krmením ochranné diody. Kdyby to jinak nešlo, budiž. Ale když to jde, snadno, z běžných součástek, upřednostním to.
edit: samozrejme je to Schmittov invertor, len som tam nenakreslil tie značky...
edit2: nepoužívať toto zapojenie! neviem kde som ho nabral, ale s 4,433 MHz kryštálom sa nevie rozbehnúť, treba sa ho dotknúť, takže je nespoľahlivé. Možno treba len pre inú frekvenciu zmeniť hodnoty R a C.
Podľa mojej schémy o dva príspevky vyššie funguje (zmenil som iba kryštál), ale treba sa dotknúť pinu 1 aby sa rozbehol. Ak dám namiesto odporu potenciometer na káblikoch, tak sa rozbehne hneď.
Tak som to prerobil podľa druhej schémy, kondenzátory som dal 33pF a odpor 5K1, ale nefunguje to vôbec. Na pin1 je 1,28V (na nezapojených vstupoch je 1,33V), pin2 (spojený s pin3) 0,13V, pin4 logicky 4,22V. Napájanie 4,82V snáď by to malo stačiť, 5V +/-5% je štandard.
Existuje nejaké spoľahlivé zapojenie? Alebo sa táto 74LS14 správa divne?
Potrebujem to rozchodiť s 74LS14. Na internete som našiel ešte jednu jednoduchú schému, mohlo by to fungovať? Asi tam budem musieť dať menší odpor k tomu 4,433MHz kryštálu.